Savanyúság eltevése

A sok csapadéknak köszönhetően a zöldségeink növekedése felgyorsult, beérett jó pár termés a veteményeskertünkben, így valószínűleg sokan szednek a következő napokban, hetekben uborkát. Ez a savanyúság-recept kipróbált és tartósítószer nélküli, de sokaknak van otthon féltve őrzött családi receptje, amit felhasználhat.

Az alaplé nemcsak uborkához jó, más savanyúságok is készíthetők e recept alapján. A leírás kb. 3-3,5 kg uborkával számol, ami 7 darab, 7 deciliteres üveget tölt meg.

Válogassunk kisebb uborkákat (a nagyokat majd lereszeljük, vagy kovászos uborkaként tesszük el), mossuk meg őket alaposan. Az üvegek aljára két kis babérlevelet teszünk, illetve ízlés szerint egy-két hagyma- és/vagy sárgarépakarikát.

Berakunk egy sor uborkát, erre teszünk ízlés szerint a 4-5 szem fekete-, majd fehérborsot, 3-4 szem mustármagot, illetve kaprot, ha szeretjük. Ezután berakjuk a második sor uborkát, ha nagy a hézag, tehetünk pár uborkakarikát is, illetve a tetejére kerülhet egy újabb hagymakarika vagy répa.

Egy nagy fazékban elkészítjük az oldatot: 1,75l víz, 5dl 8%-os ecet, kb. 15-20dkg, kristálycukor, 5 dkg só.

Ezeket elkeverjük, majd ráöntjük az uborkákra. Ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a befőtteket és a lekvárokat is.

A nagyobb uborkákat kettévágjuk, kikaparjuk egy kiskanállal a magokat, majd lereszeljük, üvegekbe rakjuk és a fent írt levet öntjük rájuk. Nagyon finom krumplisalátába, húsételek alá és számtalan más receptbe is, bátran kísérletezzünk. A kicsi gyerekek is szívesebben eszik köretnek, mint a számukra túl kemény egész uborkát, és kevésbé érzik savanyúnak is.

Ugyanezzel a recepttel el lehet tenni gombát, gyöngyhagymát, csalamádét, kis dinnyét, almapaprikát és kukoricát is, mikor még kincs kifejlődve, csak olyan 5-8 centis. A savanyú káposztát, illetve az azzal megtöltött paprikát majd ősszel tegyük el, mert a korai káposzta nem tartós.

A csalamádé is hasonló okokból jobb ősszel, és nagyobb uborkákból.
Havasi Csenge – Jövőnk.info

Reklámok
Galéria | Kategória: KAMRA, OTTHON | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.