Állásfoglalásunk egy felháborító hír kapcsán

Az alábbi hír kapcsán saját jelmondatunkhoz tartva magunkat:
“Az igazság semmitől sem fél! – Csak, attól ha elhallgattják”
tesszük közzé a
Szabad Riport Szerkesztő Bizottságának álláspontja-t:

turul1_kamera2_v1A jelenséggel nem először találkozunk. Felháborítónak tartjuk a vélemény nyilvánítás szabadságának rendkívül szelektív értelmezését, és a médiák munkatársainak, szerkesztőknek, újságíróknak, fotósaiknak besúgóvá degradálását, valamint megfélemlítését, megfenyegetését.

Magunk is megtapasztaltuk már, akár rendőrségi kihallgatáson, akár a bíróságon, hogy  kétes etikájú és értékrendű személyek, magukat közszolgának mondó egyének próbálnak hasznot húzni, vagy nem épp etikus viselkedésükért elégtételt venni a médiák munkatársain.
Nem csak akkor amikor a saját véleményüknek adnak hangot, hanem akkor is, ha rájuk nézve nem épp hízelgő tényeket, vagy olvasóik véleményét adják közre.

Nos, mi úgy gondoljuk, aki – pláne közszolgaként – nem szívesen látja viszont utólag szégyellni való saját tetteit, szavait, az azelőtt gondolkodjon mielőtt megteszi, kimondja azokat.
Amikor a hatalom az erőszakszervezeteivel, bíróságaival, új meg új törvényeivel akarja elhallgattatni a véleményt, az igazságot, nagyon rossz úton jár!
Ezért nem is számíthat a sajtó tisztességes, és etikus értékrenddel rendelkező munkatársainak sem gyáva meghunyászkodásra, sem szolgai besúgásara, de még csak az egyetértő hallgatásra sem!

Jóindulatú együttműködésre sem számíthatnak, ha a hozzánk bizalommal fordulók személyének kiadását várják el tőlünk. Még akkor sem, ha jogszabályokkal becstelenségre kényszerítenének.
Régi sajtós szabály, “informátort” nem adunk ki. Ez azonban érvényes mindazokra is akik véleményükkel, problémáikkal keresnek meg bennünket, írnak nekünk, és maguk kérik a névtelenségük biztosítását.
Mert ez becsület kérdése.

Íme a mai hír: Beidézte a rendőrség a Népszava egyik kommentelőjét.

Bár nem igazán kedveljük a DK-hoz és Gyurcsányhoz közelálló Népszavát, de itt nem is igazán róla van szó, hanem a cikkeihez határozott véleményt formáló kommentelőkről, és arról a megengedhetetlen jelenségről, ahogyan a hatalom erőszakkal megpróbálja elfojtani a szabad vélemény nyilvánítást.
Idézünk a Népszavából:
Bár nem adta ki lapunk a rendőrségnek a Papcsák Ferenc zuglói polgármester által feljelentett internetes hozzászólóink adatait, egyikük mégis idézést kapott azzal, hogy jelenjen meg a rendőrségen, mert tanúként kívánják kihallgatni a rágalmazás miatt folyó nyomozásban.

Lapunkat az érintett kommentelő tájékoztatta az ügy fejleményéről, amiben az a meglepő, hogy miután a Népszava semmilyen azonosításra alkalmas adatot nem adott át a hatóságnak, vajon miként bukkantak a Papcsákkal foglalkozó cikkünköz hozzászóló olvasónk nyomára.” (feltehetőleg úgy, hogy a szerver titokban telepített rejtett kémprogramja listázza a hozzászólok IP címeit, akár a lap munkatársainak tudtán kívül is)

“Mint arról beszámoltunk, decemberben lapunk főszerkesztője és a kiadó ügyvezető igazgatója azt közölte a rendőrséggel, hogy nem adja ki a hozzászólók kért személyes adatait, hiszen erre jogi és technikai lehetőségünk sincs. Ehelyett – mivel Papcsák úgy nyilatkozott, hogy a szerinte sértő hozzászólásért leginkább az annak helyt adó orgánum felel – Németh Péter és Láposi Elza saját személyes adatait juttatta el a hatóságnak azzal: nem akarják akadályozni az eljárást és ők vállalják a felelősséget. Erre a levélre azóta sem érkezett hivatalos válasz, viszont a kommentelőt lenyomozták és beidézték.

