Katasztrófára várva

Архипелаг Земля Франца-ИосифаFotó: RIAN

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (RHM) ijesztő jelentést tett közzé. A jelentés szerint a Déli-sark átlaghőmérséklete 7 fokkal emelkedhet.Ez pedig azt jelenti, hogy a jég olvadni kezd, megemelkedik az óceánok vízszintje, sok országnak a szigetei és vízparti területei pedig víz alá kerülnek. Azonban nem csak árvíz fenyegeti az emberiséget, hanem egyre több lesz a technológiai és természeti katasztrófa is.

A Föld éghajlatának megváltozásával járó veszélyekre már nem először figyelmeztetnek a szakértők. A jóslatok egy része pedig, sajnos valósággá válik. Egyre több a szokatlan természeti jelenség, mondja Alekszej Kokorin, a WWF Klíma és Energetika programjának koordinátora:

Az RHM és más országok hasonló szervei mindig ijesztgetik az embereket. Az azonban, hogy a Déli-sark középhőmérséklete 7 fokkal megemelkedik, egy átgondolt, mérsékelt előrejelzés. Az átlaghőmérséklet mellett más mutatók is változni fognak azokon a területeken, és erőteljesebben, mint az egyenlítőnél. Mondhatnánk, mit számít, hogy -45, vagy -30 fok van ott? A lényeg azonban nem a hőmérséklet változása, hanem a normálistól eltérő időjárási jelenségek száma.

A természeti jelenségek ellen senki sincs bebiztosítva. A kutatók szerint pedig szokatlan jelenségek, az egyenlítőtől a sarkok felé haladva egyre gyakrabban fognak történni.

Az éghajlat egyensúlyának felborulása és a hőmérséklet növekedése nem csak a szokatlan természeti jelenségek gyakorisága szempontjából jár negatív hatással. Változik az állatok és növények természetes élőhelye is, mondja Alekszej Kokorin:

Afrikából nem jönnek Oroszországba az oroszlánok. Eljöhet azonban az agyvelőgyulladásos kullancs, vagy a szú. Ilyen kártevőkből Oroszországban egyre több van. Így a medvetalp, melyhez Moszkvában már hozzászoktak, most Karélföld és a Murmanszki terület felé terjeszkedik.

Problémák azonban nem csak a szárazföldön, de a vízen is várhatók, mondja Vjacseszlav Dubinyin, a Moszkvai Állami Tudományegyetem (MGU) biológiai tanszékének professzora:

Gond lehet a tengeri növényvilággal, a medúzákkal, melyek a planktonok nyomában észak felé vándorolnak. Probléma lehet a halak táplálékával is, mivel kihalnak az őshonos élőlények, helyükbe pedig délről érkeznek más fajok.

A legutóbbi ijesztő példa, hogy az Adriai-tengerben a világ legmérgezőbb halát, gömbhalat (Fugu) fogtak, annak ellenére, hogy ez a hal a Csendes-óceán meleg vizeiben él. A Fuguban halálos adag tetrodotoxin van. Egy ilyen hal mérge elegendő 50 ember meggyilkolásához.

Szvetlana Andrejeva – Oroszország Hangja

Reklámok
Galéria | Kategória: ZÖLD
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s