Zöldháború – a tudatos élet, leválás a rendszerről – Otthonaink 1.

földház_01Szeretne mindenki saját otthont, mégpedig olyat, amiben egész családjával jól érzi magát, mely kielégíti igényeit.

Az igények, és elvárások igen sokrétűek
Házunk, otthonunk, építése legyen olcsó és gyors. Sőt, ma már egyre többen, a tudatos emberek látják úgy, hogy legalább ilyen fontos, hogy ne terhelje a természetet, inkább illeszkedjen a környezetbe – felhasználva annak természeti adottságait-, és épüljön olyan természetes anyagok felhasználásával, melyekhez nem kapcsolódik a környezet szennyezése, rombolása.
Az elkészült otthon legyen tágas, világos, praktikus, de kényelmes és komfortos, valamint fenntartása legyen gazdaságos és környezetkímélő.

Tudatos ember vs. multik – Zöldháború
A hazai viszonyok egyelőre nem kedveznek ezen igények maradéktalan kielégítésére. Igaz, építkezés előtt kevesen ismerkednek meg a már rendelkezésre álló alternatív módszerekkel, technikákkal. Ez persze globálisan is így működik, a kivételes esetektől eltekintve.
szupervályog_01Ennek legfőbb oka, hogy a környezetkímélő megoldások és a természet egyensúlyának megtartását szem előtt tartó technológiák   szemben állnak azon piacvezető multik üzleti érdekeivel, akik helyettünk döntik el, hogy mi jó nekünk, és mit akarjunk. Ezért erőltetik a környezetszennyező gyáraik  természetpusztító termékeinek egyeduralmát, valamint igyekeznek visszaszorítani, felvásárolni és eltüntetni minden olyan találmányt, elfeledtetni minden olyan hagyományos módszert és betiltani minden az emberek számára pénztárca kímélő megoldást -, amiknek elterjedése, saját hasznukat és részesedésüket csökkenti.
Azokat az információkat is igyekeznek kiszorítani, melyek ezekről a lehetőségekről, találmányokról számolnak be, ezek csak akkor kapnak nagy nyilvánosságot, amikor, már egész multi iparágak települtek rá egy-egy ötletre, mint a napkollektor, szélkerék, stb.
Mivel azonban a multik olyanok, mint a mamutok, igen lassú a reakció idejük; hiszen a gyors reagálást az új technikákra, meggátolja, hogy egy korábbi ötletből a maximális hasznot vegyék ki. Így aztán gyakori azoknak a hátrányoknak és kártételeknek az eltitkolása, elhallgattatása, melyet közben okoznak.

Szuper-Homokozó látványterv 1Szerencsére egyre növekszik a tudatos gondolkodású emberek tábora világszerte. Az ilyen csoportok által üzemeltetett honlapokon pedig folyamatosan megosztják az ismereteket.
Munkájukat támogatva, időről-időre mi is igyekszünk megosztani olvasóinkkal ezen tudnivalókat.

Építsünk házat – miből, hogyan és mennyiért
A házépítés sokrétű szakértelmet igényel, ráadásul a hatóságok is beleszólnak, mit és hogyan tehetünk meg. Ezért mielőtt belefogunk, alaposan utána kell járnunk, hogy terveinket hogyan valósíthatjuk meg anélkül, hogy a hatalom romba döntené.
Többfajta környezetbarát alapanyag, építőanyag felhasználásával építhetünk házat, ám ezen építőanyagok alkalmazása egyedi építési eljárásokat kíván meg, illetve bizonyos korlátokat állíthat.
Mindenképpen érdemes, az irányadó hivatalos szabályokban, az adott építkezési technikában, és a kapcsolódó területeken (mint a tervezés, tájolás, műszaki berendezések, stb.) járatos szakemberekkel konzultálnunk előzetesen.

szupervályog_02Környezetbarát építőanyagok
Földházak, vályogházak
Több fajta környezetbarát építőanyagból építkezhetünk. Az egyik legrégebbi a vályogház építés, melynek újabb változata az úgynevezett szupervályog vagy földzsákos építés.
A földzsák, más néven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, kiküszöbölve annak hátrányait, és egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet. A szupervályog építési technika, ötvözi a tradicionális vályogépítési technológiát a modern technológiákkal, megtartva a vályog kedvező-, és kiküszöbölve annak kedvezőtlen tulajdonságait. szupervályog_04Vagyis elmondhatjuk, hogy a hagyományos vályogépítésre jellemző jó hőgazdálkodást és lélegző fal tulajdonságot kombinálja a nagy szilárdsággal, ellenáll a földrengésnek, valamint a szélsőséges időjárásnak és víznek.
Olcsó, és egyszerű építési technológia, mellyel gyorsan és könnyedén építhetünk elképzeléseinknek megfelelő megjelenésű környezetbarát házat akár saját kezűleg.
Nem elhanyagolható szempont, hogy akár hitel nélkül is megépíthető egy ilyen ház, különösen, ha a barátok, a közösség összeállnak és kalákában dolgoznak.

