”Idegenek” az Antarktiszról

Idegenek az Antarktiszról© Fotó: de.wikipedia.org

Az ősi tó a szeizmikus tevékenységek zónájában helyezkedik el. A földrengés következtében törés alakult ki a víztározó fenekén. A Föld mélyéről korábban ismeretlen lények kerültek a felszínre. Ezek gyorsan nőttek és hatalmas szörnyekké váltak. Az emberiséget most katasztrófa fenyegeti. Csak keveseknek sikerül megmenekülniük az ”idegenektől”.
Egy hollywoodi kasszasiker tipikus jelenete vagy maga a rémisztő valóság? A pétervári tudósok földönkívüli életre bukkantak. Az Atomfizikai Intézet genetikusai azt állítják, hogy az antarktiszi Vosztok-tó jégrétege alól származó mikroorganizmusok egyetlen ismert osztályba sem tartoznak. A DNS-ük kevesebb, mint 86%-ban azonos az ismert baktériumfajokkal. Ez pedig azt jelenti, hogy ”idegenekkel” állunk szemben. Vostok_drilling_hunMivel lehetetlen azonosítani a leletet, így nem egy baktériumfaj felfedezéséről érdemes beszélni, hanem inkább egy ismeretlen DNS felfedezéséről,- magyarázta az ”Oroszország Hangjának” Valerij Lukin, a sarki és antarktiszi expedíció vezetője:

Egyelőre csak a baktérium DNS-ét fedeztük fel. Az előzetes vizsgálatok egyelőre még semmilyen információt sem adtak az organizmus élettani működéséről, élőhelyének feltételeiről. Egyelőre nem rendelkezünk ezekkel az információkkal. Megállapítottuk, hogy van egy bizonyos minta. Ez a környezet szerves részét képezi. Az organizmusról azonban nem tudunk ennél többet.

Ahhoz, hogy több információhoz juthassunk, a tudósoknak folytatniuk kell a kutatást. Azonban már most kijelenthető, hogy nem jelentek semmilyen veszélyt sem ránk nézve,- hangsúlyozta a szakértő:

vosztok-tavi-mintavetel-elso-eredmenyei-az-antarktiszon-34042Ez a mikroorganizmus egyedülálló körülmények között él, amely csak a Vosztok-tóban található meg. Sehol máshol a világon. Amikor pedig a felszínre hozzuk, egyszerűen elpusztul. Ugyanis képtelen a felszínen található körülmények között életben maradni. Ezért nem jelent veszélyt az emberiség számára.

Kiderült, hogy a horrorfilm forgatókönyve a valós életben nem állja meg a helyét. Igaz, az sem kizárható, hogy a tó több kilométernyi vastagságú jégpáncélja alatt további ismeretlen lények lakoznak. A Vosztok egy egyedülállóan zárt ökoszisztéma, amely teljesen le van szigetelve a légkörtől. Ez a Jupiter és a Szaturnusz holdjain talált jég alatti óceánok egyetlen megfelelője. Az új baktériumfajok felfedezése hozzásegíthetne bennünket ahhoz, hogy többet megtudjunk a földi életformákról, az evolúcióról és az éghajlatváltozásról.

Oroszország Hangja??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Szabad Riport kiegészítése:

A korábbi vízminták vizsgálatának eredménye nem volt egyértelmű mivel a fúróra fagyott vízminták  nagyon piszkosnak bizonyultak, kerozinnal voltak szennyezettek. A külvilágtól teljesen elzárt, legalább százezer, de valószínűleg több millió éve jégpáncéllal borított tó megfúrására 22 évig készültek a kutatók, míg végül tavaly sikerrel jártak. A húszmillió éve keletkezett Vosztok-tó eléréséhez 4000 méter jégen kellett áthatolni, majd amikor ez sikerült, eltávolították a fúrófejet, a víz pedig beáramlott a furatba, ahol megfagyott. A 2012-es szezonban már nem volt lehetőség a minta felhozására, így a két méter hosszú jégdarabot csak idén január 10-én emelték ki a 3406 méteres mélységből.

Szergej Bulat csapata a Pétervári Atomfizikai Intézetben közel egy éve tanulmányozza őket, és akkor a fúró folyadékban talált baktériumok vizsgálata nem hozott áttörést.

Volt azonban egy huszadik faj, ami sokkal szokatlanabbnak bizonyult. A genetikai minták kevesebb, mint 86 százalék hasonlóságot mutatnak a baktériumok főcsoportjaihoz viszonyítva. Ez akár azt is jelentheti, hogy egy teljesen új kategóriával állnak szemben, azonban Bulat szerint is inkább csak egy új faj lehet a mintákban. Végül is nem egy új baktérium fajról, hanem “csak” egy eddig ismeretlen DNS felfedezéséről számolt be.

David Pearce, a Brit Antarktisz Felmérés vezetője, aki szerint az lett volna inkább meglepő, ha nem találnak életet a Vosztok-tóban, mivel az organizmusok képesek akár a legszélsőségesebb közegekben is életben maradni. Pearce szerint sokkal érdekesebb az a kérdés, hogyan néz ki a Vosztokban talált élet és mennyiben tér el a többi földi élettől?

forrás: sg.hu

Reklámok
Galéria | Kategória: TUD-TECH
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s