Óriás aszteroida közeleg a Föld felé

Óriás aszteroida közeleg a Föld feléÓriás aszteroida közeleg a Föld felé
Az aszteroida, amelyik már két hét múlva fog a Föld mellett elhaladni, rekord közeli távolságra lesz tőle. A tárgy és a Föld közötti távolság a maximális megközelítés pillanatában 17.000 km-t fog kitenni. Ilyenre nem volt példa a bolygó újkori történelme során.

A 2012DA14 aszteroida, amelyet a spanyol La Sagra obszervatórium csillagászai fedeztek fel, február 15-én közelíti meg a Földet. Közelebb fog kerülni, mint a Föld néhány műholdja.

A 2012DA14 átmérője 45 m, súlya pedig 130.000 tonna. Abban az esetben, ha becsapódna a Földbe, a felszabaduló energia 2,4 megatonna TNT felrobbanásával egyezne meg.

***

Óriás aszteroida közeleg a Föld felé_2Az aszteroida a Föld mellett halad el, a veszély azonban megmarad
A fogékony embereknek, akik alig várták decemberben a világvégét, itt egy újabb ok az aggodalomra. Február 15-én a Föld közelében a 45 méteres DA14 aszteroida halad majd el, amely a Földet maximum 28 ezer kilométerre közelíti meg. Az 1990-es évek óta nem került égitest ilyen közel a Földhöz.

Ez a februári esemény elgondolkodtató, hiszen a Föld lakóinak valóban van oka a félelemre. A bolygónkon néhány ilyen katasztrófának a nyoma megmaradt. Az egyik ilyen kráter Arizonában található, a másik kettő pedig, amelyeknek átmérője meghaladja a 150 kilométert, a Yucatán-félszigeten és a Szaharában. Amennyiben a 45 méteres DA14 aszteroida valaha is becsapódik a Földbe, akkor az sok baj okozója lesz – mondja az MGU Fizikatanszékének docense, Vlagyimir Szurgyin:

A jelenlegi 45 méter átmérőjű aszteroida megközelítőleg olyan, mint a tunguszkai meteor, amely 100 évvel ezelőtt csapódott be a Szibériába. A katasztrófa kiirtotta a tajga egy részét, és erdőtüzek is kezdődtek. Tehát megállapíthatjuk, hogy egy több tíz méteres égitest igen veszélyes tud lenni, főként ha az egy sűrűn lakott területet talál el. Még rosszabb azonban, ha az óceánba zuhan, mivel akkor a szökőár nehezíti meg a parti települések életét.

A DA14-et a csillagászok egy éve fedezték fel, és kiszámolták, hogy február 15-én biztos, hogy nem fog érintkezni a Földdel. Rosszabb azonban a helyzet a 10 méteres égitestekkel kapcsolatban, amelyeket csak egy nappal a Földdel való ütközés előtt tudnak felfedezni. Egy ilyen aszteroida csapódott be Indonéziában egy lakatlan területre 2010-ben. A robbanás háromszor olyan erős volt, mint Hirosimában. A csillagászok létrehoztak egy hálózatot, amelyen keresztül lehetségessé válik, hogy észrevegyék a veszélyes égitesteket, mielőtt azok katasztrófát okoznának. Ez lehetővé teszi, hogy időben evakuálják az embereket. Egyelőre nm léteznek olyan nagy teleszkópok, amelyek segítségével megfigyelhetőek lennének a Földtől távol lévő kisebb aszteroidák – mondja Szurgyin.

Bizonyos országok erőiket egyesítik, hogy néhány ilyen távcsövet Föld körüli pályára állítsanak. A helyzet az, hogy nem tudjuk megfigyelni azokat az aszteroidákat és üstökösöket, amelyek a Nap felől közelítik meg a Földet, mivel a Nap fénye megvakítja az optikai műszereket. Éppen ezért kell eljuttatni a teleszkópokat a Nap mögé és onnan megfigyelni az aszteroidákat.

Az első ilyen távcsövet, a Sentinelt 2018-ban tervezik fellőni az űrbe a Föld és a Vénusz közé. A költségeket egy amerikai magán alapítvány állja. Ugyanakkor még a legmodernebb eszközök sem segítenek megoldani az aszteroidával kapcsolatos problémát – mondja a szakértő Szergej Bogacsov:

Jelenleg sokat dolgoznak a Föld körüli megfigyelő eszközökön, azonban ezek nem tudják megakadályozni a Földdel való ütközést, csak figyelmeztető funkciót képesek betölteni. Az ütközést az emberiség egyelőre nem tudja megakadályozni.

forrás: http://hungarian.ruvr.ru

Reklámok
Galéria | Kategória: TUD-TECH | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s