2011. márciusában előadást tartottak “Szupervályog – lehetséges válasz a mai otthonteremtési problémákra” címmel. Sőt tanfolyamokat is tartanak a technológia elsajátítására. Már létezik egy erre szakosodott csoport Szupervályog Munkacsoport. A néhány éve megalakult “Tanyavilág a jövőért” Alapítvány ezzel a munkacsoporttal közösen igyekszik a gazdasági hátteret is megteremteni. (http://www.szupervalyog.com/tanfolyam)

A földtéglás, vagy vályogtéglás illetve a szupervályog vagy földzsákos építést úgynevezett dombház vagy földház technológiával is lehet ötvözni, sőt ez utóbbi technológia lehetővé teszi az újrahasznosított építő anyagok felhasználását is.

Szalmaházak
A szalma a szükséges mezőgazdasági termelés mellékterméke, mely csak korlátozottan hasznosítható másként is. Ha a felhasználás helyszínéhez közel “terem”, az építőanyag szállítása lényegesen kisebb környezetterheléssel jár.
szalmabalahazA szalmaház építési technológiája egyszerű: néhány szakmunkát leszámítva, több munkafázist saját kezűleg is elvégezhetünk. Az alapozásra felépítjük a ház favázát, majd a vázat kitöltjük a kötésben felfalazott szalmabálákkal, természetesen kihagyva a nyílászárók helyét. Egyes szalmabálákat természetszerűleg méretre kell szabni, ezt is elvégezhetjük magunk. A falat mindkét oldalán rabichálóval borítjuk, majd több rétegben vályoggal, sárral bevakoljuk.
A bekerülési költség lehet olcsóbb, vagy drágább, mint egy ugyanolyan hagyományos épületé az adott viszonyoktól és egyéni igényektől függően.

A ház olcsósága elsősorban az üzemeltetés során jelentkezik: például jelentős a fűtésköltség-megtakarítás, valamint lehetőség van alternatív energiaforrások alkalmazására is (szélkerék, napkollektor, stb.). Ezen túl a karbantartás költségei is olcsóbbak, már csak azért is, mert gyakorlatilag mindent szakember nélkül, magunk is elvégezhetünk.

Az természetes építőanyagokból készült épületek majdani elbontása is kevesebb energiát igényel, a felhasznált faanyag újrahasznosítható, a vályog a földbe visszaforgatható, a szalma elfűthető, komposztálható.
Fenti technológiákkal nem csupán lakóházat, nyaralót, hanem raktárat, gazdasági- és közösségi épületeket is építhetünk.

szupervályog_03További előny, hogy tudatos gondolkodással a hagyományos és az ezen alapuló új műszaki – és technológiai megoldások és az úgynevezett önellátó megoldások kombinálásával könnyebben megteremthető egyfajta függetlenedés, azaz a bizonyos mértékű leválás az olyan (szét privatizált) szolgáltató rendszerekről, mint a víz-, csatorna-, áram-, gáz-, és távfűtés szolgáltatás, továbbá az önellátó technikák segítségével és persze a jól megválasztott lakó- illetve élet közösségek összefogásával a kereskedelmi és más logisztikai, illetve pénzügyi szolgáltatásoktól is növelni lehet a függetlenséget.

Az önállóság, az önellátó gazdálkodás a település szélén vagy még inkább tanyán, ahol közművek sincsenek, már megvalósítható. Az ilyen helyen már rendszerint keletkezik annyi mezőgazdasági hulladék, ami egy energiatakarékos ház kifűtését bőven fedezi. Bár nem árt számba venni, a közbiztonság hiánya, az egészségügyi-, és oktatási ellátás távolsága miatt előadódott problémákat, és a társadalomtól való esetleges elszigetelődést.
Ez ellen a legjobb megoldást az autonóm közösségek létrahozása jeleni, például a tanyáknak egy csoportos változata.
szupervályog_05E közösségek kalákában való működése, egymást segítése úgy az építési, mint az épület- és létfenntartási költségeiket is csökkenheti. Ha többen építik meg együtt az energiaellátó rendszert (és házakat), akkor az arányosan szétosztva már jóval kevesebbe kerül. Itt viszont nagyon meg kell válogatni, hogy kik a közösség tagjai és milyen szabályok szerint működnek, mivel a nem megfelelően társult tagok könnyen megkeseríthetik egymás életét.
E függetlenedési és rendszerről történő leválási törekvésekhez, valamint az önellátáshoz kapcsolódó lehetőségekkel és megoldásokkal következő írásunkban foglalkozunk.

Fehér Farkas – Szabad Riport Tudósító Iroda
forrás 7ház.hu/élőházak.com/

Kategória: Fehér Farkas, MEGOLDÁSOK, OTTHON, ZÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Zöldháború – a tudatos élet, leválás a rendszerről – Otthonaink 1. bejegyzéshez

  1. A témához kapcsolódó nonprofit szervezet, aki ajánlja tudását, szakembergárdáját:
    Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

  2. opolcsik istvan szerint:

    Nagyon jó ! Még sok ilyen ,és hasonló ötletet ! Üdv Opi !

Hozzászólás