Sico című film szövege

1.rész

Ő Adam. Balesete volt.Egyike azon 50 millió amerikainak, akiknek nincs betegbiztosítása.
Ő Rick. Fát aprítottam,egy göcstől megakadt… Lefűrészelte két ujja végét.felsüvített, és már lenn is volt.
Első gondolata… Nincs biztosításom, Mennyibe fog kerülni? Fizethetek készpénzzel? Két-háromezer dollár, mintha egy kocsit vennék? Ricknek egészségügyi fedezete sincs,úgyhogy a kórház választást ajánlott: visszavarrják középső ujját 60.000 dollárért, vagy megcsinálják a gyűrűsujjat, 12.000-ért. Rettenetes érzés. Értékbecslést adnak a testedre…
Reménytelenül romantikus lévén, Rick a gyűrűsujjat választotta,kapván a 12.000-es alkalmi vételen.

De ez a film nem is Rickről szól. Igen, közel 50 millió amerikai él egészségbiztosítás nélkül. Minden nap azon imádkozva, nehogy megbetegedjenek, mert közülük 18.000 még idén meghal, csak mert nincs biztosítva.

De ez a film nem róluk szól,hanem a 250 millió önhöz hasonlóról, akiknek van egészségbiztosítása, azokról Önök közül, akik az Amerikai Álmot élik.

Larry és Donna Smith mindenüket bepakolták ebbe a két autóba, hogy a colorado-i Denverben elfoglalják új otthonukat lányuk tárolóhelységében. Mindkettejüknek jó állása volt.Donna újságszerkesztő volt. Larry pedig gépész, és szakszervezeti tag. Hat gyermeket neveltek fel, akik jó iskolákba kerültek,mint a Chicago-i Egyetem. De Larry szívrohamot kapott.Aztán még egyet.És még egyet. Aztán Donna rákos lett. És bár volt betegbiztosításuk,a vizitdíjak és kezelési díjak összege elérte azt a szintet, hogy túl kellett adniuk a házukon. Ha valaki tíz évvel ezelőtt mondta volna,hogy mindez megtörténik az egészségügyi ellátás miatt, azt mondtam volna, lehetetlen.Nem az Egyesült Államokban, mi ilyesmit nem hagynánk. Mi van a Kathy-hez és hozzám hasonlókkal, akik meg költöztethetnek titeket öt- vagy kétévente, Fogalmad sincs, milyen érzés legbelül, ötven-valahány évesen, hogy könyörögnöm kelljen egy huszonévesnek.

– Ezt kora reggel csinálom. Első dolgom, hogy kitakarítok itt. 79 évesen Frank a lábát lógathatná a tengerparton. És bár a MediCare biztosítja,nem fedezi minden gyógyszer árát, amire neki és feleségének szüksége van. Azzal, hogy itt dolgozom,ingyen kapok gyógyszert,ezért kell dolgoznom, míg meghalok.

Fájdalomcsillapítót kéne szednie a derekára, 213 dollárba kerül. Egy fájdalomcsillapító?!

– Laure Bernan 45 mérföldes sebességgel frontálisan ütközött. Autójából a mentősök szedték ki eszméletlenül, majd mentőkocsival kórházba szállították.Számlát kaptam a biztosítótársaságtól,miszerint a betegszállítást nem fizetik ki, mert nem igényeltem előre. Nem tudom, mégis mikor kellett volna “előre igényelnem”.Miután visszanyertem az eszméletemet a mentőben? Mielőtt mentőbe raktak? Vagy a mobilomat az útrólfelszedve a mentőből?

Egészségbiztosítást igényeltem Jason-nek. Visszautasították a súlya és magassága miatt. Jason 180 centi magas, és 51 kiló. “túl sovány”

Egészségbiztosítást igényeltem a Blue Shield-nél, és azt mondták, a testsúly-indexem túl magas.153 centi vagyok, és 85 kiló. “túl kövér”

– Én mindig azt hittem, az egészségbiztosítók azért vannak, hogy segítsenek. Így hát felhívást intéztem a világhálón, embereket kerestem hasonló történetekkel,hogyan kerültek gondba az egészségbiztosítójukkal. 24 óra alatt 3700 válasz érkezett.A hét végére pedig már 25 ezer ember küldte el egészségbiztosítási rémtörténetét. Volt, aki meg sem várta, míg reagálok. Mint Doug Noew, aki úgy döntött, saját kezébe veszi az a hozzájárulásom nélkül. Kislánya, Anett 9 hónapos volt,

amikor felismerték,hogy megsüketül. Egészségbiztosítója, a CIGNA csak egy fülbe akart hallókészüléket fizetni.

Válaszlevelük szerint “csak kísérletezés mindkét fület hallóvá tenni”. Ha a készülék jó egy fülbe,nem is értem,

miért ne lenne jó a másikba? Főleg, ha egy gyerek épp beszélni tanul, meg kell szoknia, hogy mindkét irányból

halljon. – Ekkor döntött úgy: levelet ír a CIGNA-nak.”Tisztelt CIGNA!” “Az ismert dokumentumfilmes,Michael Moore” “épp legújabb filmjéhez gyűjt adatot.” “Ezért tájékoztattam arról,hogyan bánik a CIGNA ügyfeleivel.Szerepelt már a vezetőségük filmben?” Mielőtt gondolta volna,hívást kapott a CIGNA központjából.Kedd, reggel 8:45. Üdvözlöm, Edward vagyok a CIGNA-tól, Anett ügyében hívom önt. Jó hírem van: épp most kaptuk meg a szakorvos jelentését,aki a korábbi elutasítást felülbírálta, és a második hallókészülék beültethetősége mellett döntött. Köszönöm.

Kedves Mike, az egészségiparban dolgozom… biztosítótársaságnak dolgozom – száz és száz különféle levelet kaptam, olyanoktól, akik egészségbiztosítóknál dolgoznak. Láttak mindent, és elegük lett belőle. Az egészségbiztosítás szopás. Oltári szopás.

– Mint Becky Melky, aki azon dolgozott, hogy távoltartsa a betegeket Amerika egyik legnagyobb biztosítójától. Egy telefonközpontban dolgoztam,ahová az emberek biztosítási kérelmeikkel fordulnak. Voltak bizonyos kizáró okok, amikkel nem kaphattak biztosítást: cukorbetegség, szívbetegség,rák bizonyos formái,ha ezek bármelyikével rendelkeztél nem kaphattál egészségbiztosítást. Milyen hosszú ez a lista, a kizáró feltételekről? Elég hosszú. Körbeérné ezt a házat.

Van, hogy már igényléskor tudod az ügyfélről,hogy vissza fogják utasítani. Istenem, volt egy esetem egy házaspárral,

Annyira boldogok voltak… mindjárt sírok. Igénylést nyújtottak be, a férj késett a munkából emiatt,a feleség pedig nyugtatta: “ne aggódj drágám,minden rendben lesz végre lesz biztosításunk.” És mikor végignéztem az adatlapjukat, tudtam, hogy visszautasítják őket az állapotuk miatt. Annyira boldogok voltak. Arra gondoltam: istenem, pár hét múlva megkapják a hívást,hogy nem alkalmasak biztosításra. És szörnyű érzés volt,mert tudtam, de nem mondhattam nekik semmit.Rakás szar vagyok. Egy telefonos prosti: nem is akarok tudni ezekről az emberekről, nem akarok tudni az életükről,egyik fülemen be, másikon ki, csak mert nem bírom a stresszt.

Becky minden fájdalma ellenére 250 millió amerikai hozzájut egészségbiztosításhoz.Íme néhány boldog, biztosított ügyfél:

Maria, a Blue Shield-nél,
Diane, a Horizon Blue Cross-nál,
Laura, akit a BCS biztosít,
és Amy, aki a Mega Life biztonságát élvezi.
És nagyszerű dolog teljes fedezettel bírni.
Úgy alakult,- hogy gerincvelő-rákot diagnosztizáltak nálam
agytumort…
mellrákot…
agytumort a jobb halántéklebenyben.
Mivel volt egészségbiztosításuk, vörös szőnyeggel várták őket az orvosi rendelőben.
Az orvos neurológust kért.
El akarták távolítani.
December 9-re írtak ki műtétet.
Az első kemoterápiámra vártam.

Ó, kezelték is volna őket, de nem, míg a biztosítókkal megküzdenek.
A biztosítom megtagadott minden intravénás kezelést tőlem, és mást sem kaptam, mint intravénás gyógyszert.
Előzetes kizáró ok volt…
“Orvosilag szükségtelen…”
“Nem tartjuk életveszélyesnek.” – Diane belehalt a “nem életveszélyes” tumorjába.
Laura ma már többszörös áttétes.
Amy rákja utat talált az agyhoz, és megölte őt pár évvel később.
Míg Japánban nyaralt, Maria megbetegedett,és megkapta azt az agyröntgent,
amit a Blue Shield megtagadott tőle. A japán orvosok állították: agytumorja van.
A Blue Shield megerősítette: nincs agytumorja.
Ekkor válaszolt így: viszont van egy jó ügyvédem.
– Definíció szerint az a jó szakorvos, aki egy rakás pénzt megtakarít a

– Dr. Linda Pino szakorvosi felügyelő volt a HUMANA-nál. Kilépett, mert nem tetszett neki a cég üzleti szemlélete. – Vizsgálni kezdesz egy esetet, keresed a kiskapukat,hol takaríthatsz meg pénzt. Úgy értem, ez a célod, keresel valami formai hibát,és azt mondod: “Hohó! Ez nagyszerű!Technikai kizáró ok, nem is kell belemennem a részletekbe.Egyszerűen visszadobom.” Az orvosok a kórházi központban még jutalmat is kapnak ezért. Valóban? A rendszer így van kitalálva. Minden költséget, ami egy betegre megy el, a cég anyagi veszteségként kezel. Ez a terminológia, amit használnak. Ha nem költesz pénzt valakire, ha megtagadod az ellátást,vagy olyan döntést hozol,ami pénzt takarít meg, az a cégnek bevételi tétel.

