A politika a bűnözés melegágya

Ez általánosságban is és konkrét személyek esetében is tetten érhető.
Fenyegető levelet kapott a Sárközy ügyével foglalkozó bíró címmel ad hírt az Oroszország Hangja. Mint írják a bordeaux-i ügyészségre fenyegető levél érkezett annak a bírónak címére, aki egyebek között Nicolas Sárközy ex-államfő ügyével foglalkozik. Mint ismeretes, Franciaország volt elnökét azzal vádolják, hogy visszaélt Liliane Bettencourt, a L’Oreal kozmetikai cég örökösének bizalmával.

A levélben Jean-Michel Gentil bíró neve mellett szerepel rokonai és a bírók szakszervezete néhány tagjának neve is. A borítékban vaktöltények is voltak. Egyelőre nem világos, hogy ki, és milyen céllal küldte a levelet. A rendőrség megkezdte a nyomozást.

Maffiabűnözés – Fehérgalléros bűnözés
(illegális Kampánytámogatás, megvesztegetés, korrupció)
politikai_bünözésA „Tapie ügy – Házkutatás Lagarde-nál is” című írásunkban is szóba került Sárközy neve, még pedig az illegális kampánypénzekkel összefüggésben. Nos, a Sárközy kampány során sokan adtak támogatást számára.
Az ilyen támogatások gyakorta nem az önzetlenségről, de sokszor még csak nem is a politikai meggyőződésről szólnak elsősorban, hanem győzelem esetén a cserébe elvárt szívességekről.
Tudunk sok olyan esetről, a hazai, és külföldi gyakorlatban is, amikor bizonyos cégek, cégcsoportok, bankok, pénzmágnások, önállóan, vagy lobbi -szervezetként támogatnak képviselőket, pártokat, illetve azok érdekszféráját igen nagy összegekkel, pozíciókkal. Teszik ezt közvetlen vagy indirekt módon, kisebb összegek esetében nyíltan – legális formában, de nagyobb összegek, juttatások esetében többnyire burkoltan, illegális módon, különböző háttércsatornákon keresztül.
Szintén világszerte megfigyelhető az a tendencia is, hogy akár az ellenérdekű pártokat, vagy személyeket is támogatják egyidejűleg – biztos, ami biztos alapon.
Nos, a nagy összegű adományok, vagy (rokonoknak, barátoknak) felajánlott jól fizető pozíciók, ajándékok a későbbiekben (egy győzelem esetén) igen jól kamatoztathatóak, sőt kamatoznak is, hiszen nem valami önzetlen, jótékonykodásról, hanem nagyon is kemény üzleti és politikai érdekekről van szó.
Ahogy mondani szokták, mindenkinek és mindennek meg van az ára, a vagyis „van az a pénz, ami…” effektus működik.
szervezett-bűnözésA szépen hangzó lobbi tevékenység, valójában nem más, mint nyílt vagy burkolt megvesztegetés, hiszen támogatott politikusok, és közéleti emberek mindig igyekeznek megszolgálni a támogatásokat. Ezt nemes egyszerűséggel korrupciónak nevezzük, és akárhonnan is nézzük, akárhogyan is magyarázzuk ez bizony bűncselekmény, méghozzá félig-meddig legalizált módon elkövetett bűncselekmény. A törvényesség határának ilyetén összemosása káros és igen veszélyes.

Azt kell tapasztalnunk, hogy a politikai porondon megjelenők, szinte minden esetben, valamely lobbi-csoport el -, és lekötelezettjei, amit persze igyekezek eltitkolni. Ám amint a tettek mezejére lépnek, rögvest kiderül, hogy mi is a háttérben meghúzódó érdekszféra valódi szándéka.
Mégpedig akkor, amikor a képviselőházba kerüléskor a megtévesztett választók érdekeivel szembemenve a háttér érdekek kardos képviselőjeként hoznak szabályokat, rendeleteket, törvényeket.
Ezek a gazemberek aztán, amíg jól szolgálnak, tovább élvezhetik mindazt a támogatást, melyet az őket pénzelő háttér nyújtani tud. Mert ugye „van az a pénz, ami…”

