Véres Vasárnap – Bloody Sunday

Véres Vasárnap – Bloody Sunday

– Derry, Észak-Írország, 1972. január 30. – Így fordul át egy békésnek indult tüntetés, – szörnyű vérengzésbe… –

Igaz történet, angol nyelven. De nem kell jól beszélni angolul ahhoz, hogy megértsed! A filmkockák magukért beszélnek.

Döbbenetesen dokumentalista film. Hihetetlenül izgalmas, olyan, mint egy helyszíni amatőr videó…  Mintha te is ott lennél… Félelmetes és lesújtó. Aki ott volt a pesti Belvárosban 2006. október 23.-án, tudja miről beszélünk… De ez a film, még azon is túltesz. – Mit tennél TE, ha idáig fajulnának az események?

(A 38.-ik percig előkészületek folynak, de onnan kezdve felgyorsulnak a események. És az iszonyat állandósul…)

– Észak-Írország, 1972. január 30. –

Egy Derry nevű városkában az ír lakosok (lévén ez egy ír város) békés tüntetésre készülnek az angol elnyomás ellen, és a brit kormány azon intézkedésével szemben, mely lehetővé teszi a katolikus írek börtönbe zárását, – bírói ítélet nélkül.

A cél egy békés menet “Britek Haza!” – feliratú táblákkal. Egy átlagos tüntetés készül, egy átlagos vasárnap délután. A felvonulás szervezője Ivan Cooper, aki hisz abban, hogy békésen meg lehet oldani a konfliktusokat.

De ez a békés tüntetés, valami egész másba fordul, mint a többi átlagos demonstráció. A kivezényelt katonák megvadulnak és a fegyvertelen tömegbe lőnek. Nem egyszer, hanem többször és folyamatosan. Vérengzés veszi kezdetét. (Mi magyarok is jól ismerjük az efajta történéseket: 1956. 2006. – Egyes és folyamatosan elhallgatott információk szerint; 2006. október 23.-án, a Rebisz egyenruhájába bújtatott idegen katonáknak a fegyvertelen tömeg ellen elkövetett agressziója több mint 500 sebesültet és minimum 11 halottat követelt.)

Akkor Derryben, azon a Véres vasárnapon tizenhárom fegyvertelen tüntető halt meg, tizennégyen pedig súlyosan megsebesülnek.

Ez a film egy időutazás, amelynek célja, hogy történelmi mementóként szolgáljon, nehogy valaki elfeledje, mi történt akkor. Sőt, mi több, ez a mementó egyszersmind arra emlékeztet, hogy ki kezdte az egész ír-angol háborút.

A film elején, sőt, a vérengzések előtt az IRA még egy jól elkülöníthető kis csoport volt az írek között. Ők voltak a forrófejűek, a durvább arcok, akikre a közösség folyamatosan nyomást próbált gyakorolni, hogy vegyenek vissza az arcukból, és leginkább ne lövöldözzenek. A film vége az, hogy a helyi vezető, Ivan Cooper, aki egész idő alatt igyekezett békés mederben tartani az eseményeket, azt mondja ;”Mostantól fogva semmilyen alapja nem lesz, hogy bárkinek is azt mondja, “ne csatlakozz az IRA-hoz”. Itt volt az a bizonyos történelmi fordulópont, a durva radikalizálódás fordulata…

***
A film képgalériája:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Cathair Donegal – Free Report World Service

Garbolczy János – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: FILM, KULTÚRA | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.