– Ő Tarsha Harris. A Blue Cross nem tagadta meg a kezelését, sőt, fedezte a műtét költségét, mígnem rájöttek, hogy a távoli múltban Tarsha-nak gombás fertőzése volt. Nem ritka eset, férfiak, nők gyakran szereznek gombás fertőzést. Úgyhogy kaptam rá kenőcsöt, általános krémet,és el is múlt.Később egészségbiztosítást igényelt, és ott bevallást kell készíteni a súlyos betegségekről. A gombás fertőzés ettől független, és nem súlyos betegség.

Nem is törődtek vele, mígnem kifizetésre került sor, amikoris visszakoztak. 5 perc kellett volna, hogy tisztázzák

a helyzetet, megnézhették volna az orvosi aktáit,beszélhettek volna az orvosával. Az eltitkolt fertőzés miatt

a Blue Cross törölte Tarsha Harris-t. Már azt hiszi, túl van ezen,mire a Blue Cross álláspontot vált,közlik az orvosokkal: visszavesszük a pénzt,hajtsák be Tarshá-n! Szimpla gombás fertőzés volt,semmi több.

– Ő Lee Iner. Ha nem tudnak megszabadulni tőled a jelentkezésnél,vagy visszautasítani a kezelést, amire szükséged van, és még fizetik is a műtéted, akkor jön Lee. Az adu-ász. Az ő munkája, hogy a cég pénzét visszaszerezze bármi áron. Csak annyit kell tennie, hogy elírást találjon a jelentkezéseden, vagy előzetes kizáró okot, amiről magad sem tudtál.

– Úgy kell nyomoznunk, mint egy gyilkossági ügyben. Egy egész csapatot állítanak rá,hogy végignézze az orvosi aktáid 5 évre visszamenőleg, bármi után kutatva,amit eltitkoltál,amit másként állítottál be, hogy felmondhassák veled a szerződést, vagy olyan költséget terheljenek rád, amit nem bírsz megfizetni. És ha nem találnak semmit a jelentkezésben, még mindig lehet valami a kizáró okok közt, és akkor már nem vagy jogosult betegellátásra.Van, ahol létezik olyan kitétel, hogy “A Körültekintő Kezelt Kizáró Körülménye” és bár kimondani is nehéz, amit jelent az az,hogy ha a szerződéskötésed előtt volt olyan tüneted, amiből egy körültekintő személy előre láthatta volna leendő kezelésed, akkor a körülmény, hogy a tünetednek korábban már volt tünete kizár az ellátásból. Tudom szakmai logika, mi? De így működik. Biztos lehetne igazságos és fair, de magánbiztosítók mellett a pénzükről van szó! Ez nem véletlen, nem tervezési hiba, nem figyelmetlenség, ilyen résen nem csúszol át, valaki azt a rést megcsinálta, és keresztültolt minket rajta. A cél pedig a profit maximalizálása, Visszatekintve nem tudom, megöltem-e valakit. Okoztam kárt másoknak? Igen. Nagyon is. Rég nem dolgozom egészségbiztosítónál, és nem hiszem, hogy bárki is hiányolná részvételemet abban a káoszban.De örülök, hogy kinn vagyok belőle.

– Julie Pears mindent elkövetett, hogy férjének, Tracy-nek ellátást szerezzen, aki veserákban szenvedett. Julie ápolóként dolgozik az intenzív osztályon,a Szent József kórházközpontban, Kansas City-ben, Missouri államban, ami családjának teljes biztosítást nyújt. Az orvos minden hónapban új gyógyszert akart kipróbálni, de a társaság megtagadta. Egy levél “szükségtelen lépés”-ről szólt,egy másik szerint a gyógyszer nem erre a rákra való. Úgyhogy visszautasították. Aztán csontvelő-átültetést akartunk, példák mutatták, hogy az megállítja,vagy meg is szünteti a betegséget. Tracy orvosai igazolták,hogy a kezelés több más betegen már segített. Ha Tracy valamelyik testvére alkalmas donor lett volna, a csontvelő-átültetés reményt adhatott volna, hogy Tracy legyőzheti betegségét. 2 héttel később a csontvelő-központ felhívott,hogy megvannak az eredmények: az öccse tökéletes donor. Hatalmas volt az öröm. Tudja, nem láttam ilyen boldognak jó ideje. Szóval beadtuk az igénylést, és elutasították. Azt mondták, túl kísérleti. Aztán kiderült,hogy az ügyben megbízott szakértők a kórházamban dolgoznak, és ők döntenek abban, mit engednek át, és mit nem. – Julie, a férje, és fiúk, az ifjabb Tracy meghallgatást kért a bizottságnál,azoknál, akiknek hatalmuk volt döntést hozni kérelmükben. – Azt mondták Julie-nak,megértőek a helyzetét tekintve. Mondtam: a megértésük semmit nem ér, jövőre eltemetem. És azt mondtam, ha én Burt van Cleave az igazgatónk,felesége lennék,fogadok, átengednék. “Nem, nem erről van szó,” vagy mondom, ha a férjem fehér lenne. És otthagytam őket. Amikor hazaértünk,a fürdőben találtam rá,bekopogtam, és azt kérdeztem:”mit csinálsz odabent?” “Semmit.” és kinyitottam az ajtót, mert általában azt mondta,”Szerinted mit csinálok?”és ott ült, és sírt.