Feljelentett internetes hozzászólóink ügye nagy port kavart az elmúlt hónapokban; főként, hogy a zuglói fideszes polgármester által sérelmezett hozzászólások – összesen négy, melyből kettőt még a rendőrségi megkeresés előtt moderáltak – jogi képviselőnk és más szakértők szerint sem mennek túl a szabad véleménynyilvánítás határán.
Népszava /Korábban írták: 2012. november 10., 05:10″

Ez az ügy nem mai keletű. A fideszes polgármester úgy látszik nem igazán bírja a kritikát, s az is nyilvánvaló, hogy komoly befolyása van a rendőrség munkájára.

Korábban ezt írta a Népszava:
“Büntetőeljárást folytat a Népszava kommentelői – internetes hozzászólói – ellen a XVI. kerületi rendőrkapitányság. Az eljárás Az Ezren tüntettek Papcsák ellen című, a lap online felületén még áprilisban megjelent cikkéhez érkező hozzászólások miatt indult. Napközben az is kiderült, hogy a Hír24 kommentelői ellen szintén eljárás indult.

A portál reggel még arról írt, hogy büntetőeljárást folytat lapunk internetes hozzászólói ellen a XVI. kerületi rendőrkapitányság. Aztán Ők is kinyitották a postaládájukat.

Zugló fideszes polgármesterével kapcsolatban közölt Papcsák visszavág című anyaguk verte ki a biztosítékot. Pontosabban nem a cikk, hanem az ahhoz érkező hozzászólások.

A Hír24 is úgy véli, hogy a rendőrség levele alapján a feljelentő – mivel személyiségi jogi perről van szó, nagy valószínűséggel maga Papcsák Ferenc – rágalmazással és becsületsértéssel vádol négy hozzászólót, akiknek személyes adatait most tőlük kéri a kapitányság. A kommentelők keresetlen szavakkal illették a polgármestert.

A portál egyébként nem tárol adatokat internetes kommentelőiről, mivel facebookos kommentelést használ. Ez azt jelenti, hogy az oldalukon nem kell regisztrálni vagy személyes adatokat megadni ahhoz, hogy valaki hozzászóljon egy cikkhez, ehhez elég belépni a Facebookra.

Korábban:Vadásznak
Olyan helyzetbe hoztak minket, amit felháborítónak és elfogadhatatlannak tartunk. Egy cikkünk kapcsán levél érkezett a rendőrségtől, amelyben azt kérik, hogy adjuk ki néhány regisztrált felhasználónk adatát, mert ők bizony már egy büntetőeljárás részesei lettek. Hogy mit csináltak? Kommenteltek egy cikket, ami egy zuglói tüntetésről szólt. Miről szóltak ezek a kommentek? Összefoglaljuk: nem tetszik a rendszer! A kifogásolt szövegek egy részét már mi sem találjuk, mert moderátorunk még akkor törölte őket. Ami megmaradt, vegytiszta véleménynyilvánítás (a parlamentben durvábbakat hallani), de a jelek szerint valaki a szívére vette és feljelentést tett. Mert ilyen cizellált az Ő lelke.
Jogászunk szerint kötelességünk együttműködni a rendőrséggel. Az ilyen látszólag kis ügyek azonban mindennél veszélyesebbek a szólásszabadságra nézve, mert öncenzúrára kényszerítenek, félelmet keltenek, alattomosan mérgeznek.(K.I.)
Rágalmazási, magánvádas ügyről lévén szó, a feljelentésről a bíróság dönt, s ha úgy határoznak, hogy megindítják az eljárást, a rendőrség automatikusan megkezdi a nyomozást – tájékoztatta lapunkat a Népszava jogi képviselője. Mivel személyiségi jogi perről van szó, a jogi képviselő szerint egyértelmű a következtetés: a feljelentő maga Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere.

