Üstökössel ütközhet a Mars

The planet Mars taken from the Hubble space telescope
foto:EPA

2014-ben Naprendszerünk elveszítheti a Mars bolygót, vagy legalábbis abban a formában, amelyben megszoktuk. A tudósok számítása szerint az ötven km átmérőjű C/2013 A1 katalógusjelű üstökös várhatóan ősszel csapódhat be. Ez az esemény váratlan következményekkel járhat. A vörös bolygó „megrepedhet”, a tengelye megváltozhat, felszínén víz jelenhet meg. Igaz, a tudósok nyugalomra intenek: a Föld lakóira ez az esemény nem lesz kihatással.

A tudósok számítása szerint 2014 októberében a C/2013 A1 üstökös 37 ezer kilométerre száguld majd el a planéta felszínétől. A számítások folyton változnak, de egyelőre nem zárható ki, hogy az üstökös egyenesen belerohan a bolygóba. A tudósok a becsapódást előre jelezhetik, ugyanakkor azt már nem, hogy az esemény milyen következményekkel járhat.
Viktor Szinyavszkij az Energia korporáció tudományos konzultánsa így látja a helyzetet:
Az üstökös becsapódása „megrepesztheti” a bolygót, megváltoztathatja a tengelyét, a klímát, és ki tudja mit még! Az üstökös nagy mennyiségű hidrogént tartalmaz. Nehéz előre megjósolni mi is történhet. De ha a becsapódás bekövetkezik, ez lényegesen kihat a bolygóra, ez biztos.
Szergej Filipenkov, az Avipanorama folyóirat szerkesztője egyetért ezzel a véleménnyel.
A szakértő is úgy látja, hogy a Marsra mindenképpen hatással lesz az üstökös.
A Marsra, mint bolygóra veszélyt jelent az ütközés, amely során nagy termonukleáris robbanásnak megfelelő energia szabadul fel. Ha az üstökös „jeges”, akkor a víz a Marsra kerül. Mint ismeretes, ott igen ritka a légkör, ezért a víz azonnal jéggé változik. A bolygón mélyedések keletkezhetnek. Ott már van egy kanyon, amelyet a korábbi aszteroida-ütközés okozott.

Egyes tudósok szerint 20 milliárd kilotonna trotil robbanásához hasonlítható a Marsot célzó üstökös becsapódása során keletkező robbanás. De a kozmikus távolságok miatt a Föld lakói nemigen érzik meg ennek az eseménynek a következményeit – mondja Viktor Szinyavszkij.
Ezeknek a bolygóknak nincs hatása a Földre. A Napnak és a Holdnak van, kedvező, stabilizáló hatása. A Marsnak nincs. Tehát nem gondolnám, hogy Földünkre bármilyen kihatása lenne a Marson történő esetleges üstökös-becsapódás.
A C/2013 A1 katalógusjelű üstököst Robert McNaught ausztrál tudós észlelte. Az orosz csillagászok szerint 2014. október 19-én 105 ezer kilométerre száguld majd el a Mars magjától.

forrás: Oroszország Hangja

Kategória: TUD-TECH | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás