Tornyosuló feladatok 2.

Korrupció vs.– Átláthatóság
Köz- és gazdasági élet tisztasága, mert nem elég tisztességesnek látszani
A korrupció bűncselekmény, üldözése állami feladat, állami jogosultságokkal. és apparátussal. Ugyan akkor az állampolgárok és a sajtó közreműködése is elengedhetetlen. korrupcio_noMindenkinek kötelessége a tudomására jutott esetek bejelentése. Épp ezért semmilyen hátrány nem érheti azokat, akik bűncselekményt, visszaélést jelentek be. Számukra megfelelő védelemről kell gondoskodnia az állami apparátusnak. Mivel a korrupció az egyik leggyakoribb és leginkább eltitkolt bűncselekmény, ezért nem lehet politikai hovatartozás szerint kezelni, vagy kettős mércét alkalmazni. Ezen bűncselekményekre épp ezért nem szabad alkalmazni a mentesség szabályait, azokat pedig, akik ilyen ügyekben érintetté válnak, botrányba kerülnek és elmarasztalják őket, végleg ki kell zárni és eltiltani a politikai-, a köz-, és a gazdasági élet minden területéről. Az általuk okozott károkért pedig anyagilag is felelniük kell, magán és családi vagyonukkal. A bűnügyekben lefolytatott perek tárgyalásakor az elkövetők esetében nincs helye a személyiségi jogok védelmének teljes nyilvánosság előtt kell zajlani. A pénzügyi visszaélések, banki csalások a társadalomnak különösen nagy kárt okozó
ügyeket még inkább a nyilvánosság elé kell vinni, bevonva azokat a személyeket és szervezeteket, felügyeleteket is az ügybe, akik nem tettek meg mindent a bűncselekmény megakadályozására. Ahol jogi személyek kerülnek képbe, ott a teljes menedzsmentet és tulajdonosi kört is el kell marasztalni, mert felelősségük egyetemleges, az egymásra mutogatás pedig akadályozza az igazságszolgáltatást.

Az adók és járulékok felhasználása legyen átlátható és nyilvános.
Címkézzenek minden adó és járulék fajtát, melynek felhasználási célját is adják meg, hogy ellenőrizhető legyen és semmi másra ne legyen felhasználható.
A államkasszába kerülő adókból képzett különböző alapokat szintén címkézzék fel ugyan ez okból.
A közös kasszába beszedett bírságok, illetékek, adók esetében ugyanígy meg kell címkézni, hogy mire szánják, és ezeket a büdzséket kik kezelik, és felügyelik, legyen nyilvános ezek felhasználása, hogy pontosan tudjuk melyik kezelő mire költött belőle, milyen beruházás valósult meg és mennyiből.
orbán karácsonyInduljon azonnali vizsgálat az olyan esetekben, amikor sokkal olcsóbban is megoldható lett volna, vagy érkezett olcsóbb pályázat az adott kivitelezésre.
A pályázatok lezárása elbírálása után hozzák nyilvánosságra a beérkezett ajánlatokat.
Ezzel a korrupció-, vagy visszaélés gyanús esetek is kiszűrhetők!
A közhivatalok, kormányszervek, képviselők, önkormányzatok vezetőinek összes javadalmazását is közzé kell tenni. Szándékosan javadalmazást írunk, mert ebbe nem csupán a fizetések, hanem az egyéb jogcímeken szerzett juttatásokat, prémiumokat, költségtérítéseket, sőt természetbeni, készpénzt kiváltó juttatásokat, tiszteletdíjakat, bizottsági tagságért járó javadalmakat is fel kell tüntetni, különös tekintettel azokra, melyeket nem terhelnek semmilyen adóval.
(az ”állás halmozók” munkájának minősége és hasznossága, ha csak nem névleges, és valódi teljesítmény nélküli, akkor igen csak megkérdőjelezhető – a szerk.)