Azt kérdezte: “miért én? Jó ember vagyok.” azt mondtam: “nem adjuk fel! Erősek vagyunk, igaz?”Azt felelte:”Most már látom, hogy meg fogok halni.”Azt mondta: “bármit itt tudok hagyni, de nem akarlak téged és Tracy-t itthagyni.” Az orvos szerint 3 hete volt még hátra. És január 13-án, a születésnapomon, aludni ment,5 nappal később halt meg, itthon.

– Azért egy ember volt az egészségiparban, aki bírt lelkiismerettel: Dr. Linda Pino, korábban szakorvos a HUMANA-nál. A nevem Linda Pino, és azért jöttem, hogy nyilvános gyónást tegyek.1987 tavaszán belgyógyászként megtagadtam egy embertől az operációt, ami megmenthette volna az életét, ezzel halálát okozva. Se személy, se csoport ezért nem vont felelősségre, mert tettemmel valójában a társaságomnak félmillió dollárt takarítottam meg. Tettem továbbá magával vonta kiváló minősítésemet mint szakorvosi vezető, és biztosította előmenetelemet a betegellátás terén. Néhány száz dolláros fizetésem, amit szakorvosként kaptam, hatjegyűre emelkedett új, szakvezetői minőségemben. Munkám teljes ideje alatt elsődleges kötelességem az volt, hogy szakmai tudásomat alárendeljem a társaság érdekeinek, akiknek dolgoztam. Újból és újból elmondták, hogy nem ellátást tagadok meg, hanem kifizetést. Tudom, a magánellátás hogyan csonkítja és öli meg a betegeket. Tudatni akartam a piszkos munkáról,amit a magánellátás végeztet, és hogy szégyellem a sok ezer papírt, amire a halálos szót írtam: “elutasítva”. Köszönöm.

Hogy jutottunk odáig, hogy egészségbiztosítási orvosok felelőssé válnak betegek halálában? Ki találta ki a rendszert? Hogy kezdődött? Honnan indult a magánbiztosítós rendszer? Hála a magnószalag csodájának, tudjuk a választ.

Ehrlichman: Végre sikerült kiiktatni az alelnök fenntartásait, arról, hogy beengedhetnénk-e a magánbiztosítókat, mint például Edgar Kaiser Permanente-jét. Nixon: Had kérdezzek valamit. Tudja jól, hogy nem rajongokaz egészségügyi programokért.Ez egy magánvállalat. Nekem nagyon tetszik. Edgar Kaiser a cégét nyereségesen működteti. És az ok, amiért meg tudja tenni,- Edgar Kaiser itt volt, beszéltünk erről,részletekbe menően – mert kevesebb ellátásra törekszenek,és minél kevesebb ellátást adnak, annál több pénzük marad. Nem rossz. Kiváló gondolat.Nem rossz.

“A mai napon új nemzeti egészségstratégiát jelentek be Célja pedig egyszerű: Azt akarom, hogy Amerikáé legyen a világ legjobb ellátórendszere. És azt akarom, hogy minden amerikai hozzájusson az ellátáshoz, amire szüksége van.”

– Nixon és Edgar Kaiser terve nagyszerűen működött. A következő években a betegek kevesebb és kevesebb ellátást kaptak. Egyre hosszabb várólisták, egyre rosszabb ellátás.

– Mialatt a magánbiztosítók vagyona gyarapodott,a rendszer összeomlott. – 37 millió amerikai semmilyen védelemben nem részesül súlyos betegségekkel szemben. A vesztesek a szegények. Sürgős beavatkozásokat addig halogatnak,míg már késő. Évek teltek így, az ő megérkezéséig, magával hozva szíve hölgyét. Pimasz. Okos. Szexi. Sok férfinak ellenállhatatlan.

A mai napon bejelentem egy elnöki bizottság megalakulását a nemzeti egészségreform élén. Elnöke a first lady, Hillary Rodham Clinton. Hillary Rodham Clinton úgy döntött: betegellátást adni mindenkinek az elsődleges cél. Átfogó biztosítást, most! És nem fog számítani, holdolgozol, van-e munkád, van-e kizáró tényeződ. Betegellátás, amit soha nem vehetnek el.

– Republikánusok kifogásolják, hogy Mrs.Clinton szabad kezet kap,csak mert az elnök felesége. Meglehetősen kockázatos dolog amit Clinton elnök úr tett,hogy bevonta a feleségét nagy szabályozási progamokba. És bár nem osztom a házelnök lelkesedését egy állami egészségügyi rendszert illetően, egyetértek törekvésében hogy a megvalósítást tegyük érdekfeszítőbbé. Ebben biztos számíthatok önre. Igyekezni fogunk. Önre és Dr.Kevorkian-re. Meg kell mondjam, figyelmeztettek elbűvölő humorára.Bája mégis felülmúlja saját hírét. Köszönöm. Őrületbe kergette Washington-t. Valóban azt akarja, hogy az állam felügyelje az egészségügyet?

A Fehér Ház úgy döntött, végre eljött az ideje, hogy kezelje a Hillary Clinton keltette égető problémát.

A világ megváltozott ugyan, de a félelem-stratégia nem. Az egészségipar több, mint 100 millió dollárt költött, hogy megtorpedózza Hillary egészségügyi programját. És győztek.

