H7N9-es madárinfluenza Kínában – 7 fertőzés

medical_bird_fluHét H7N9 madárinfluenza esetet jelentettek korábban, kettőt Sanghajban, egyet Anhuiban és négyet Jiangsuban. A két sanghaji fertőzött meghalt, és a másik öt fertőzött állapota is kritikus. Az ország egész területén eddig összesen hét eset fordult elő.

A kelet-kínai Zhejiang tartományban két újabb H7N9 madárinfluenza fertőzést észleltek, az egyik fertőzött már meghalt, az esetekről a tartományi egészségügyi osztály adott ki nyilatkozatot – szerdán.

Nyilatkozata szerint, a 38 éves séf (vezetékneve Hong) meghalt március 27-én. A férfi, aki Jiangsu tartományban dolgozott, – ahol négy H7N9 madárinfluenza fertőzést észleltek -, rosszul lett március 7-én, és visszatért otthonába a Zhejiang tartománybeli Jiande-ba, ahol felvették a kórházba március 18-án.
Egy másik beteget, egy hangzhou-i nyugdíjas férfit (vezetékneve Yang), március 25-én vettek fel kórházba, köhögés és láz tünetekkel. Majd átkerült egy másik kórházba hatékonyabb kezelésre.
A két eset között nem találtak eddig kapcsolatot járványügyi szempontból.
Összesen 183 ember, került eddig kapcsolatba a két férfivel, de ők eddig nem mutattak láz vagy légúti betegségre utaló tüneteket.

china_bird_fluA tartományi és a nemzeti járványvédelmi központok megerősítették a H7N9 madárinfluenza fertőzéses megbetegedések tényét hétfőn és szerdán.
Jiangsu tartomány április 2-án a négy újonnan talált fertőzés miatt egy külön munkacsoportot hozott létre, így irányítja az egész tartomány H7N9-as vírus megelőzését. 16 kórházat jelölt a betegség megfertőző fogadására.

A biztonság érdekében Zhejiang tartomány kezdeményezte az Egészségügyi Minisztérium sürgős válaszát, a járványügyi rendeletek alapján, és az érintett szerveket felkérték, hogy tegyenek meg minden elővigyázatossági intézkedést a járvány megelőzésére, megakadályozására.
Az illetékes hatóságok az egészségügyi intézményekben kínai régió szinten fokozzák a felügyeletet és megfigyeléseket.
Szerdán, Pang Xinghuo, a Pekingi Városi Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ szóvivője, elmondta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy újabb H7N9 esetek felbukkanhatnak fel.

Pang szerint „A lakosság minden nap tömegesen áramlik, a nagyvárosi területekre, ezért nem zárható ki a H7N9 fertőzési kockázat. Azonban a SARS és a H1N1 influenzajárványok elleni harcban szerzett tapasztalatai nyomán, a város már jól felkészült a járvány ellenőrzésére”.
another-death-in-china-from-new-bird-fluAzt is elmondta, a központ elrendelte, hogy kórházak készüljenek fel a H7N9 madárinfluenza ellenőrző vizsgálatok rutinszerű elvégzésére, valamint, a kórházi személyzetnek, hogy hogyan kezeljék a tüdőgyulladás okozta ismeretlen tényezőket.

A H7N9 altípusú madárinfluenza-vírus korábban nem fordult elő a kapcsolatban álló emberek között. Az esetek klinikai megfigyelése szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy az erősen fertőző emberek között szoros kapcsolat lett volna.
Mindazonáltal, mivel eddig csupán néhány esetben találtak H7N9-es emberi fertőzést, viszonylag kevés kutatást végeztek rajta.
Jelenleg nincsen H7N9 madárinfluenza-vírus elleni vakcina sem otthon, sem külföldön.

Fadela Chaib, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője április 2-án kijelentette, hogy először találták a H7N9 vírust világban, eddig nincs emberek közti fertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette kedden, hogy H7N9 madárinfluenza törzs  első alkalommal fordult elő emberi fertőzésként, és hogy a szervezet szorosan együttműködik az egészségügyi kínai hatóságokat, hogy kövesse a fejleményeket.

birdfluSzabad Riport megjegyzése
Mivel nem hiszünk a véletlenekben, ezért remélhetőleg az új, eddig ismeretlen vírust, illetve a vírus mutációját természetes úton bekövetkezett módosulás hozta létre, és a mutációnak nincs köze valamely multi gyógyszergyártó boszorkánykonyhájához.
A korábbi vírusoktól eltérően a H7N9-es elnevezésű influenza vírus eddig állatokban nem fordult elő, kizárólag embereket támad meg. Egész pontosan a vírus eddig kizárólag kínai embereket támadott meg.

összeállította Szegedi Bori
forrás Xinhua/CRI

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás