“Élő” beton

Holland tudósok már tesztelik azt az új eljárással készített betont, melyhez úgynevezett öngyógyító kapszulákat adagoltak, melyek baktériumokat és kalcium-laktátot tartalmazó szemcséket foglalnak magukban. Ez utóbbiak táplálják a mikroorganizmusokat, így akár éveken át is megőrzik tulajdonságaikat. Az új beton akár két éven belül is piacra kerülhet.

Költségvonzata
Az ún. “élő” beton egyedülállósága abban rejlik, hogy a baktériumok segítségével a beton képes a kisebb repedéseket és sérüléseket önállóan helyreállítani. Maximum fél milliméteres repedések befoltozására képesek. Ez az forradalmi eljárás még erősebbé és hosszabb életűvé tehetik a betont.
Bár az így készített beton ára, akár másfélszeresére is nőhet, ennek ellenére a többletköltség megtérül az épület fenntartási költségében, biztonságosságában és hosszabb élettartamában, ráadásul beton az épület összköltségének mindössze néhány százalékát teszi ki.

Működési elve
Az elgondolás azon az egyszerű, – bár nem teljesen új – elképzelésen alapszik, hogyha az inaktív baktérium spórákkal teli kerámiagömböket a repedés folytán víz éri, akkor a baktériumok életre kelnek, a kalcium-laktát táplálékot elfogyasztva mészkővé alakítják annak kalcium tartalmát.
Voltaképpen ugyan azt teszik, amit betonjavításkor az ember tesz, vagyis a repedésekbe a réseket kitöltő anyagot présel.
Noha a befoltozott terület nem tűnik nagynak, azonban nem felejtkezhetünk el a beton sérülésének folyamatáról, mikor is a kicsiny, szinte láthatatlan repedésekből, melyeket a bejutó víz tovább repeszt, keletkeznek hosszú távon a nagy jól látható rések.

Fehér Farkas – Szabad Riport Tudósító Iroda

Kategória: Fehér Farkas, SZERZŐK, TUD-TECH
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.