– Az elkövetkező 7 évben a Fehér Ház megtiltotta, hogy szóba hozza. 15 év telt el,és Amerikának ma sincs átfogó egészségügye. Az Egyesült Államok betegellátása a 37. helyre esett a világrangsorban, épphogy megelőzve Szlovéniát.

hisz a kongresszust fontosabb ügyek kötötték le. – Így az egészségipar háborítatlanul léphetett át a XXI. század első

– A HUMANA megduplázta negyedéves bevételét, és további növekedésre számít.

– A United Health megtriplázta részvényei értékét. Arcpirító profitot termelve,

– emelkedő bevételek, mint az AETNA-nál Egyes részvényeseik hatalmas vagyonra tettek szert,vezetőségüket milliárdossá téve, és kijátszva a törvényeket.
Kívánnak közcélra is fordítani vagyonukból?

De a legnagyobb eredményük az volt, mikor megvették az USA kongresszusát is.
Washington munkában. Lobbisták érkeznek ajánlataikkal… – négyszer annyi lobbistával, mint ahány kongresszusi képviselő, még az öreg cimborákat is kivásárolták. Hallgatásáért Hillary jutalmat kapott, és az egészségügyi szerződések második legtöbbet kereső kedvezményezettje lett.
“Egykor ellenség, ma forró ölelés Clintonnak az egészségipartól”
A teljes egészségügyi rendszerünket átadtuk a magánbiztosítóknak. Övék minden irányítás.

Nos, nem minden irányítás.A gyógyszergyártók éppúgy megvették képviselőiket.

Ennyibe kerültek az urak. És ez a hölgy, ez a fickó, és ez, és ő is. Hölgyeim és Uraim, az Egyesült Államok Elnöke!A legnagyobbat hagytuk a végére.

Mire adták a pénzt? Egy törvényt akartak elfogadtatni.

Persze a törvény arról szólt, hogy 8 milliárd dollárnyi adónk a gyógyszeriparhoz kerüljön úgy,hogy a gyógyszergyártók kedvükszerint szabják áraikat, a pénzt az emberektől pedig a magánbiztosítók szedik be. Így mindenki jól jár. És a feladat elvégzésére kiszemelt személy: Billy Tauzin képviselő.Tökéletes választás volt,mert volt egy titkos fegyvere.

A 2003-as Egészség- és ReceptügyiModernizációs Megállapodást. Amit elfelejtettek mondani az az, hogy az idősek eztán többet fizethettek receptjeikért. Az idősek több, mint 2/3-a ma is 2000 dollár felett fizet gyógyszereiért évente.És mire véget ért, 14, a törvényen dolgozó képviselő felmondta állását a politikában,és az egészségiparban helyezkedett el. Ahogy ez a képviselő is tette. Billy Tauzin otthagyta a Kongresszust, hogy a Pharma ügyvezetője legyen a gyógyszeripari lobbiban. Évi 2 milliós fizetésért. Ó, boldog egy nap volt Washingtonban! És már sok amerikai tudta, hogy búcsút mondhat az átfogó betegellátásnak. Ezért döntöttek néhányan úgy, hogy máshol néznek segítség után.

CANADA
Ő Adrian Campbell. egyedülálló anya, akinél 22 évesen rákot diagnosztizáltak. Méhnyakrákot kaptam, de a biztosító elutasított,azt mondták, nem fizetnek, mert 22 éves vagyok, és nem lehet méhnyakrákom ebben a korban, túl fiatal vagyok hozzá. Elutasítva, de már rákmentesen, Adrian-nek elege lett az amerikai egészségügyből.Új tervvel állt elő. Mindent előkészítettem a határátlépéshez. Megvan az útlevelem,megvan a pénz, a 3 dollár 25, ami az egyszeri átlépéshez kell. a határtól 10 háztömbnyire, Adrian kanadaivá változik.

Mióta él itt? Három hónapja? Akörül. Még nem kértem új kártyát. Rendben. Csak tíz perc. Nem gond. Rendben, köszönöm! A klinikán Kyle címét adtam meg, és ha a rokoni viszonyról kérdeznek,azt mondom, élettársak vagyunk.Nem szeretek hazudni, még ha apró füllentés is… de sok pénzt megtakarít. Itt nem kell csekk-könyvet vinned, ha kórházba mész. Ez nekünk biztosított, emiatt nem kell aggódnunk, hogy nem tudjuk kifizetni.

Amerikaiak kanadaiakhoz mennének a betegellátás miatt? És ha azt hiszed, a szociális betegellátás jó ötlet, kérdezz egy kanadait! Gondoltam, ki mást kérdezhetnék, mint kanadai rokonaimat: Bob-ot és Estelle-t. De ők nem tennék be a lábukat Amerikába. A SEARS-nél találkoztunk, Kanadában. Mit csináltok itt? Biztosítást kötünk, mertaz Államokba utazunk. Meglátogatunk. Értem. De csak a folyón kell átkelni. Igen. Biztosítás nélkül még órákra se jönnétek Michigan-be? – Nem. – Nem, nem tennénk. Úgy döntöttünk, nem tesszük. Egyik barátunk Hawaii-ra ment, és fejsérülést szenvedett, míg ott volt. És mielőtt hazaengedték volna,ki kellett fizetnie egy több, mint 600.000 dolláros számlát. Melyik középosztálybeli kanadai engedheti ezt meg magának?

