Csak néz ki a fejéből, de nem lát? – Parkolási szokások

Végül, – talán mert megszánták -, azt javasolták a rendőrök, hogy hívjon a rendőrt. … Eltelt további bő félóra is mire megérkezett az intézkedő közeg. Segíteni ugyan, – mint mondta – nem tudnak a hazajutásban, de azért megbírságolják azt, aki szabálytalanul parkol.

200911303882Napi bosszúságaink egyike, amikor nem tudunk eljutni a házunkig, mert valaki, vagy valakik eltorlaszolják a bejárathoz, a kapuhoz vezető utat az autóikkal.
Ilyen bosszúság bárkivel előfordulhat olykor.

Az egyik kollégánk környezetében lakóknak azonban ez sűrűn visszatérő problémát jelent.
Napközben a közelben üzemelő intézmény és kereskedelmi egység, délutánonként pedig a szintén ott üzemelő sportcsarnok és sportpálya látogatói torlaszolják el szabálytalan parkolással az autó felhajtókat és a kapu bejárót. Ez alól a hétvégék sem kivételek.
Gyakran előfordult olyan eset, hogy a lakók egyike másika a fárasztó napi munka után még este fél kilenckor sem tudott eljutni a kapuig sem. Vihette az autóját ahová akarta, – persze nem a közelbe, mert az egész környék teli volt parkoló autókkal, – majd este 10 után újra próbálkozhatott a beállással.
Az sem ritka eset, hogy reggel fél nyolckor már nem lehet munkába indulni autóval ugyanez okból.
Azonban arra is volt példa, hogy a pici gyerekhez érkező mentőautó sem tudott megállni, de még a hordágy sem fért el a parkoló autók között, ezért kézben kellett vinni a beteg gyerkőcöt a szomszéd utca sarkán álló mentőautóhoz.
Ráadásul ügyelni kell arra is az ott lakóknak, hogy lehetőleg a bevásárlásaikat, a nagyobb, vagy nehezebb tárgyak szállítását úgy időzítsék, hogy ne kézben kelljen haza cipelniük, az autójukban, vagy a csomagtartón elhelyezett dolgokat.

Az egyik érintett lakó korábban készített képeket és videót is, melyet most felhasználásunkra bízott. Íme.

(Mint kiderült több lakó is lefotózta már az áldatlan állapotokat a helyszínen)

Egyik alkalommal kollégánk is tanúja volt egy esetnek, amikor a holtfáradtan, több száz kilométer levezetése után az este 8-kor hazatérő lakó sokadjára nem tudott eljutni a ház kapujáig sem. Szólt az ott lévő 50-60 rendőr közül az egyiknek, hogy segítsen neki, mert egyik autófeljáró felől sem tudja megközelíteni a házát, sőt még a járda részen is autók állnak. Kérte, vitessék el valamelyiket onnan. Ám közölték vele, hogy ők nem intézkedhetnek, mert nem ezért vannak ott. De az elkeseredett lakó nem adta fel ilyen könnyen, azzal a javaslattal állt elő, hogy akkor legalább mondassák be a sportcsarnokban, hogy az ilyen és ilyen rendszámú autó gazdája álljon el az útból.
Mint kiderült, ezt sem tehetik meg, mert ők nem azért vannak ott. Erre még egy utolsó próbálkozásként azt vetette be a hazatérni vágyó, hogy akkor legalább a náluk lévő rádión, szóljanak valakinek, aki illetékes az intézkedésre.
Azonban a pórul járt polgár eme utolsó próbálkozása is lepattant a rend őreiről.
Végül, – talán mert megszánták -, azt javasolták a rendőrök, hogy hívjon a rendőrt.
Röpke negyedórás hívás és többszöri próbálkozás után sikerült kapcsolni egy illetékest, aki megígérte, hogy küldenek valakit.
Eltelt további bő félóra is mire megérkezett az intézkedő közeg. Segíteni ugyan, – mint mondta – nem tudnak a hazajutásban, de azért megbírságolják azt, aki szabálytalanul parkol.
Nos, megbírságoltak két autót is, amelyek egy-egy másik autó előtt parkoltak, akadályozva őket a kiállásban. Mikor a delikvens csalódottan megkérdezte, hogy
– “És azokat nem bírságolják meg akik az autó felhajtóban állnak?” – meglepő válasz érkezett.
– “Nem, mert azok nem szabálytalanul állnak ott.”
Majd a hüledező polgárt kioktatták, hogy az azért nem szabálytalan, mert a felhajtót nem aszfaltozták le, és az önkormányzat nem alakított ki szabályos parkoló helyeket rajta.

Utóbb megtudtuk, hogy a közterület felügyelők ezt másként látják, ugyanis más alkalommal a feljáróban állókat minden szívbaj nélkül megbüntették.
Igaz, ők csak hét- és napközben dolgoznak.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Azonban attól, hogy néhány bírságot kiosztottak a rendőrök, vagy a közteresek, még nem szabadult fel sem a járda, sem a kocsifeljáró.

A problémát ugyan senki sem oldotta meg, viszont növelték a bevételt.
Mi ez, ha nem fából vaskarika?

Azért egy másik lakó esete sem érdektelen, ő ugyanis találkozott olyan rendezvényre kirendelt rendőrökkel is akik “intézkedtek”.
Ez a történet is magáért beszél.
Emberünk elindult az esti szokásos kutyasétáltatásra, csakhogy a sűrűn és szabálytalanul parkoló autók között csak nehezen, oldalazva fért el a kutyákkal. Ahogyan az egyik autó mellett elhaladtak, véletlenül nekiment az egyik autó tükrének.
A rend éber őrei végül úgy döntöttek, hogy itt az idő példát statuálni.
Mikor a következő utcában beérték őket, ahol már a kutyusok szabadon mehettek a parkba, mindjárt a tettek mezejére lépve felelősségre vonták a kutyasétáltatót, hogy miért rongálta meg az egyik parkoló autót.
Az értetlenkedő kutyatulajdonos váltig állította, hogy ő ugyan nem rongált meg semmit. Hát közrefogták és visszakísérték a “helyszínre”, hogy “tettével” szembesítsék. S akkor kiderült, hogy valóban egyetlen karcolás sincs az inkriminált autón. Ám ekkor a lakó tette fel a kérdést, hogy ha már ilyen akkurátusak, akkor vajon miért hagyták szó nélkül, hogy úgy parkoljanak le, hogy még gyalogosan sem lehet elférni a járdán a parkoló autók között?
Erre már nem volt válaszuk.

Pedig minket is érdekelne, hogy vajon milyen ötlettől vezérelve vetődnek olyan dologra, amiről előbb nem győződnek meg, és miért nem tesznek semmit olyan esetekben, amikor kiveri a szemüket a nyilvánvaló szabálytalanság?

Persze az emberi ostobaságnak, vagy inkább nemtörődömségnek sincsen határa.
Egy másik ottani lakó mesélte, hogy napközben, meglepő módon szinte üresen állt a ház előtti parkolórész, megérkezett egy illető, felhajtott a kocsifeljárón, és azzal a lendülettel meg is állt, és már készült lezárni az autót.
Ekkor kérdezte meg tőle a lakó, hogy
-“Komolyan itt akarja hagyni az autót?”
-Igen. Miért? – jött az értetlenkedő válasz.
– Azért, mert épp az autófeljáróban áll a kapura kifüggesztett megállni tilos táblával szemben, ráadásul szinte üres a parkolórész.
– Igen? Hát ezt nem is láttam.
Mint kiderült az ilyen párbeszédek napirenden vannak a lakók és a parkolni szándékozók között.

Mi pedig megkérdezzük, ha egy tátongóan üres parkolóban nem lát szabad helyet valaki, és a megállni tilos tábla, sem szúrja ki a szemét, valamint az sem, hogy hol állt meg, akkor mi a csudára figyelt? Csak reméljük, hogy vezetés közben ennél figyelmesebben jár el!

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: BOSSZÚSÁGOK, KÉK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s