Kínai negyed: Miért jó Magyarországon befektetni?

…”Shi Rong asszony vállalata energetikai erőforrásokkal foglalkozik, így a magyarországi befektetési terv kapcsán is az energetikai terület kap kiemelten fontos szerepet. Mint elmondta: „A mi célterületünk világosan az energetika, ezért is beszéltem az energetikáért felelős magyar miniszterrel…”

Ahogy a kínai-magyar kétoldalú kapcsolatok egyre szorosabbá válnak, ezzel párhuzamosan az együttműködések is egyre jobban megerősödnek, lassan egyre több területet elérve. Főként a gazdasági és kereskedelmi szálak játszanak egyre fontosabb szerepet mindkét ország számára, minden tekintetben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök idei júniusi kínai látogatását megelőzően, az utóbbi időkben egy olyan fórumra is sor került Pekingben, amely csak a Magyarországra történő befektetésekről szólt és a potenciális kínai befektetőket vette célba.

Faragó Péter, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség alelnöke a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt képviselve a Szijártó Péter által vezetett delegáció egyik tagjaként vett részt a fórumon és összefoglaló beszédet adott a kínai érdeklődők előtt, hogy miért érdelmes befektetni Magyarországra. A fórum után a jelenlegi kínai útjának céljait és feladatait foglalta össze:

„Én a nemzeti külgazdasági hivatalt képviselem, ami ettől a hónaptól kezdve a miniszterelnökség irányítása alatt működik, ezzel is bizonyítva azt, hogy a külgazdaság a magyar kormány számára nagyon fontos.”

„A kínai út fő célja, egyrészt itt Pekingben bemutatni a magyar befektetési lehetőségeket ezen a konferencián. [Másrészt] holnap reggel utazunk tovább Chongqingba, ahol szintén egy hasonló rendezvényen veszünk rész és ott is a magyar befektetési lehetőségekről fogjuk tájékoztatni az érdeklődőket.”

„A mostani programot a CCPIT és a Vállalkozók Országos Szövetsége – magyar oldalról – hozta létre, annak érdekében, hogy a magyar befektetéseket támogatni tudjuk ezzel a programmal. A delegációt Szijjártó Péter külgazdaságért és külügyekért felelős államtitkár vezeti, és a tagokat is a miniszterelnökség támogatta, ahol ő dolgozik.”

„A legfontosabb hasonló esemény a magyar miniszterelnök júniusi látogatása lesz még ebben az évben. Úgy gondolom, hogy az olyan kiemelkedő esemény lesz, amihez hasonló programok fognak csatlakozni, és feltehetően a Nemzeti Külgazdasági Hivatal is részt vesz majd ezen a találkozón, programon.”

Shi Rong asszony végig részt vett a fórumon. A Kínai Energetikai Konstruktív Csoport alá tartozó Guangdong tartománybeli Elektromos Tervezési Kutatóintézet nemzetközi osztályának küldötte azért látogatott el a pekingi fórumra, s azért érdekelte ennyire a Magyarországra való beruházási lehetőség, mert osztálya jelenleg ilyen irányú terveken dolgozik. Tudósítónknak adott interjújában elmondta:

„A cégem 2006 óta van jelen a külföldi piacokon is. A tengerentúli beruházásokban és projektekben igen tapasztaltak és sikeresek vagyunk, ezért is szeretnénk továbbfejleszteni tengerentúli piacainkat, vagyis szeretnénk még több országot elérni. Ezért is jelenlegi legújabb célpontunk a közép- és kelet-európai régió lett, benne Magyarország és Lengyelország. De ezen az új piacon még csak most indulunk, azért jöttem, hogy jobban fel tudjuk mérni az üzleti lehetőségeket. Eddig leginkább csak ázsiai és afrikai piacokon szereztünk tapasztalatokat.”

Shi Rong asszony vállalata energetikai erőforrásokkal foglalkozik, így a magyarországi befektetési terv kapcsán is az energetikai terület kap kiemelten fontos szerepet. Mint elmondta:

„A mi célterületünk világosan az energetika, ezért is beszéltem az energetikáért felelős magyar miniszterrel, és rajta keresztül ismerkedtem meg a magyar nagykövetség mezőgazdasági és energetikai ügyekért felelős tanácsosával. A tanácsos úrral már megbeszéltem, hogy ellátogatok a nagykövetségre találkozni vele, hogy részletesebben tudjunk beszélni a további együttműködési lehetőségekről.”

A fórumon egy Hongkongból érkezett kínai üzletember is nagy érdeklődéssel sok kérdést tett fel az előadó magyar delegáció tagjainak. A Baifa nevű hongkongi vállalkozás vezetője, Yeung Hope arról mesélt a fórum után tudósítónknak, hogy miért vonzó Magyarország a cége számára.

