Fűszernövények – Bazsalikom

Bazsalikom – Ocimum basilicum

Története
Bazsalikom az örök hűség jelképe. Az ókori görögök és rómaiak számára az ellenségeskedés és az őrültség jelképe volt.
A mai görögöknél utazáskor egy kevés bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz.
Más hagyományok a szerelemmel hozták összefüggésbe. Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett erkélyére, azt jelentette, kész volt szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül bazsalikom-ágacskát ajándékoztak egymásnak. Indiában ma is szent növényként tisztelik.

Termesztése
A bazsalikom egynyári növény, szép fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.
A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedveli. A kertben az egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük Lakásban cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető. Szaporítása magvetéssel történik.
A magok csírázási aránya általában 80 %-os. A vetés után csírázása 8-14 nap után várható.
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is!
Egy család éves szükségletét 4-6 bazsalikom bokor fedezi. A bazsalikom leveleit közvetlenül a virágzás elött szedik.
A növények júniustól – októberig folyamatosan virágoznak.

Leveleinek erős aromája más növényekkel nem összetéveszthető.Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény a bazsalikom, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik.

Felhasználása fűszerként
Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt.
Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe.
Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók.
A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe!
Díszítésre is igen alkalmas.

A bazsalikom gyógyhatása
A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.

A levelek főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, gyomorrontás és étvágytalanság esetén is alkalmazzák. Segít a felfúvódás kezelésében, jó szélhajtó. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.

Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják.
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.

RECEPT
Bazsalikom leves

Hozzávalók:
1 csokor bazsalikom
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 liter zöldségleves
1 csipet só
1 csipet fehér bors
1 dl tejföl
Az olivaolajon megpároljuk az összevágott vöröshagymát, majd rádobjuk a kockára vágott krumplit és a bazsalikom leveleket. Átforgatjuk, és felöntjük 1 liter zöldséglevessel. Puhára főzzük, és összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a tejfölt.

összeállította:
Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Advertisements
Galéria | Kategória: KAMRA, OTTHON, Szegedi Bori, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.