Nem értem, miért várná a többi kanadaitól, aki nem beteg,hogy fizessenek az adójukból a maga bajáért?Mert mi is ezt tennénk őértük. Ez mindig így volt, és reméljük mindig így lesz. Igen, de miért nem fizet ön a maga gondjáért, más meg fizetné a sajátját, és mindenki gondoskodna magáról. Nos, nem minden ember van abban a helyzetben, hogy ezt megtegye, és rájuk is kell vigyázni. Tagja a helyi szocialista pártnak? Nem, dehogy. Zöldpárt? Nem. Igazából a Konzervatív Párt tagja vagyok. Az rossz? Csak kicsit zavaros. Nem kellene…szerintem… az egészségügyi ellátásnak függetlennek kéne lennie attól, milyen párt tagja valaki. Ha tag egyáltalán.

De nekünk, a folyó túlpartjáról… mi miért nem gondoljuk így? Velünk mi a gond ebben? Talán akik a rendszert működtetik,nem osztják a nézeteinket hogy a betegellátás mindenkit megillet. A kanadaiak sem tették,egy Tommy Douglas nevű fickó megjelenéséig, aki átformálta a közgondolkodást.Nemrég Kanada legjelentősebb alakjának nyilvánították. Úgy érti, a történelmükben? Az egész történelemben? Az egész történelemben. Jelentősebb, mint az első miniszterelnökük… Teljes mértékben. Jelentősebb Wayne Gretzky-nél is.

Ahogy a penge elszabadult, keresztülvágta a kesztyűmet,átvágta az összes ujjamat, szinte teljesen. Úgyhogy azonnali segítségre volt szükségem. Természetesen visszavarrni ujjakat, végtagokat az egyik legdrámaibb beavatkozás. Visszavarrni 5 ujjat, mintegy 24 órát vesz igénybe. Négy sebész dolgozottrajta, több nővér, két altatóorvos, hogy megcsináljunk egy ekkora műtétet.De senki Brad-hez hasonlónak nem kell aggódnia, hogy meg tudja-e fizetni. Ha segítségre van szükség, megadjuk, az ő dolga a gyógyulásra koncentrálni. Látja, mennyien vannak.Bámulatos munkát végeznek. Kell valakitől engedélyt kérnie, hogy ide jöhessen? Nem, dehogy.

Jöhetünk, amikor akarunk. Nem kell előre igényelni? – Nem, dehogy… – Biztosítónál dolgozik? Dehogy, Isten ments!

Megválaszthatja az orvosát? Természetesen. – Mennyi a kezelési költség? – Semennyi. Nem hiszem, hogy van egyáltalán.

– Szóval mennyibe kerül ez önnek? – Semennyibe. Hallottam, hogy Amerikában az emberek fizetnek az ellátásért,

de mi ezt nem nagyon értjük.Nem nagyon értjük, mert nálunk ilyen nincs.

NAGY BRITANNIA
Ó Anglia, itt jövünk! Eric Trimbaud, a Washington-i Olympiából,egész életében spórolt,hogy meglátogassa a hires Abbey Road átkelőt Londonban. De Eric nem elégedett meg azzal, hogy átsétáljon rajta, mint a Beatles. A maga módján kellett megtennie. Itt jön Eric, aki kézenállva sétál át az Abbey Road-on. – Nem, kificamodott a vállam. – Fáj? – Igen.

Van egy kórház az út végén. A brit kórház semmit sem kért Eric-től az ápolásért,és mindössze 10 dollárt a gyógyszerekért. Rendben leszek. Úgy döntöttem, Nagy Britanniába utazom. Hogy megtudjam, hogy lehet ingyenes a kórházi ápolás, és csak 10 dollár a gyógyszer. Van egy receptem 30 tablettáról, mennyibe kerül ez? 6 font 65.Ez az egységár. 6 font 65? Mennyi az? Úgy 10 dollár? Igen. Na és 60 tabletta? Az mennyi? Ugyanannyi. 120 tabletta? – 6,65 az is. – Nem számít, mennyi tabletta? Mi van, ha ez valami HIV- vagy rákellenes gyógyszer? Az is 6,65. 16 év alatt és 65 év fölött pedig ingyenes. Tehát csak egy dolgozó felnőtt, aki megkeresi rá a pénzt, fizeti a 6,65-öt? Mindenki más pedig ingyen kap gyógyszert. Ahogy mondja. Nem láttam pénzátadást. – Nem, dehogy.- Nincs pénzátadás? 60 éves elmúltam. Nem kell.

Elmentem egy állami kórházba, amit a Nemzeti Egészségszolgálat tart fenn.

