Új sziget született, majd egyesült a szomszédjával

Földünk az élő bolygó, mely mind a mai napig alakul, a vulkanikus hatások is változtatják. Decemberben a világ több pontján történt vulkanikus tevékenységről is érkeztek hírek.
A fukusimai reaktor katasztrófája után Japán ismét hallatott magáról.
Ilyen változások történnek Japánban az elmúlt hónapban, először egy új sziget született, majd pedig két sziget egyesült.

nishinow2013. november 20-án a Csendes-óceánban zajló vulkanikus folyamatok következtében új sziget alakult ki japán felségterületen, Tokiótól kb. 650 kilométerre délre. A Niijima nevű vulkán egy másik sziget, Nishini-shima mellett 500 méterre bukkant fel.
Ezek a vulkánok az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartoznak, amelyek pedig a csendes-óceáni “tűzgyűrű” részét alkotják.Vulkanikus kitöréssel új sziget emelkedett ki Japán déli partjainál. Az új japán sziget, amely a Niijima nevet kapta, egyre erősödik

A 200 méter átmérőjű kis szigetet a tengervízben megszilárdult forró láva alkotja. A térségban utoljára mintegy 40 éve került sor hasonló kitörésre. Az akkor kialakult szigetet a vulkáni működés megszűnte, és a tengervíz romboló hatása következtében folyamatosan elsorvadt, mára nyoma is alig maradt.
A következő napokban egy kis nyúlvány jelent meg a kezdetben kerekded, ovális sziget oldalán. Ahol a láva a tengerbe folyik, fehér gőzfelhő emelkedik fel. Mindez azt jelenti, hogy a sziget erősödik és úgy tűnik nem lesz a vad tengerverés martaléka.

A helyi szakemberek szerint a vulkáni működés akár hónapokon keresztül is folytatódhat, azaz erősödhet a Föld legfiatalabb szárazföldje, mivel e térségben a korábbi vulkáni kitörési fázisok akár két évig is eltartottak.

nishinoshima20131120d_800Karácsony másnapján a szomszédjával egyesült az egy hónapja született sziget, Niidzsima.
November 20-án vulkánkitörés következtében új sziget emelkedett ki a japán fővárostól ezer kilométerre, délre. A Nishi-shima (Nyugati-sziget) mellett, attól mindössze 500 méterre rohamosan növekedő új képződmény területe rövidesen elérte a 120 négyzetkilométert. December 25-én már csak egy 10 méter széles szoros választotta el Nishi-shimától. 26-án a lávafolyások elérték a szomszéd szigetet, s a két sziget egyesült. Ezzel Niidzsima önálló szigetként megszűnt létezni, a neve is eltűnt az új atlaszokról.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A lávanyelvek különböző irányokban nyúltak ki és növelték a sziget méretét. December 20-ra a sziget mérete már elérte a 120 ezer négyzetmétert! Ekkorra már több mint 2 millió köbméter vulkáni anyag jutott a felszínre, a kitörés intenzitása pedig egyre erősödött, azaz egyre nagyobb mennyiségű magma tört fel adott idő alatt. A lávafolyások most már észak-északnyugati irányba terpeszkedtek, azaz a kis sziget folyamatosan közeledett a Nishino-shima szigethez. A vulkáni működés lankadatlanul folytatódott és december 25-re már mondhatni hajszálra volt egymástól a két sziget, csupán egy 10 méteres szoros választotta el egymástól őket, ahol barnára színezett tengervíz csobogott át.

Takayuki Kaneko aztán december 26-án megerősítette az Asahi Shimbunnak, hogy a két sziget egyesült! Bár erről a különleges pillanatról a bejegyzés írása alatt még nem állt rendelkezésre fotódokumentáció, az egy nappal korábbi felvételek alapján a szigetegyesülés nem lehet kétséges! Ez azt jelenti, hogy bő egy hónapos élete befejeződött a Niijima szigetnek. Most már felvette az idősebb sziget Nishino-shima nevét és a következőkben már e név alatt gyarapítja tovább a vulkáni szigetet. A kitörés intenzitása alapján ugyanis még messze nem úgy tűnik, hogy ezzel véget ért a vulkáni működés!

Szegedi Bori – Szabad Riport
forrás: Inter Japán Magazin/Tűzhányó blog/The Ashai Simbun

Reklámok
Galéria | Kategória: ZÖLD
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s