„Számunkra Magyarország két szempontból előnyös. Az egyik a földrajzi adottságai, hiszen Európa szívében helyezkedik el. A másik pedig a kultúrája, amely mintegy a kínai és a nyugati kultúrák találkozása. Emellett a fórumon előadást tartott magyar tisztviselők beszédeiből én úgy érzékeltem, hogy igen pragmatikusak, ezért szívesen együttműködök velük, örömmel fektetek be Magyarországra. Korábban a vállalkozásom főleg exporttal foglalkozott, de jelenleg azon gondolkodunk, hogy importálunk olyan fogyasztási jellegű árucikkeket is, melyekre igény mutatkozna Kínában. Most a fórumon arról értesültem, hogy lesz szeptemberben Magyarországon egy mezőgazdasági kiállítás, így gondolom, akkor elmegyünk a kiállításra, ott keresünk olyan jó minőségű termékeket, melyeket importálhatunk majd Kínába.”

Pető Ernő, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIM) elnöke a fórum végén adott interjújában tudósítónknak elmondta, hogy azért érkezett Kínába delegációjával és képviselte bankját a fórumon, hogy felmérje, miben tud támogatást nyújtani az esetleges kínai befektetőknek Magyarországon.

„Az EXIM Bank tud segítséget nyújtani azoknak a kínai befektetőknek, akik Magyarországon keresztül kívánnak az európai piacra jutni. Ahogy az előadásomban is említettem, ha egy kínai befektető Magyarországon alapít egy vállalatot, egyedül, vagy egy magyar céggel együtt egy vegyesvállalatot, és Magyarországon termelnek, Magyarországon állítanak elő árut, akár részben kínai alapanyagból is, az – bizonyos feltételek megléte esetén – már magyar, európai uniós árunak számít. Amennyiben ezt ők exportálják, ehhez az EXIM Bank tud támogatást adni. Támogatást tud adni ahhoz is a magyar állam, és ezen túl az EXIM Bank, hogy ha földrajzilag olyan területen hoznak létre cégeket, ahol új munkahelyeket teremtenek, és ezzel segítik a gazdasági növekedést, akkor egyéb más állami támogatást is tudnak adni. Az EXIM Bank, mint állami tulajdonú bank különleges szerepe abban rejlik, hogy támogatja az exportot, azért, hogy versenyképes legyen az egyéb, nyugat-európai országokban lévő vállalatokkal. Tehát kedvezményes hitelt tud adni. A másik, amivel a biztosító tudja támogatni a kínai beruházókat is, akik Magyarországra jönnek, és onnan kívánnak terjeszkedni, az pedig az, hogy megfelelő biztosítást tudunk adni azok mögé az üzletek mögé, amelyeket ők kötnek a külfölddel.”

Pető Ernő hangsúlyozta, hogy az EXIM Bank számára Kína kiemelt jelentőséggel bír.

„Feltétlenül kiemelt helyen áll. Mi szeretnénk, ha minél több kínai-magyar vállalkozást tudnánk finanszírozni. Ennek az egyik eszköze lehet, többek között, az államtitkár úr által is említett 100 millió eurós hitelkeretre vonatkozó keret-megállapodás, amit a kínai EXIM bankkal kötöttünk meg, írtunk alá, és bízunk abban, hogy ez az összeg elősegíti majd a kínai vállalkozások magyarországi terjeszkedését.”

Pető Ernő egyben a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöki tisztét is betölti. Tudósítónk arról érdeklődött, hogy a gazdasági kamara vajon hogyan tud hozzájárulni a magyar-kínai kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítéséhez? Pető Ernő elmondta:

„A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara tíz évvel ezelőtt alakult, és mint általában az ilyen bilaterális kamarák, a két ország közötti kapcsolatok – a gazdasági, kulturális kapcsolatok – fejlesztését tűzte ki céljául. Szeretnénk támogatni azokat a kínai és magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyek szeretnének a másik országban megfelelő partnert találni, megfelelő piacot találni a termékeiknek, hogy egymásra találjanak. Szeretnénk azokat az információkat közvetíteni, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az eltérő kultúrában mégiscsak sikerüljön megtalálni a közös nyelvet.”

Már nem kevés kínai vállalkozás próbált szerencsét a magyar piacon beruházások révén, köztük természetesen voltak nagyon sikeresek és kevésbé szerencsések is. Azonban az egyértelmű, hogy minden területen, különösen pedig a gazdaság terén a kétoldalú kapcsolatok megszilárdítása mindkét nép kölcsönös előnyére válik.

(Írta/fordította: Zhao Jing)

China Broadcast – CRI

Reklámok
Galéria | Kategória: IRÁNYTŰ, KÍNAI NEGYED | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s