7 hét múlva szülök, és 6 hónap fizetett szabadságot kaptam, utána kapok 6 hónap fizetetlent is.Szóval egy évet hagyok ki. Ez luxus, ahonnan én jövök. Tényleg? Ez másképp van az USA-ban? És mennyit fizet, hogy itt lehet? Senki se fizet.Azt kérdezi, mennyit fizetnek a betegek. Ez társadalombiztosítás.itt nincs számla a végén. Még TB mellett is, csak kell lennie kasszának valahol! Hol találom a számlázási osztályt? Nem, nálunk nincs ilyen. Mennyit kértek a babáért? Tessék? Fizetnek, mielőtt elmennek, nem? – Nem. Nem, a TB fedezi.Ez nem Amerika. Talán több szerencsém lesz a kórház olyan részén,ahol a beavatkozás sokkal drágább. Eltörte a bokáját… mennyibe fog ez kerülni neki? Tessék? A sürgősségi ellátás. Óriási számlát kap majd, igaz? Itt a TB állja a költséget. Kórházi díjról kérdezem, és maga kinevet? Mert ilyet nem kérdeznek a sürgősségi osztályon. Kezdtem kiakadni ezen a “minden ingyen” ellátáson, amikor végre megtaláltam…ezt.
KASSZA Szóval a betegek ide jönnek fizetni a kórházi ápolásért? Nem, ez TB-támogatott kórház,itt senki se fizet. Csak hazamennek? Akkor ez miért “KASSZA”, ha senki se fizet? Az az ember pénzt ad a betegeknek, ha tömegközlekedést vettek igénybe idejövetelkor. Azok, akiket nem mi hoztunk be,visszatérítést kapnak a közlekedési költségükért. Szóval a brit kórházakban ahelyett, hogy pénz menne a kasszába, pénz jön ki! A kórházból kiengedés feltétele nem az, hogy kifizetted-e a számlát, hanem hogy meggyógyultál,és megfelelő helyre mész-e. Mintha egy vicc poénja lennék…

Egy igazi, régivágású amerikai kellett nekem, aki érti, mi folyik itt. 1992-ben jöttünk Londonba először, és maradtunk, immár 3 gyerekkel, mindhárman TB-támogatottak,a brit Nemzeti Egészségszolgálatnál. Szerintem rengeteg amerikai hiszi,hogy a szociális betegellátás egyszerűen rossz út, rögtön a Szovjetunióra gondolnak. Szerintem ez szörnyű. Pedig én is így hittem! Szülsz egy gyereket, aztán usgyi vissza a búzaföldre!

Mi vagyunk Amerika tanárai, ahol a gyerekek ingyen tanulhatnak! Mi vagyunk a postátok,ahol leveled olcsón adod fel! És itt a könyvtárban ingyen kapsz könyvet! Mintha lenne rendőrségünk, tűzoltóságunk, könyvtáraink,és gondolkozni kezdtem, miért nincs nálunk több szociális dolog? Mondjuk egészségügy.Honnan ered a gondolat, hogy minden brit állampolgár ingyen betegellátást kapjon? Ha visszanézünk, az egész a demokráciával kezdődött.

Tony Benn, ex-képviselő. – Mielőtt szavazhattunk volna,minden hatalom a gazdagoké volt. Ha volt pénzed, kaptál betegellátást, oktatást, idősellátást… A demokrácia pedig szavazati jogot adott a szegényeknek,ami a hatalmat a piactól a közvélemény felé tolta el, a pénztől a egyénhez. És amit az emberek mondtak, egyszerű: “A ’30-as években tömeges volt a munkanélküliség, de nem volt munkanélküliség a háború alatt. Ha németek gyilkolásával teljes foglalkoztatásunk lehet, akkor a teljes foglalkoztatás elérhető kórházépítéssel, iskolaépítéssel, nővértoborzással, tanártoborzással is.” Ha van pénz embereket ölni, akkor van pénz segíteni is. Értem. Ez a kiáltvány jól elmagyarázza. – Mikori az? – 1948-as.

“Az új Nemzeti Egészségszolgálat július 5-én alakul. Mi az? Mi a lényege? Biztosít minden orvosi,fogorvosi, ápolói ellátást, amivel minden gazdag, szegény, férfi, nő vagy gyerek, élhet, annak bármely részével. Az ellátás ingyenes, néhány különlegességet leszámítva, nincsenek biztosítási előfeltételek, de ez mégsem jótékonyság. Mindezt az önök adója fedezi, de megszabadít az anyagi nehézségektől betegség idején.” Ebben a pár mondatban benne van minden.

Ez elképzelhetetlen, a britek nem fogadnák el.Nem engednék, hogy elrontsák vagy megszüntessék a Nemzeti Egészségszolgálatot. Szóval ha Thatcher vagy Blair azt mondja: “Megszüntetjük!” Forradalom lenne. Az Amerikai Orvosi Kamara jelentése szerint az 55-64 éves korosztály sokkal egészségesebb Nagy-Britanniában, mint Amerikában. Bármilyen betegséget is nézünk,az amerikaiaknál több a beteg, mint a briteknél. Rák, szívbetegség, magar vérnyomás, stroke, tüdőbetegség, mind jóval több Amerikában. Még Anglia legszegényebbjei is,akiknek körülményeik miattlegrosszabb az egészségi állapotuk, átlagban tovább élnek, mint Amerika leggazdagabbjai.

