Visszavonhatatlan tragédia


A Lánglovagok és más orgánumok adtak hírt arról a január 6-án, vasárnap történt halálos kimenetelű frontális karambolról, melyben négyen azonnal életüket vesztették.
A baleset a 4-es főút 164-es kilométerénél, Karcag határában következett be. Egy Debrecen felé tartó, francia rendszámú Volkswagen Touareg terepjáró áttért a szemközti sávba, miközben a GPS-ét babrálta és összeütközött a szemből érkező Opel Astra személygépkocsival. A balesetért felelős terepjáróban utazó 3 ember könnyebben sérült meg. Ami még tragikusabbá teszi a balesetet a vétlen autó 4 utasának helyszínen történő halálán túl, hogy az autóban egy csecsemő is volt, akit, kórháza szállítottak, de az életét már nem tudták ott sem megmenteni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ahányszor ilyen balesetek történnek, mindig az eszembe ötlik néhány dolog.
Nagyon gyakori, hogy a jó minőségű márkás gyors (drága) autók tulajdonosai, jobban bíznak az autójuk jó tulajdonságában, és képességeiben, mint a sajátjukban. Korlátaikat feledve felelőtlenebbé, „bevállalósabbá” válnak. Autóik többnyire valóban nagyobb védelmet nyújtanak számukra, mint a lestrapáltabb, vagy kevésbé felszerelt és biztonságosabb autók. Azonban erre bazírozni igen nagy felelőtlenség.

Az utakon járva, gyakorta tapasztalom azt viselkedési stílust, mely az ilyen autók vezetőire jellemzőbbek, – bár nem kizárólag rájuk. Türelmetlenek, a sebességkorlátozó táblák által megengedett határt jóval túllépik, az út- és időjárási viszonyokra fittyet hánynak, a szabályosan haladókat rávillogással, és a „nyakukra mászással” próbálják lekényszeríteni a sávból, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy éppen biztonságosan megtehető-e ez a manőver a szabályosan, netán lassabban haladók számára.
Nehogy már lassítaniuk kelljen egy luxus Audival, – BMW-vel, – Volvóval, vagy egy jókora terepjáróval.
Nagy türelmetlenségükben, akár felelőtlen előzésekbe is belemennek, túlzottan bízva saját autójuk védelmében.
Azokról a minősített esetekről nem is beszélve, amikor alkohol, drog befolyása alatt vezetnek.


Meglátásom szerint, ez a magatartás, vagy inkább viselkedési morál, az egekbe srófolt büntetésekkel, bírságokkal, egyáltalán nem tartható kézben, de még csak nem is igazán befolyásolható.
Hát akkor mi? Egy tragédia?
Az túl nagy ár!

Visszavonhatatlan tragédia_baleset_4-es_ut_karcag_3

Bármikor előfordulhat, hogy a türelmetlen vezető a közel kéttonnás terepjárójával, a beláthatatlan kanyarban megkezdett előzéskor belefut egy harminctonnás kamionba. De ez is drága tanuló pénz!
Az ilyen felelőtlen viselkedést a fejekben kell(ene) rendbe tenni.
Sokan elmondták, hogy milyen nehezen dolgozták fel az általuk okozott balesetek vétlen elszenvedőinek sérülését, halálát.
A vétlenek pedig szinte sosem tudják feldolgozni családtagjuk halálát, vagy a komoly sérüléseket, és igazságért kiáltanak.
Ezt a lelki terhet akár egy életen át cipelik, mivel ez olyan, amit jóvátenni, visszacsinálni többé nem lehet.
Az ismeretterjesztés, az elrettentés lehet egy eszköz. Ahogy a vezetési gyakorlat, folyamatos fejlesztése. Vannak arra alkalmas tanpályák, ahol nem olcsón ugyan, de a kritikus helyzeteket szakavatott oktatók segítségével be biztonságosan lehet begyakorolni.
Ebbe a költségbe például a rendőrség a beszedett milliárdos bírságokból, nyugodtan beszállhatna, már ha valóban a biztonságos, felelősségteljes vezetés elterjesztése, a vezetési kultúra fejlesztése, és nem a „kaszálási” lehetőség lenne a valódi cél! Ennek legalább valódi eredménye is lenne!

Ha már a sérültek életét és egészségét nem tudjuk visszaadni, legalább a magunk és  többiek biztonságát óvjuk meg!

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: BALESET, KÉK, Szegedi Bori, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.