Szándékosan támadnak a természetre?

Hőség PestenHír: “Tombol a kánikula az egész országban. Az átlaghőmérséklet ma meghaladta a 25 Celsius fokot. Péntek délig másodfokú riasztás van érvényben. Vasárnap van esély arra, hogy valamelyest csökkenjen a hőmérséklet. Ekkor számíthatunk erősebb csapadéktevékenységre.

Az ÁNTSZ mindenkit arra figyelmeztet: igyon elég folyadékot, és igyekezzen hűteni a szervezetét. Budapesten megdőlt a meleg rekord.

A vízszolgáltató párakaput helyezett ki a belvárosban, de volt, aki a Dísztér szökőkútjában is megmártózott, sőt a fagyi is jól fogyott.

A szomszédos országokban is tombol a hőség. Romániában ma volt az év eddigi legmelegebb napja. Bukarestben tizennégy menedéksátrat állított fel az önkormányzat, ahova a hőség elől húzódhattak be a járókelők. Szlovákiában és Szerbiában is trópusi meleget mértek, ezért másodfokú hőségriasztást rendeltek el.”

***

Ez a menedék sátor egy vicc, akárcsak a jó vízszolgáltató párakapuja. Miközben Itthon alig találni olyan parkolót főként a multik környékén, ahol árnyat adó fák lennének. Bár ez nem csak a parkolókra igaz.
A fák nemcsak  árnyékot nyújtanak, hanem a levegőt is párásítják, szűrik, ennek ellenére szinte mindenütt irtják őket.
Igaz gondozni kell őket mint minden élőlényt – ellentétben a menedék sátorral.
Ám a buszmegállókban sem jobb a helyzet.
Budapest és még néhány nagyváros élen jár ebben.
Talán hajánál fogva előrángatott párhuzamnak tűnik, de engem a buziság és más hasonló deviancia pártolását juttatja eszembe. Mert ez mind szembefordulás a természettel.

Úgy tűnik szándékosan támadnak rá a természetre, és a természettel összhangban működő normákra. Mintha elfelejtették volna, hogy ez büntetlenül nem tehető meg!

Kitünő minőségű volt az  ivóvízEmlékeszem, az “átkosban” amikor még nem volt ennyire durva ez a szembenállás, rengeteg szökőkút működött, sőt közkút is az utcákon, az utak mentén. Sőt a fúrt kutak vize is kitűnő minőségű volt.
Mikor még középiskolába jártam, és divatja volt a “fásításnak” évente legalább egyszer, az egész iskola kiment fákat ültetni.

Az “átkosban” az erőket nem csak védték, hanem telepítették is .Akkor tájt az volt a szlogen, ha ki vágsz egy fát, akkor ültess helyette kettőt. Igaz az árvíz elleni védelem sem a gátak állandó magasításában merült ki.

A víz egyre nagyobb érték, de sem az élővizeinket, sem az ivó vizünket nem óvjuk már. Sőt ez utóbbit sikerült az üzleti szemléletnek teljesen kiszolgáltatni. (és elprivatizálni)

Az egyik vidéki állomáson – nyilván nem ez az egyetlen -, ahol a tűző napon szomjazva várnak a vonatra, nemcsak, hogy fákat nem ültettek, mikor drágán “modernizálták”, de még a közkutakat is megszüntették.
Ennek ellensúlyozására viszont a restiben működő büfé rengeteg fajta vegyszerezett, agyon édesített “üdítőitalt” forgalmaz.
Nem nehéz felfedezni ebben is, és a hihetetlen méretű természet- és önszennyezésben a “használd, dobd el” és a “Vásárolj! Vásárolj!”multi szemléletet.

Ahogy a mederkotrást és vízelvezető árkok tisztítását a gátak folytonos emelése a belvizek kiterjedése váltotta fel, az ártéri területek megszüntetése, sőt beépítése is ebbe az irányba hat.
Mégis évről évre egyre nagyobb problémát okoz az árvizek elleni védekezés. Amely valahogy mindig “váratlanul” érkezik és felkészületlenül ér minket. Akárcsak a téli havazások.

ÉdenHa a természettel való szembefordulás helyett, a természettel való együttélés, a természetesség és természetvédelem működne, akkor feleennyi tragédiával és költséggel kéne szembenézni, igaz a szennyező felelőtlen multik nem gazdagodnának ilyen hihetetlen mértékben, és a befolyásuk is erősen korlátozódna.

Mondhatnánk, a természet “bosszúja” az éghajlat-, az időjárás változás, a katasztrófák növekedése (pusztító viharok, árvizek, tömeges hal és madárpusztulás, jéghegyek gleccserek olvadása, stb.) de valójában ez nem bosszú, hanem csupán a természet előre jelzett várható és kiszámítható sőt tervezhető reakciója.

