Orosz geokémikusok újra létre akarják hozni az élet bölcsőjét

Orosz geokémikusok egy távol-keleti csoportja egy élettelen anyagba próbál életet lehelni. A tudósoknak az a szándékuk, hogy laboratóriumi körülmények között újra megalkossák a Kamcsatka-félsziget termálforrásainak környezetét, amely, szerintük, az élet bölcsője lehet.
Az Orosz Tudományos Akadémia regionális problémák elemzésével foglalkozó intézetének tudósai egy kísérleten dolgoznak, amelyben oldatban lévő szerves anyagot tesznek ki magas hőmérsékletnek és nyomásnak. Megfelelő összetételben ugyanis a hőmérséklet és a nyomás a nem élő anyagban életet tud létrehozni. Erre a következtetésre jutottak a tudósok, miután megvizsgálták Kamcsatka-félsziget termofil baktériumait. Ezután nincs más hátra, minthogy laboratóriumi körülmények között léterhozzák az élet geotermikus bölcsőjét.

A szakértők a kísérletet kíváncsian figyelik. Ez egy újabb kísérlet annak magyarázatára, hogy hogyan keletkezett az élet a Földön. Azonban azzal kapcsolatban, hogy a kísérlet eredményes lesz-e, már sokan szkeptikusak. Aligha fogják tudni szintetizálni az életet – véli a biofizikus akadémikus Valentyin Szapunov.

Először is, a mai napig nem tudjuk, hogy mi az élő. Nem rendelkezünk egyértelmű meghatározással és nem értjük, hogyan lesz az élettelenből élő. Véletlenszerű kombinációk alapján létrehozni egy ilyen struktúrát, mint a gének vagy a DNS, tulajdonképpen lehetetlen.

Jelenleg nem kevés kutató hajlik arra, hogy az élet az űrből származik – emlékeztet Szapunov. Ezt a nézetet vallotta, például, a svéd kémiai Nobel-díjas tudós Svante August Arrhenius és az orosz biogeokémia megalapítója, a nooszféra koncepció kidolgozója Vlagyimir Vernadszkij is.

Azonban sok tudós más véleményen van – az élet vulkanikus eredetét támogatják. Az első, aki ezt megfogalmazta az Egyesült Államok Nemzeti Ehészségügyi Intézetének a munkatársa, az orosz Jevgenyij Kunyin volt. Ezek a tudósok úgy vélik, hogy az első élő organizmusok a tavak vizeiben jelentek meg, amelyek telítettek voltak a vulkánok geotermikus kitöréseinek hőjével és mikrotápanyagaival.

Egyébként már hajtottak végre kísérleteket a vízi környezet és a Föld atmoszférájának imitációjával. A metán és más gázok, amelyek feltehetőleg léteztek a Föld atmoszférájában, elektromos szikrát bocsátottak ki. Néhány hónappal a kísérletek elkezdése után, valóban megjelent néhány organikus molekula. Ugyanakkor, sejtek nem jöttek létre, így élet sem.

Olga Szobolevszkaja – hungarian.ruvr.ru

Reklámok
Galéria | Kategória: TUD-TECH | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.