Jön az ár

jeges_arviz_pestÁllítólag minden hatóság felkészült a nagy havazás utáni természeti veszélyekre.
Ezt jó tudni, mert november óta nagyon sok csapadék hullott, de különösen a márciusi bőséges havazással nőtt meg az árvízveszély a hamarosan bekövetkező olvadást követően. Igaz, már a 15-i nagy havazás előtt voltak jelentések erős vízszintemelkedésről, főleg a nyugati és északi országrészben.

A belügyminiszteri jelentésből kiderül, hogy a hó mennyisége a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén meghaladja a sokévi átlag maximumát, a sokévi átlag felett van a Duna Nagymaros feletti, illetve a Sajó-Hernád torkolat feletti vízgyűjtőn valamint a Hernád és a Bódva vízgyűjtőjén. A Sajón, a Bódván és a Hernádon másod-, harmad- vagy akár magasabb fokú árhullámok is kialakulhatnak, egyelőre azonban nincs ilyen helyzet.

A katasztrófavédelem ugyanakkor azt mondja: nem csak rájuk kell számítani, gyorsan ki kell tisztítani az árkokat. Szerintük egyfelől a tulajdonosok vagy kezelők dolga a településeken belüli vízelvezető rendszerek tisztítása és karbantartása, másfelől a hatóságok dolga pedig a hatósági ellenőrzés, mely a megelőzés egy-egy eleme.

A bírságolást ugyan nem említették, de nyilván az is a megelőzés valamelyik eleme.
Ez rossz emlékeket idéz, eszünkbe juttatja a 15-i viharos hófúvásban történt rendőri segítség egyik elemét, mikor is az árokba csúszott autó tulajdonosát segítségnyújtásképpen megbírságolta a rendőr.

Az ország felén belvízveszéllyel is kell számolni.

SZRTI

Reklámok
Galéria | Kategória: ZÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s