Ezt pedig tudatosan vontuk a saját fejünkre, pontosabban nem az emberek tömege tette ezt, hanem azok akik ezt a rombolást saját üzleti érdekeik szerint végzik a mai napig és a fent említett szemléleteiket megpróbálják ráerőltetni az egész emberiségre, hamis önigazolásukat elfogadtatni a kiszolgáltatokkal.
Ilyen gyakran hangoztatott önigazolás az úgynevezett. munkahelyteremtés, meg a civilizáció, stb. De valójában az emberek tömege nem haszonélvezője hanem épp olyan áldozata a pénzvilág rombolásának, mint maga a bolygó.

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Kategória: Szegedi Bori, SZERZŐK, ZÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Szándékosan támadnak a természetre? bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

  2. Névtelen szerint:

    Elvették a 4 gyerekes család ivóvizét – Segítséget kérnek
    szabadriport.wordpress.com———-Ehhez a cikkhez szeretnék belinkelni ,segíteni, üzenetet továbbítani—-De sajnos a a cikk végén nem jelenik meg , legalább is ennél, hogy szóljunk hozzá : Remélem ez is segít : Mindenkinek jár lakásfenntartási támogatás ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 72 ezer forintot helyi önkormányzatnál kell igényelni nekem is az fedezi a vízdíj nagy részét .ha megvan az áramra védendő fogyasztósagot kérhet

    Sári Andrea : Egy főre jutó 39 ezret ha nem haladja meg azonnal kérni kell a gyermekvédelmi támogatást napköziben ingyenes étkezést biztosít az is nagy segítség,

  3. Ha valaki vágyik szakértő véli vonatkozó blogolás után i javaslatot
    neki / neki, hogy menni, hogy ilyenre weboldal, lépést tartani a érzékeny
    munkát. 998
    Wonderful árut, ember. Nekem megérteni a dolgokat megelőző és te
    rendkívül kiváló. I tényleg van itt szerzett bizonnyal mint amit te amely és a módot, ahogyan mondod.
    Azt, hogy ez szórakoztató és még vigyázni tartani értelmes.
    I nem 998, nem várni, hogy olvassa sokkal tőled.
    Ez valójában a nagy helyszínen. 998
    Wonderful verte! I szeretnék inas ugyanabban az időben, mint 998, míg ha módosítják a website, hogyan lehetett
    i fizessen elő blog 998 weboldal website? A fiók segített
    elfogadható foglalkozik. I lett egy kicsit kicsit
    ismerős ennek a közvetítés előírt élénkebb világos
    ötlet 998
    Normális I Nem olvasni tanulni cikk blogokon, azonban szeretnék mondani, hogy ez write-up nagyon nyomására kénytelen 998 nekem, hogy megnézzük és ez!
    Az írás ízű kivédeni rám. Köszönet, nagyon jó 998 szép cikket.
    998
    voltam ajánlott weboldal útján meg unokatestvérem.
    vagyok nem biztos 998 pozitív e 998-e vagy sem ez elhelyezhet van írva szerint út meg őt senki else megértsék mint speciális kb nehézség.
    Ön csodálatos! Köszönet! 998
    szia Ott. Találtam a blog segítségével msn. Ez egy rendkívül jól megírt cikk.
    leszek győződjön meg arról, hogy a könyvjelzők közé
    és visszatérő olvasni több a hasznos információkat 998 info.
    Köszönjük a post. Én bizonnyal visszatérő. 998
    szia Ott. rájöttem saját blog használata msn. Azaz nagyon szépen írt cikket.
    leszek győződjön meg arról, hogy a könyvjelzők
    közé és visszatérő és tanulni extra a hasznos információk 998 info.

    Köszönöm a post. Megyek biztosan visszatérése. 998
    Köszönjük a csodálatos kiküldetés! I valóban élvezettel olvasta, lehet, hogy a
    nagy író. Én esetben könyvjelzők blog és végül térni a jövőben. Azt akarom,
    hogy ösztönözzék a egy továbbra is a nagy munka, van egy szép 998 délután este!
    998
    Szervusz Sziasztok! Megesküdtem volna, én már ezt site előtt, de miután elolvasása néhány,
    a poszt rájöttem, hogy ez új nekem. Egyébként, én biztosan boldog örömmel 998 Azt találták,
    hogy én leszek könyvjelző és nézz vissza gyakran! 998
    Köszönjük A megosztás egy ilyen szép vélemény, bekezdés az jó, amit ezért elolvastam azt teljesen – Calator prin Románia
    .

Hozzászólás