Négy hozzászólást kifogásolt a feljelentő, ebből csak kettő látható a honlapon, a másik kettőt moderálták. Az egyik kommentelő azt írta: “Én, magam három unokám nevében tiltakozom minden további adó, illeték, sarcolás ellen!! Szemét, aljas mentalitásra vall, ha kommunális adóval, bölcsödei gondozási díjjal, bérek+nyugdíjak+adóbefizetés+stb után forgalminak nevezett adóval akarja helyre állítani az önkormányzat, az állam pénzügyi egyensúlyát. Járuljanak hozzá a nagy jövedelműek, vezessék be újra a többkulcsos adózást!!! Fizessen Papcsák úr és szemérmetlen, népnyúzó bandája!!!”

A másik hozzászóló úgy fogalmazott: “Ennek már nagyon ideje volt, mert amit ez az őrült fitnyiszes polgármesternek titulált gerinctelen művel, annak véget kell vetni. Százmilliók mennek el tanácsadó cégekhez, akkor ez a senki mihez ért???”

Ügyvédünk szerint a két vélemény nem lép túl a vélemény-nyilvánítás szabadságának keretein. A rendőrség a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozva a “felhasználói nevek személyek azonosításához szükséges adatokat” kérte lapunktól. A Népszava köteles lenne ennek eleget tenni, kénytelenek vagyunk együttműködni a rendőrséggel, de keressük annak jogi lehetőségét, hogy mégse kelljen kiadni a személyes adatokat. A hozzászólókat értesítjük, és ha mégis kiadjuk adataikat, lapunk ügyvédje ingyen vállalja jogi képviseletüket. Az esetnek súlyos következményei lehetnek: elriaszthatja lapunk olvasóit és kommentelőit, illetve behozhatja a provokáló hozzászólókat.”

Hadd emlékeztessük olvasóinkat a Szabad Riport mottójára “Az Igazság semmitől sem fél! – Csak attól, ha elhallgatják.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: KÉK, SZRTI, TÍPUSJEGYEK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Állásfoglalásunk egy felháborító hír kapcsán bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    mideg a nagy kutya b…szik

  2. Névtelen szerint:

    Sziasztok. Tegnapi elkeseredésemet adnám közre.A kékgolyó utcai onkológiára vittem az egyik fogyatékos ,kerekesszékes lakónkat.Nem tudtam hogy az intézetbe autóval behajtani tilos,így mivel munkából mentem pénz nem volt nálam hogy parkoló jegyet tudjak válltani.Kb.20 percet tartózkodtunk az autótól távol.A gépjármű fogyatékos matricával ellátva.Mikor vissza értünk ,a szélvédőn ott volt a “mikulás” csomag.Oda mentem a néhány autóval messzebb, feladatát ellátó csomag osztogató úriemberhez ,és próbáltam emberi lojalitását igénybe venni.Hogy mégsem állhatok meg 3 utcával arrébb,egy kerekes székessel.Semmi esélyem sem volt,meg sem hallgatott.Amikor az autó felé közeledtem ,utánam kiabált.Talán jegyet kellett volna venned te “köcsög” !!!!!!!!!!! Mondanom se kell,a járókelők is méltatlanságukat fejezték ki az úriember megnyilvánulására.Mindez délelőtt 10.15 körül történt.Csak elkeseredni tudok hogy hová tart ez a világ,ha az emberség legapróbb jelét se látni.Tisztelet a kivételnek!!!!!!!!! További szép napot

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s