A génmanipuláció orosz rulett

Ez a technológia nem más, mint a pénz diadala az élet felett.

A napokban röppent fel a hír, hogy Oroszország felfüggeszti a GM kukorica behozatalát és felhasználását azt követően, hogy egy amerikai tanulmány mely feltárta a rák kockázatát.

A University of Caen szakértői által elvégzett kísérlet, a patkányok teljes életét követte végig a két éven át. Ennek eredményeként megállapították, hogy emelkedett az emlőrák, a máj- és vesekárosodás.
A vizsgálat megállapította, hogy az általánosan használt Roundup gyomirtó is ugyanezt a hatást váltotta ki, már pici mennyiségben is.

A GMO kukorica és a Roundup előállítója az amerikai biotechnológiai cég, a Monsanto.
A Monsanto nevű vetőmag-előállító óriáscég (mely rovarirtó, valamint sok más mérgező vegyi anyag, és növényvédőszer gyártója) még 2003-ban hozta forgalomba a kártevőnek ellenálló génmódosított takarmánynövény magját. A GM kukoricába beépítették egy – a Bacillus thuringiensis nevű – baktérium néhány génjét, amelytől a növény olyan mérget termel, amely elvileg elpusztítja a kártevőt.

De csak elvileg, mert az amerikai kukoricabogár ellenállónak bizonyult a méreggel szemben.
Az ember azonban nem az.

Oroszország határozatát követhetik más nemzetek is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is a megrendelések felülvizsgálatát rendelte el, egy francia egyetem által elvégzett kutatás alapján.

Igaz, hogy a génkezelt kukorica nem az áruházak polcain található Nagy-Britanniában és Európa nagy részén, azonban a haszonállatok takarmányában megtalálható, ezzel táplálják a tyúkokat, sertéseket és a tejelő teheneket. Vagyis azokba az élelmiszerekbe is belekerül a mérgező anyag, melyekhez e haszonállatok tejét, tojását, húsát használják fel, de egy sor más élelmiszer-ipari termékekbe is (beleértve a népszerű kukoricapelyhet is) mely ilyen kukorica, vagy GM növény felhasználásával készült.

A Monsanto a múlt héten azt mondta, hogy a nem gondolja, hogy a francia tanulmány befolyásolná az NK 603 európai exportjára vonatkozó működési engedélyét.

A linken megtekinthető AZ NK603 x MON810 GM KUKORICA HATÁSA AZ EGEREK
REPRODUKCIÓJÁRA tanulmány

Nagy összegeket öltek bele a PR kampányba az elmúlt évben, hogy megnyerjék szkeptikus fogyasztókat is. Amúgy pedig a WHO-ba is mélyen beépültek már!

A londoni Imperial College rák biológus professzora, Mustafa Djamgoz, (aki a GM technológiával kapcsolatban semlegesnek tartja magát) most azt mondja, hogy további kutatásokat szükséges még folytatni.
A GM kukoricával szemben tanúsított szkepticizmus nem meglepő, hiszen a génmódosított szója kapcsán kiderült, hogy a hatóságok nem képesek korrekten szabályozni a piacot, annak ellenére, hogy az EU szakhatóságai – néhány kivételtől eltekintve – nem lelkesednek a GM növényekért, és annak ellenére, hogy e módszerrel terméshozamokat, vagy a növények ellenálló-képességét lehet megnövelni. Kombinálható is az eljárás, amikor egy GM növény egy bizonyos rovarirtóval szemben ellenálló. A vegyszert és a GM növényfajtát tehát együtt használják, – és rendszerint ugyanaz a cég a forgalmazó -, vagy akár maga a GM növény termel rovarirtó toxinokat.
Nem csak a rovarokkal, de a gyomnövényekkel szembeni ellenállóságot is befolyásolhatják a GM technológiával, ám ennek ellenére A GM szóját övező kezdeti lelkesedés már a termelők körében is alábbhagyott, mert ennek ellenálló gyomnövények jelentek meg a földeken, emiatt egyre nő a gyomirtó számla.
Itt jegyezzük meg, hogy a GM technológia irányába a románok túlságosan is elkötelezettek, viszont szinte ellenőrizhetetlen, hogy a Romániában előállított élelmiszer tartalmaz-e GM alapanyagot, annál is inkább, mert ezt nem tüntetik fel a csomagolásokon sem.

Azonban nemcsak a gyomnövények, de már a kártevők is ellenállnak a GM növények által termelt toxinnak.
Megállapították, hogy elvesztette hatóerejét a kukoricabogár ellen a génmódosított kukorica által termelt vegyület. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) azt tervezi, kivizsgáltatja a kukoricabogár újonnan szerzett ellenálló képességét.

Említettük a GM szóját, a GM kukoricát, de úgy tűnik már a burgonya is génmanipulált.

A Greenpeace 2005-ben Kézdivásárhelyen (Románia) azonosított egy engedély nélküli GM burgonyaföldet, egy burgonyanemesítő állomáson, holott az ott folyó kísérletre, nem adott engedélyt a Környezetvédelmi Minisztérium. A krumlibogár ellen akartak védekezni oly módon, hogy a burgonya génkészletébe a bacillus thuringiensis nevű baktérium egyes génjeit építik bele, mint a Monsanto a kukoricába.
Ezt a programot “A fenntartható, nem környezetszennyező és hatékony burgonyatermelési eljárások meghonosítása” néven hozták létre és – mily meglepő-, a Világbank finanszírozta.

A boltokban árult megfizethető élelmiszerek minőségét elnézve, ha igaz a mondás, hogy az vagy, amit megeszel, akkor az itthon oly erősen “támogatott” dohányzási tilalom, és “bringázz” mozgalom édes-keveset  javít az egészségünkön.

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Kategória: Szegedi Bori, SZERZŐK, TUD-TECH, ZÖLD
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.