Maffia bűnözés – Erőszakos bűnözés
(fenyegetés, bántalmazás, gyilkosság)
Hajder_Jörg_2Persze a dolog sosem áll meg megvesztegetésnél, mert a sikeresen pozícióba juttatottakat meg is kell védeni, és amikor elérkezik az a határ, hogy már „nincs az a pénz, ami…”, vagyis amikor pénzzel tovább nem érhető el a cél, akkor a tettek mezejére lépnek.
Előbben jön a meggyőzés és fenyegetés, gazdasági kényszerítés, vagy megfélemlítés, akár a családtagoké is, s ha szép szó nem használ, akkor az ennél is durvább eszközök következnek.
Az úgynevezett politikai gyilkosságok szinte mindegyike azt jelzi, hogy valamely pénzügyi hatalmasság, érdekcsoport tyúkszemére léptek rá. Következnek az „öngyilkosságok”, véletlen balesetek, eltűnések, stb.
Eme stádiumban már senki és semmi sem „szent”, sem az esetleges renitens képviselő, sem az ellene fellépők, vagy tiltakozók. A pénzoligarchia bármilyen eszközt felhasznál, hogy céljai megvalósítása érdekében tisztára söpörje az utat, eltakarítson minden szembe helyezkedőt.

Politika maffiaszerű működése „élesben”
SárköziAzért a teljesség igénye nélkül néhány példát Sárközyvel kapcsolatban is említhetünk, amikor az „adakozó” ad, és cserébe elvár.
Feltehetően nem tévedünk, amikor úgy találgatunk, hogy a hírben említett fenyegető levél ezúttal a támogató pénzügyi csoport képviselője, Sárközy érdekében érkezett, azzal a nem titkolt céllal, hogy az ügyében eljárókat, kivizsgálókat „rendreutasítsák”, megfélemlítsék.

2011-ben a francia sajtóban publikált részletek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó (a L’Oréal kozmetikai birodalom) feltehetően Sárközy elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.

2011-ben Sárközy francia elnök hivatala arra utasította a DCRI-t (belső hírszerzés), hogy azonosítsák a Le Mond újságíróinak forrásait, és állítsák meg az információk szivárogtatását a L’Oréal örökösnője körül kirobbant botrány ügyében.

Sárközy látványosan szorgalmazta a hazánkban több multi cég működésének ilyen-olyan formában történő támogatását, – többnyire sikerrel.

(A 90-es évek óta itthon is megjelent számos francia gyökerű cég közül csak néhányat sorolunk fel: étkezési jegyek: Edenred, Le Cheque Déjeuner, Sodexo; víszolgáltatás: Suez Environnement; hulladékkezelés: Veolia Environnement; közlekedés: Alstom; áramszolgáltatás: EDF (Électricité de France); gázszolgáltatás: GDF Suez; hirdetés, média: JCDecaux; kereskedelem: Auchan, Profi; gyógyszeripar: Chinoin, Egis; biztosító: Groupama.)

Azonban bármely más ország, de akár nemzetközi szervezet érdekérvényesítő törekvéseinek jelét is fellelhetjük szerte a világban. E multik országokon átívelő jelenléte és tőkeereje biztosítja, hogy maguk mögött tudhatják ezen országok kormányának, és domináns politikai szereplőinek támogatását.
Fentiekből jól látható, hogy a kapitalista világban a politika, elsősorban a tőke szolgálatában áll, annak érdekeit érvényesíti, a felhasznált eszközök tekintetében sem finnyás. Ennek egyenes következménye, hogy összefolynak a határok az üzleti tisztesség, az erkölcs és a bűnözés között.

Arató Péter – Szabad Riport Tudósító Iroda

Kategória: Arató Péter, KÉK, SZERZŐK, TÍPUSJEGYEK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás