Sírig tartsd a pofád!

Sírig tartsd a pofád! – Csörsz után szabadon

munkatörvénykönyve_2013Azt tudjuk, hogy az új Munka törvénykönyve a munkavállalók hátrányára változott. S a sztrájk jogának megnyirbálásán, az ingyenes rabszolgamunka legalizálásán, és egyebeken túl immár a szájkosarat is kapott a munkavállaló, mely a munkaviszonya fennállása alatt a munkaidő utáni időszakra is vonatkozik. Ezentúl a munkavállaló, már otthon, vagy barátok között sem mondhat negatív véleményt munkaadójáról, ha az megsértené annak jó hírét, még akkor sem, ha igaz.
Nem mondhatja el például senkinek, hogy hogyan élnek vissza a türelmével, hogyan hárítják rá a pocsék szervezésből adódó túlmunkát, hogy a főnökség mi mindenre szórja a pénzt, vagy hogy nem fizeti ki a túlórát. És még sok más egyébről is hallgatnia kell, mert ugye az rossz fényt vethet magára a munkaadóra.
Sőt, ha munkavállaló azt sem kotyoghatja ki, hogy munkáltatója vizezi a terméket, vagy veszélyes, esetleg kétes származású és minőségű alapanyagokat tesz bele, mert még gazdasági kárt is okoz szegények.
Azt hihetnénk, hogy ezzel eljutottunk a munkavállaló teljes kiszolgáltatottságához, de nem!
Mert, ha munkáltató úgy véli, hogy rá nézve valami hátrányos dolgot leír, vagy megoszt a renitens, vagy felháborodott dolgozója, bizony még személyéhez fűződő jogai is korlátozhatóak.
a_nagy_testvér_figyelTehát óvatosan kell bánni a közösségi oldalakon megosztott információkkal is, mert a munkáltató szankciókat alkalmazhat.
Ennyit a már papíron sem érvényes szabad véleménynyilvánításról, és szólásszabadságról.
Amúgy sok munkáltató meghatározza a maga házi illemkódexét, melyben egyebek mellett a munkáltató előírja egyebek mellett a közösségi oldalakkal kapcsolatos a elvárásait is, sőt akár azt is, hogy a munkavállaló, – már ha olyan helyen dolgozik, milyen internetre oldalakt nem látogathat. E tevékenységét a dolgozójának egyébként akkurátusan ellenőrzi, sőt naplózza is.
Bár még nincsen kialakult bíró is gyakorlat a témában, a bíró döntésére van bízva, hogy eldöntse, fennáll-e jó hírnév veszélyeztetése. Persze csak abban az esetben, ha egyáltalán eljut az ügy a bíróságig. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az óvatlan dolgozó igen gyorsan kapun kívül találja magát, és nem is feltétlen ezzel az indokkal.

munkahelyi_szivatásTudunk olyan esetekről, amikor a munkahelyi vezetőnek kézbe kell leadni valamilyen ürügyre hivatkozva különböző összeget a fizetésből. Ez természetesen semmilyen levonásként nem található meg egyetlen bérlapon sem.
Vagy olyan esetet is hallottunk, amikor a dolgozó kénytelen volt eltűrni a vele szemben tanúsított megalázó viselkedést, rendszeres sértő beszólásokat közvetlen főnökétől, vagy vele fuvaroztatja magát a főnök, vagy a vendégét, amit persze se meg nem köszönnek neki, se el nem számolják a költségeit.
Az sem ritka eset, hogy a kedves munkaadó elfelejti bejelenteni a dolgozóját, esetleg nem fizet utána különböző járulékokat, és mondjuk, ez csak egy táppénz esetén derül ki, vagy a ténylegesen megkapott fizetés nem egyezik a fizetési papírral, sőt a félhivatalos vagy illegális levonások után még adózhat is a dolgozó.
És még sorolhatnánk napestig a rengeteg munkáltatói visszaélést, melyet most már törvénnyel is védenek.
Nem mintha korábban ez gátat szabott volna az ilyen viselkedésnek, hiszen a legnagyobb visszatartó erő maga az elbocsájtás réme, mely (a hatalmas munkanélküliség árnyékában felérhet egy halálos ítélettel) meggátolja, hogy a kiszolgáltatott dolgozó, bármiféle fórumhoz forduljon, vagy legalább jól megmondja a véleményét.
A szájkosár szabály, mely az újságírók után elérte az összes munkavállalót is a legnagyobb képmutatások egyik. Egy neoliberális de mégis demokráciát hazudó etikátlan rendszer, amely nem a bűnt, az erkölcstelenséget, a visszaéléseket torolja meg, hanem az igazság kimondását.
Nem véletlen, hogy Magyarországon deklaráltan jogszolgáltatás van igazság szolgáltatás helyett.

A közösségi oldalak lájkolására, megosztására és bejegyzéseire visszatérve, még egy extrém, ám de egyre inkább elterjedő munkaadói gyakorlatra kell felhívnunk a figyelmet.

Némely országban, ilyen a „demokrácia és szabadság” hazája az USA is az adatvédelmi beállításokat is megkerülik, netán megfizetik.
allasinterju-az-ikeanal1A munkaügyis az állásinterjún, vagy a kérdőíven akár a pályázó közösségi oldal jelszavát is elkéri, esetleg megkérik arra, hogy interjú közben lépjen be az oldalára és jelölje meg a céget barátjának.
Sőt olyan esetről is hallottunk, amikor a munkahelyi gépen történő levelezésébe a dolgozó tudtán kívül beleolvastak, netán onnan szerezték meg valamely jelszavát.

Manapság amikor egy-egy állásra nem ritka több százszoros túljelentkezés sem, a dolgozó kénytelen eltűrni a magánéletébe való durva beavatkozásokat is. Persze kinek-kinek vérmérsékletétől és kiszolgáltatottsági szintjétől függően előbb-utóbb elszakad a cérna, és valamilyen módon megpróbál elégtételt venni.

Végül pedig egy olvasónk furcsa esetének adunk helyt, mely ugyan nem a munkahely, hanem egy oktatási intézmény által alkalmazott igen furcsa, – talán nem is egészen törvényes módszerről számol be.
Egy bizonyos, méregdrága nyelviskolába járt, s azt tapasztalta, hogy az iskola több igen szokatlan módszert is alkalmazott.
A tananyagot célirányosan állították össze, aszerint, hogy milyen célból akarta elsajátítani a nyelvet a hallgató. Így tehát voltak olyan anyagrészek, amik egyszerűen kimaradtak az összeállított tananyagból. Az egyébként borsos áru óradíjat az összeállított tananyag méretéhez képest állapították meg. Ez egyetlen esetben sem volt 6 számjegyűnél kisebb. Azonban a tananyag teljesítésének időtartamát arra alapozva állapították meg, hogy a delikvens a hét 5+1 napján legalább napi 8-12 órát tölt az elsajátításával. A plusz egy nap egy hétvégi, a tandíjon felüli plusz, térítéses napot jelöl. Aki ezt a napi 8-12 órányi tanulást nem vállalhatta, mert mondjuk a munkahelyén is meg kellett jelennie, az garantáltan nem fért bele a megadott időtartamba, még akkor sem, ha a fél éjszakát áttanulta. Vagyis további órákat kellett vennie. Ennek következtében akár meg is duplázódhatott a vizsgáig a tandíja, ha csak nem akarta veszni hagyni az addig befektetett pénzét és energiáját.

Hubbard_tanulas_kezikonyveEgy másik furcsa és igen sajátos dolog volt, a kreatív tanulási módszer, mely egy részről abban nyilvánult meg, hogy a tanulók tanulópárokat alakítva rendre átvonultak egy külön helyiségbe, ahol fülhallgató segítségével egymást tanították, – jól vagy rosszul, távtanári felügyelet mellett. A kreativitás abban is megnyilvánult, hogy egy másik külön helyiségbe időnként át kellett menni, párosával és játékkockákkal modellezni eseményeket, mondatokat egy oktatókönyvben meghatározott feladatot végrehajtva.

Ám az egyik legmeglepőbb, mondhatni legdurvább az volt, amikor tanulót behívták egy szobába, ahol egyfajta hazugságvizsgáló készülék használatával tettek fel neki kérdéseket; amik egyre „vájkálósabbá” váltak, a magánéletre vonatkozó kérdéseket a szexuális szokásokra vonatkozó kérdések követték.

Igen! Ha most valaki gyanút fogott volna, eláruljuk, a módszer nem mástól eredt, mint a szcientológia atyjától Ron Hubbard-tól.
Tehát, ha valaki meglát egy olyan könyvet, amit ez a bizonyos Ron Hubbard írt, vagy az említett sajátos módszerekkel szembesül, biztos lehet benne, hogy a szcientológusok markába került.
Erre különben a gyanútlan hallgatót az égvilágon semmi sem figyelmeztette előre.

SZ. M. Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: BOSSZÚSÁGOK, KÉK, SZ. M.
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s