Bányarehabilitáció a Bükki Nemzeti Parkban

bEger, 2013. január 9., szerda (MTI) – A különleges földtani értékek, valamint a madárvilág megóvása érdekében elvégezte a salgótarján-eresztvényi Nagy-Bánya rehabilitációját a Bükki Nemzeti Park (BNP) – tájékoztatta szerdán az MTI-t a BNP médiareferense.

A 40 millió forint értékű projekt költségeit teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából finanszírozták – közölte Kangúr Tibor.
A bányafalon a fokozottan védett uhuk számára fészkelési lehetőséget is kialakítottak, illetve a különleges földtani értékek, a bazalt-, bazalttufa-képződmények bemutatására tanösvényt és kiállítópontot hoztak létre – tette hozzá.
Bükki_nemzeti_parkMint elmondta, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén található bánya állapota az elmúlt évtizedekben rendkívül leromlott. A kőfejtés befejezését követően a bánya falairól nagy mennyiségű kőzet omlott le, a bányaudvar egyes részein tájidegen növényzet jelent meg. Ezek a folyamatok a földtani értékek állapotát jelentősen lerontották.
Ugyanakkor a korábbi bányavállalkozó az egykori bányászati létesítmények romjain, betonalapjain kívül jelentős mennyiségű építési törmeléket is hátrahagyott. Az évek folyamán ezek mellett kis mennyiségű lakossági hulladék is felhalmozódott.
A rehabilitáció során az épületmaradványokat, betonalapokat, építési törmeléket valamint a kommunális hulladékot egyaránt eltávolították. Megszüntették a meglazult kövek okozta állandó balesetveszélyt, és biztonsági védőkorlát, védőtöltés épült a bányafalak teljes hosszában – mondta a szóvivő.

MTI 2013. január 9.

Reklámok
Galéria | Kategória: ZÖLD
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.