Támogatások – elfoszlott a szociális háló
Az utóbbi időben szemforgató hazugság kíséretében drasztikusan és gyakorta indokolatlanul megnyirbált, elsöpört szociális juttatások, a mai napig nem megbocsájtható tettét nem igen emészti meg a társadalom. Főként mert naponta szedi az áldozatait.
A kormány rokkantakat papíron „meggyógyító” aljas talpnyaló bürokratái nagyon sok áldozatot szedtek már eddig is. Azonban kizártnak tartjuk, hogy ezeket az embereket sikerült olyan munkához juttatni, amit el is tudnak végezni, és amiből még fenn is tudják magukat tartani. (Miközben akár az életük és maradék egészségük kockáztatásával próbálnak dolgozni, vagy tartósan elhelyezkedni)
A magyar családok gyermekvállalási kedve se nőtt, igaz támogatásuk (fajtája és reálértéke) is csökkent végső soron. (nem azokról van szó, akiknél a szaporodás eddig is csak a felelősségmentes biológiai reprodukcióra korlátozódott)
A szociális támogatások bővülése valójában jókora megtakarítással járt a kormány számára, amit viszont nem igen forgattak vissza a kisgyermekes családok vagy idősek, netán betegek ellátására.

Csak olyan családokat szabad bármilyen támogatásban részesíteni, melyekben a felnőttek rendszeresen dolgoznak, vagy legalábbis akarnak dolgozni, melyekben nincsenek bűnözők, melyekben az írott és íratlan törvényeket, társadalmi elvárásokat betartják és gyerekeikkel is betartatják.
Melyek gyermekeiket ápoltan, tisztán járatják iskolába, óvodába, de gondoskodnak arról is, hogy az iskolában és lakókörnyezetükben az alapvető együttélési és viselkedési normákat betartsák.

UglyHouseA magukra maradt öregek számára milliókért van idős otthoni ellátás, akiknek nincsenek milliói, vagy feláldozható lakása, az meg úgy járt.
Ha szerencséje van, és még van jártányi ereje, nem túl távol élő agyonhajszolt gyermekeik igyekeznek gondoskodni róla. Esetleg a csalókon bűnözőkön kívül olykor rájuk nyitja az ajtót valamelyik jó érzésű rokon, vagy szomszéd, esetenként egy-egy védőnő. Vagy ha a család meg tudja fizetni, akkor egy szakképzett gondozónő, pár órát ott tölt napközben. A nyugdíj erre nem elég.
Ha azonban már önellátásra részlegesen, vagy teljesen képtelenné váltak, már a boltba se tudnak elmenni, akkor másra vannak – lennének – utalva. Az idősek szeretnének a megszokott környezetükben maradni , de azt se igen viselik, hogy beköltözzön hozzájuk valamelyik családtag, már ha ez egyáltalán megoldható, ám a napi szintű ellátásuk így sem megoldott, ha csak nem együtt lakott eredetileg is a családdal. Az unoka iskolába jár, a gyerek egésznap dolgozik, napközben őrizetlenül marad az elesett idős ember. Egésznap nincs kivel szót váltani.
Rossz esetben pedig a szomszédok fedezik fel, hogy megfagyott, elesett és meghalt. Hátborzongató jövőkép.
Persze lehet törvény alkotni, hogy a gyermek kötelezhető az idős szülője, rokona ellátására, ám ez a rendelet láthatóan az íróasztal mellett pattant ki valami „ifjú titán” vagy „titánia” agyából.
Aki a fent leírt valós életbéli problémákról még hallomásból sem tud. Lehet kérem válogatni, vagy munka és fizetés, vagy napi ellátás a semmiből. Ügyes, és erkölcstelen!
Bár nem ez az egyetlen, minden reális alapot nélkülöző, épp ezért kiherélt rendelet.
Azt mondhatjuk a szociális ellátás rosszabb és veszélyesebb, mint valaha, a tetejében még drágább is.
A hasznot viszont valakik lefölözik. Az öregotthonok egy része ráadásul, nem csak drága, de még rossz is. Nem is csoda, hogy az emberek általában bizalmatlanok, gyakran csak „kinyirdának” nevezik, olykor nem egészen alaptalanul.

Audie – Szabad Riport

Galéria | Kategória: Audie, IRÁNYTŰ, MEGOLDÁSOK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s