Áldás vagy halál – A robotika

robotika_by_dorianoart-d4mvhwgKijönnek a moziból, leteszik a könyvet megrázzák a fejüket, és nem ismerik fel, hogy már most beterelték őket a nagy rendszerekbe, és saját szabadságukat, apránként, lépésről-lépésre hogyan számolják fel e rendszerek kézben tartói, miközben az ő érdekükre hivatkoznak.

Akik sci-fi-t, pl. Asimovot, Lem-et stb, olvasták azok számára az automatizált és robotizált világ nem ismeretlen fogalom. Viszont idővel eléggé idegenkedhetnek tőle, legalábbis amikor a robotok nem a maguk helyén vannak, meg a külsejük, vagy működésük sem a megfelelő, illetve amikor a nagy információs rendszereket ellenünk használják fel.
Az alábbi előrejelezés nekünk is ezt juttatta eszünkbe, meg az ipari forradalom géprombolásait is, amikor az emberekre már szükség nem lévén óriásira nőtt a munkanélküliség, ezzel együtt a nyomor és a társadalmi különbség, a durva elszegényedés miatti elkeseredés.
A családok ezrével mentek tönkre és hullottak szét emiatt, fizikai betegségek és neurózis pusztította testüket lelküket.
E folyamatnak is része volt abban a tervezett világrombolásban, mely mely segített létrehozni ezt az elembertelenedett, erkölcstelenné vált mostani világunkat. Olyan óriási és kirívó a pénzügyi helyzeten alapuló társadalmi különbségeket tett lehetővé melyre tán egész történelmünk során nem volt példa.
A legrosszabb, hogy az emberek jó része hagyta lebutítani magát, nem olvas könyveket, ezért nem is gondolkodik önállóan, így azt sem vette/veszi észre, amikor csőbe húzzák, sőt amikor túl későn mégis gyanakodni kezd, hogy valami nagyon nem jól van, akkor sem ismeri fel, hogy mi is a baj, sem azt, hogy hogyan és kiknek köszönhetően került bajba, így aztán a megoldást és kiutat sem találja meg. Birka módjára, ahogy addig, is megy a megmondó emberek után, akik elmondják neki, hogy amit mégis csak lát a saját szemével, az nem is úgy van, és megmondják neki hogy mi is az ő véleménye.
A mi szép új világunk itt alakul, hol nyíltan, hol titokban előttünk, és csak nagyon kevesen látják, hogy a grandiózus változások milyen kivédhetetlen aknákat rejtenek, a kivédhetőket pedig nem ismerik fel.

Holott ha csak azt megnézik, hogy kinek hoz nagy hasznot egy-egy technikai “forradalom” már lehetne is fogalma arról, hogy tétlenül nézze, vagy védekezzen, illetve mi módon védekezzen. Könyvek, filmek hosszú sora szól arról, hogy kik és hogyan élnek vissza az automatizált rendszerek illegális felhasználásával. Hogyan tüntetnek el élő embereket a nagy rendszerből, vagy teszik földönfutóvá, kiszolgáltatott, tehetetlen áldozattá őket. Kijönnek a moziból, leteszik a könyvet megrázzák a fejüket, és nem ismerik fel, hogy már most beterelték őket a nagy rendszerekbe, és saját szabadságukat, apránként, lépésről-lépésre hogyan számolják fel e rendszerek kézben tartói, miközben az ő érdekükre hivatkoznak.

Lehet, hogy pesszimistának tűnik a fenti eszmefuttatás, azonban nem minden alap nélkül való. Az alábbi előrejelzést ilyen figyelmeztetésként sem árt kezelni, az ismeretek és a lehetőségek latolgatása mellett. Nem árt arra gondolni, hogy a magfúzió felismerése az atommáglya felhasználása attól függően hoz áldást vagy halált, hogy kiknek a kezébe kerül.