Elgondolkoztam, milyen lehet orvosnak lenni itt, Nagy Britanniában, az államhatalom nyomása alatt. Ön családorvos? Igen, bár mi általános orvosnak nevezzük. Szóval bármit ellát… Igen, ez egy NHS praxis, 9 ilyen orvosunk van itt… – Közalkalmazottként? – Közalkalmazottként. – Szóval az államnak dolgozik… – Igen, így van. – Az államtól kapja a fizetését… – Így van. Ha egy beteg fordul önhöz, mielőtt kezelné, fel kell hívnia az állami TB társaságot? Nem, én nem foglalkozom anyagiakkal. Volt már, hogy megtagadta egy beteg kezelését? Nem, soha. Hallott valaha olyasmit, hogy valakit kórházban kezeltek, és utcára tették, mert nem tudott fizetni? Nem, soha, és nem is szeretnék ilyen rendszerben dolgozni. Közalkalmazottként nyilván tömegközlekedéssel jár… Nem, a saját autómat használom… Egy ócska VW bogár? Biztos rossz környéken lakik… Kitűnő környéken lakom, Greenwich-ben. Kellemes ház, 3 emeletes. Hány család lakik még önökkel? 4 szobára hárman vagyunk a feleségemmel és a
Mennyit fizetett ezért? 550.000-et. – Font? – Igen. – 1 millió dollárt. – Igen. Tehát közalkalmazott, egy TB-támogatott egészségügyben, és 1 millió dolláros házban lakik. Igen. Paulie barátommal együtt elég jól élünk, Tényleg? Mennyire jól? 85.000-et keresek, a nyugdíj-járulékot leszámítva… – 85.000 fontot? – 85.000 fontot évente. Ebben nincs benne a nyugdíj-járulék. Összesen kb. 100.000 font a képesítésemmel. 100.000 font, tehát közel 200.000 dollár. Ahogy mondja. Arra kapjuk a fizetésünk, amit csinálunk,minél jobban bánunk a betegekkel,annál több fizetést kapunk. Ezt hogy érti? Ez egy új rendszer, és ebben minél több betegednek lesz megfelelő vérnyomása, minél többet beszélsz le a minél többet beszélsz rá szükség esetén pszichés megfigyelésre, vagy többnek lesz alacsony koleszterinje, annál többet keresel.
Tehát ha több betege hagyja abba a dohányzás, ön több pénzt kap. – Igen, így van. – Többet keres vele. Igen, így van. Tehát ön azt mondja, az orvosoknak Amerikában nem kéne félniük az átfogó betegellátástól. Nem, azt hiszem ha 2-3 milliós házat akarnak, 4-5 jó autót, vagy 6-7 TV-t, akkor talán lehet jobb rendszert is találni. De szerintem jól élünk így is. London drága város, de szerintem jól élünk. Eldöcögnek az Audival, a milliós házzal és a plazmatévével. Igen, megvagyunk velük. Szerintem a demokrácia a legforradalmibb dolog a világon. Messze forradalmibb, mint a szocializmus vagy bármi más.

Mert ha hatalmad van, használod, hogy megteremtsd a közösséged szükségletét. És ez a választási lehetőség, mert erről beszélünk, a választás lehetőségéről, szabadságról szól a választásban. Ha ennek anyagiakkal szabnak gátat, a szabad választást veszik el. Mégis úgy tűnik, a rendszernek megéri, ha az átlagember eladósodik. Igen, mert az eladósodott ember reménytelenné válik, egy reménytelen ember pedig nem szavaz. Persze mondhatja, hogy megtehetik, de ha épp a szegények Nagy Britanniában, az Államokban, a sarkukra állva olyanokra szavaznának,akik az ő érdekeiket képviselik,az lenne az igazi demokratikus forradalom. De nem akarják, hogy ez megtörténjen, ezért tartják az embereket pesszimizmusban. Szerintem két útja van az emberek irányításának: a megfélemlítés, és a demoralizálás. Tanult, egészséges és öntudatos nemzetet nehéz kormányozni. És szerintem néhányak elemi gondolkodása, hogy “Nem akarunk tanult, egészséges és öntudatos embereket, mert őket nehéz irányítani.” A Föld lakosságának 1%-áé a Föld vagyonának 80%-a. Csoda, hogy ezt az emberek tűrik. De szegények, demoralizáltak, meg vannak félemlítve. Ezért azt gondolják, jobb parancsokat követni és bízni a jövőben.

Bízni a jövőben, épp ezt tesszük. Mióta csak megszülettünk. Miénk a legnagyobb csecsemőhalandóság a nyugati világban. Egy El Salvadorban születettnek több esélye van élni, mint egy detroitinak. Majd jobb lesz az iskolában! 40 fős osztályok, iskolák fizika-kémia laborok nélkül. Nem csoda, ha a felnőttek többsége Nagy Britanniát se találja a térképen. De semmi gond, majd egyetemen! És mire lediplomázunk, már úszunk az adósságban. Nagyjából 35 ezres adósságom van, így harmadév végén. Épp ilyen munkavállalót keres a piac! Akinek SZÜKSÉGE VAN a melóra.És melyik cég ne venne fel valakit több ezres adóssággal? Ők nem fognak sok vizet zavarni. És nem elég az egyetemi számláid fizetni, olyan állás kell, ami ad betegbiztosítást. Szörnyű lenne ilyet elveszteni, nem?

Ja és verjük le a terroristákat odaát, hogy ne itthon kelljen megtenni.

Reklámok
Galéria | Kategória: ARCHIVUM | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.