Fűszernövények – Tárkony

Tárkony (Artemisia dracunculus)

Története
Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Ázsia pusztáin honos, valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe és terjesztették el, de igazából a 16-17. századtól használt.
Itthon tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből – Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.
Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény. Eurázsián kívül Észak-Amerikában is ismert és elterjedt fészkesvirágzatú növény.

Termesztése
A tárkony az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az Üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Közepes hőigényű növény. A magok 4-5 °C-on már csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 15-20 °C is, de a nagy melegtől sem károsodik. Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elviseli a fagyokat, ezért hazánkban ritkán fagy ki. Zöld hajtásai néhány fokos késő tavaszi vagy kora őszi fagyot károsodás nélkül elviselnek.
Fényigénye is közepes. Gyengébb fényben, félárnyékban is termeszthető. Fejlődéséhez elegendő, ha fa, ház vagy egyéb építmény takarása miatt csak délelőtt vagy csak délután kap napsütést. Ilyen fekvésben azonban némi illóolaj-csökkenésre kell számítani. Legjobb minőséget, 1-2%-os illóolaj-tartalmat napos területen termesztett növénytől várhatunk.
Erőteljes növekedéséhez és nagy lombfelület kialakításához sok vízre van szüksége. Vízigénye a legnagyobb értéket a július közepi virágzás előtt éri el. Vízszükséglete ellenére nyirkosabb fekvésű területeken hazánkban öntözés nélkül is termeszthető. Száraz vidékeken, különösen laza, homokos talajon, évente többször is pótolni kell a hiányzó csapadékot.

Termőterületének kiválasztásánál a nagy vízigényének kielégítését tartsuk szem előtt. Ügyeljünk azonban arra, hogy a pangó vizes, magas talajvizű területeken könnyen kipusztulhat. Jó vízgazdálkodású, nyirkos talajok a legmegfelelőbbek számára. Szerkezet nélküli homokon, öntözés nélkül, illetve erősen kötött, levegőtlen agyagon kevés és rövid hajtásokat fejleszt.
Talajigénye: mélyrétegű, közép-kötött vályogtalaj a legmegfelelőbb számára. Tápanyagigénye: bőséges tápanyagot kíván, telepítésekor 6-10 kg istállótrágyát, 50-80g kiegészítő vegyes műtrágyát adjunk alá. A talajból kivont tápanyagot a következő években a sorközökbe pótoljuk. Az őszi talajmunkák előtt szórjunk ki 30-40 dkg szuperfoszfátot és 20-30 dkg kálisót, majd a sorközök felásásával forgassuk alá. Nitrogént a vegetáció idején 2-3 részletben, fejtrágyaként adjunk, erre elegendő egy-egy alkalommal 20-25 dkg pétisó, 10m2-es területre.

Két fő változata terjedt el: a francia tárkony (A. dracunculus L.) és az orosz tárkony (A. dracunculus var. redowsky Turcs), az utóbbit egyes helyeken A. dracunculoides Pursh néven tüntetik fel. Az orosz változat jóval igénytelenebb, de lényegesen kevesebb illóolajat tartalmaz a franciával szemben, így mára már szinte csak a francia tárkonyt találjuk az ültetvényekben. Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Ám a francia ritkán hoz magot.

Márciusi vetéssel mindenképpen neveljünk palántát, majd május körül, a legalább 15-20 cm hosszú palántákat ültessük ki szabad földre.
Legelterjedtebb szaporítási formája a tőosztás. A többéves töveket késő ősszel vagy kora tavasszal, még mielőtt a sarjadás megindul, ásóval emeljük ki és daraboljuk fel. Egy-egy tövet fejlettségétől függően 4-8-(12) részre vághatunk szét. Mindegyik darabon legyen gyökér és néhány rügy, ezeket 50X50 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük el.

Év közben a területet tartsuk gyommentesen. Különösen az első években vigyázzunk arra, hogy el ne gyomosodjanak a fiatal tövek. Idősebb töveknél a futó gyomnövények pl. a szulákfélék okozhatnak gondot. A kórokozók közül a lisztharmat és a rozsdagomba fertőzésére a tövek korának előrehaladtával fokozottabban kell számítani. Állati kártevője nem ismeretes.
A tövek 10-12 évig elélhetnek, de hajtásképző tevékenységük 5-6 év múlva fokozatosan csökken, ilyenkor ajánlatos megújítani az ültetvényt.

A tárkony, 120–150 cm magasra növő, elágazó cserje, hosszirányban barázdált szárral, a hajtások zöldek, a tövükön barnásvörösek, alulról felfelé fokozatosan fásodnak. A szárak hossza az 1,5 m-t is elérheti. A növény lágy szárú, évelő, rövid gyökértörzséből igen dús gyökérzet ered. A gyökértörzs évente fokozatosan vastagodik, mivel sokszor nem hoz magot, így ez a fő terjedési módja; (fő szaporítási módja a tőosztás) Gyökértörzse többfejű, ebből ered a 10-20 barnásfehér, 10-15 cm hosszú tarack, amelyet gyakran a sok járulékos gyökér annyira befed, hogy maga alig látható.

Élénkzöld levelei 2–8 cm hosszúak, 2–10 mm vastagok, osztatlanok, hegyes végűek, az ép szélű szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el. Kopaszok, mindkét oldalukon fénylő zöldek.

Augusztus-szeptemberben nyílnak a sárga, zöldessárga, esetleg barnásvörös csöves virágai kb. 40-esével 2–4 mm széles fészkeket alkotnak, amelyekből felálló vagy bókoló laza gömb alakú fészkes virágzatok dúsan elágazó bugát alkotnak. A virágok kétivarúak, szél porozza őket.
A virágzatban a murvalevelek lándzsa vagy nyelv alakúak, a vacok enyhén szőrös, gyengén kidomborodik. A vacok szélén állnak a nővirágok, amelyek pártája ötfogú, bibéje kétágú.

Termése bóbita nélküli kaszat. A föld feletti részekben kissé ánizsra emlékeztető illatú, de nem édes, hanem fűszeres, csípős ízű illóolaj halmozódik fel. A növényben az aromaanyagok virágzáskor fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben.

Felhasználása fűszerként
Az illóolaj legfontosabb komponense az esztragol, amely fenil propán származék, az ánizs és az édeskömény jellegzetes illatát és ízét adó anethol izomerje. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.
Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
A friss vagy szárított levele és a gyökere használható.
Hazánkban az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.

Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó. Finom a tárkonyos csirke-, pulyka raguleves és a tárkonyos burgonyasaláta is.
A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékekhez illik. Erdélyhez hasonlóan sült húsok fűszerezésére használják. Nagyon jól megy vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Virágzás előtt a föld feletti 10 cm-re lévő leveles hajtásokat vágjuk, szellős árnyas helyen szárítjuk. Így megőrzi a jellegzetes ízét és világos zöld színét.
Íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak. Szárított állapotban sokat veszít aromájából, ha tehetjük, használjuk frissen.
Szára és levele értékes fűszer és illatszerek alapanyaga.
A tárkonyecet készítése a zölden szedett és összeaprított tárkonyra annyi ecetet öntünk, hogy ellepje. Pár nap után leszűrjük és szükség szerint használjuk.

A tárkony gyógyhatása
A középkorban sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a gyógynövényeket kinézetüknek megfelelően kell orvosi célokra felhasználni, ezért a tárkonyt hosszú, elágazó gyökere miatt kígyómarás gyógyítására használták.
Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. Sok nép használja még ma is fogfájásra. A gyökerének is ilyen hatása van.
Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle.

Teája (Dracunculi herba) vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. Használják magas vérnyomás ellen is.
A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.
2 csepp tárkonyolaj 1 dl tejben fájdalomcsillapító hatású
Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, innen az étvágyjavító hatás.
Ma már elsősorban a főzéshez használják, de így is megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres.
A gyerekeket könnyebben megtámadják a bélférgek; a tárkony rendkívül értékes ezeknek a parazitáknak a leküzdésében. Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget. A tárkony nem csak az emésztést serkenti, de enyhe nyugtató hatása is van, ezért altatóként is használták. Az enyhe menstruáció elősegítő tulajdonsága miatt, akkor is lehet használni, ha az késik. A tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk.

Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni.
Nyugtató hatású tea:
Hogy tárkonyteát készítsünk, vegyünk egy csésze forrásban lévő vizet, és öntsük rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyjuk így állni 10 percig, aztán igyuk meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.

Tea paraziták ellen:
Vegyünk 1 liter forrásban lévő vizet és 30 g tárkonylevelet, öntsük a vizet a levelekre, és hagyjuk benne 10 percig, szűrjük le, majd ebből igyunk meg 2 csészével reggel, és a többit tegyük hűtőbe. Javasolt, hogy igyunk legalább négy csészével naponta, reggel és este is.

Tea álmatlanság, hiperaktivitás, depresszió, vagy idegkimerültség ellen:
Tegyünk másfél teáskanál felvágott és szárított gyógynövényt majd két csésze forralt vízhez, áztassuk benne 40 percig, majd melegen igyuk.

Emésztést elősegítő tea:
Áztassunk 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverjük össze, majd zárjuk le. Együnk 1 evőkanállal minden étkezés előtt.

Csuklás:
Rágjunk egy levelet, amíg abbamarad a csuklás.

Külső használatra (inhalálás):
2-3 szárított levelet tegyünk egy csésze forrásban lévő vízhez, majd ezt a gőzt lélegezzük be fejfájás, depresszió és álmatlanság ellen.

Sebfertőtlenítés:
Tegyünk zúzott leveleket a kis vágásokra fertőtlenítésként, mielőtt megmosnánk és lekötnénk a sebet.

Fogfájás:
Próbáljunk meg pár friss vagy szárított tárkony levelet rágni, amíg paszta állaga nem lesz, és a nyelvünkkel tartsuk a gyulladt fogunkon, vagy a szájbeli fájdalom helyére (csak felnőttek). Zsibbasztani fogja a fájó területet.

RECEPT

Tárkonyos tokány
Hozzávalók:
fél kg csirkemell, vagy más hús csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
1 nagy doboz tejföl
tészta
kakukkfű, só, bors, tárkony
liszt a habaráshoz

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a húst a tejföllel és a liszttel behabarjuk.

Tárkonyos babsaláta
Hozzávalók:
1 doboz fehérbab/400 g-os/
1 doboz vörösbab (400 g-os/
1 közepes nagyságú lilahagyma

cukor
tárkony
ecet
póréhagyma

Elkészítés:
A konzerv bab levét leöntjük, a babot vízzel leöblítjük.
Elkészítjük a salátalét ecettel, cukorral, tárkonnyal, sóval, majd a babot hozzáadjuk. A lila- és póréhagymát vékonyan felszeleteljük, és a salátához adjuk.
Jól összekeverjük, legalább 1 órát hideg helyen tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

kollégánk saját receptje
Tárkonyos pulykaraguleves

Hozzávalók: (kb. 7liter)
1-1,5kg pulykamell
1 fej vöröshagyma
1kg mirelit mexikó zöldségkeverék
1 doboz szeletelt gomba
1 citrom leve
1dl tejszín
450g tejföl
4-5 evőkanálnyi tárkony
1 mokkáskanál őrölt gyömbér, szerecsendió, és szurokfű
1-2 teáskanál morzsolt v. apróra vágott bazsalikom, és borsikafű
kevés liszt a habaráshoz
só, vagy vegeta ízlés szerint
néhány petrezselyem levélke a díszítéshez

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megpárolom, majd a felkockázott pulykahúst a lábasba teszem, és addig pirítom, míg kifehéredik. Hozzáteszem a fűszereket és a mirelit mexikói zöldségeket, és a felvágott gombát összepárolom pár percig, majd felöntöm, és hagyom főni, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Közben a tejfelből és a lisztből csomómentes habarást készítek, ehhez hozzáöntöm a tejszínt is. A levest tűzről levéve, lassan, állandó keverés mellett, hozzáöntöm a habarást, visszateszem a tűzre, időnként megkeverve rottyanásig főzöm, majd beleteszem a citrom levét folyamatos keverésközben, ezután még egy marék friss tárkonyt teszek a tetejére, és 1-2 perc múlva elzárom a lángot. Tálalásig fedő alatt tartom.

összeállította:
Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: KAMRA, OTTHON, Szegedi Bori, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.