Fehér Farkas – Audie – Szabad Riport

Kaspersky: teljesen robotizált világ lesz harminc év múlva

kaspersky_batman_blog

Teljesen robotizált világban, digitális identitásuk virtuális környezetében élnek majd az emberek három évtized múlva a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat prognózisa szerint, amelyet a személyi számítógép három évtizedes múltja apropóján készítettek az informatika harminc éves jövőjéről.
Az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint harminc év múlva már valószínűleg az élet minden területét elárasztják a robotok. A világ többmilliárdos lakosságát több milliárd megerőltető rutinmunkát végző robot egészíti majd ki. Az informatikai ágazat pedig – ahhoz hasonlóan, ahogy manapság a felhasználók számítástechnikai eszközei számára fejleszti a letölthető alkalmazásokat – harminc év múlva már a robotok szoftvereinek fejlesztésével foglalkozik majd.
A határok is elmosódnak majd az emberek és a robotok között a Kaspersky Lab szerint. Az emberi testbe szükség szerint elektronikusan vezérelt mesterséges szervek és protézisek kerülhetnek. A szervezetben közlekedő nanorobotok pedig közvetlenül a beteg sejtekhez juttatják majd el a gyógyszereket, és képesek lesznek mikrosebészeti beavatkozások végrehajtására is.
Az emberek egészségi állapotát a testbe telepített speciális érzékelők fogják figyelni, az adatokat pedig felhő alapú tárolóba továbbítják a háziorvosok számára. Mindez a lakosság várható élettartamának jelentős növekedéséhez vezethet.
A Kaspersky Lab előrejelzése szerint az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás már automatizáltan működik. A házat irányító szoftver gondoskodik majd az energia, a víz, az élelmiszer és az egyéb kellékek fogyasztásának méréséről és pótlásáról. A lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére.
Mindez összességében oda vezet majd, hogy az emberek “digitális alteregói” együttesen önszabályozásra és az egész bolygó életének a irányítására képes különálló, globális virtuális infrastruktúrát alakítanak ki. A rendszer valamelyest a mai TOR hálózathoz hasonlóan fog működni, amelyben a legaktívabb és leghatékonyabb felhasználók kapnak moderátori jogokat – írták.
A 3D nyomtatási technológia olyan fejlettségi szintet ér el, hogy már bizonyos termékek gyártására sem lesz szükség többé. Az emberek megtervezhetik és megalkothatják a tárgyakat, amelyeket szeretnének, a háztartási eszközöktől és a ruháiktól kezdve egészen az otthonukat alkotó téglákig.
Végső soron pedig a harminc évvel ezelőtt ezt a folyamatot megindító személyi számítógép is megszűnik a ma ismert formájában. Minden feladatot célgépek, a legkülönfélébb okos eszközök látnak majd el. Például a pénzügyi elemzéseket is olyan szerver végzi majd, amelyet egy, az elektronikus dokumentumokkal foglalkozó szervezet irányít, nem pedig egy könyvelő a személyi számítógépén.
Egy dolog azonban nem fog változni: a jó öreg technofóbia megmarad. Az okos otthonokat, automatizált életmódot és robotokat elutasító új luddita nemzedék jelenik majd meg. Ők lesznek azok, akik nem rendelkeznek majd digitális identitással, és kerülni fogják az okos rendszerek, berendezések és robotok használatát – vetíti előre a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat előrejelzése az informatika fejlődésének elkövetkező harminc évéről.
“Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy a kiberbűnözők továbbra is megtesznek majd mindent annak érdekében, hogy a saját rosszindulatú céljaik megvalósítására használják fel az új informatikai fejlesztéseket” – tette hozzá Alekszander Gosztev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője.
MTI
Reklámok
Galéria | Kategória: Arató Péter, Fehér Farkas, TUD-TECH
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Áldás vagy halál – A robotika bejegyzéshez

  1. Laci szerint:

    Sajnos, ez innentől már hülyeség:
    ” A világ többmilliárdos lakosságát több milliárd megerőltető rutinmunkát végző robot egészíti majd ki.”
    Tovább már minek olvassam?

  2. Kata szerint:

    Az ilyen előrejelzések mint Kaspersky-é melyet, az az MTI hozott le a minap sajnálatos módon az igazságnak csak töredékét tartalmazza a lényeget meg elhallgatja. A féligazság valójában hazugság, ez az előrejelzés azonban nem a felét, de legalább s 80%-át hallgatja el a valóságnak, Aminek következtében egy az egész glóbuszra nézve várhatóan negatív hatást a világ megmentéseként lehet tálalni. Ezért is érdemes rámutatni hazugságokra. Más kérdés hogy, ennek ellenére az emberek átlátják-e mikor és hogyan verik át őket a hatalmasok akiknek más az érdek és a haszna.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s