Tennivalók a kertben – Május

A május az egyik legszebb, de legcsalókább hónap az évben.

Emlékezetes barangolásokat tehetünk a megújult természetben, gyönyörködhetünk a virágzó fákban, mezőkben, de számolni kell, hogy elkaphat az eső, sőt, akár a jégeső is. A tél még nem múlt el nyomtalanul, a kellemes napsütést olykor éles, metsző hideg szél kísérheti, így gyakoriak a meghűléses megbetegedések.

De a május kertészeti szempontból is a legtevékenyebb hónapjaink egyike. Cikksorozatunk következő része néhány e hónapban elvégezendő feladathoz ad tanácsokat.

Virágoskert

Mihelyst elmúltak a késői fagyok, kiültetjük a hidegre érzékeny egynyáriakat, például a cíneát, kannát, kardvirágot, büdöskét, gumós begóniát, dáliát (nézzük meg, hogy egészséges, rothadástól mentesek -e a gumók). A lágy szárú évelőket, ha nem muszáj, ne bolygassuk meg, csak ha a helyükön nem virágoznak (pl. árnyékban vannak, vagy ha elöregedtek, és ifjítani szükséges). Átültetés után két évig 1-2 bimbónál többet ne hagyjunk rajtuk. Ha rügyezésnek indultak az élősövénynek ültetett fenyőfélék, megmetsszük őket. A gyep ápolása is állandó feladat, ha elég csapadék esik tavasszal, öntözni nem szükséges, kivéve, ha új telepítésű gyepünk van.

Ha a fű 10-15 cm, megejthető az első nyírás, de ez még ne géppel, hanem kaszával történjen, mert a fűnyíró kései a fiatal füvet kitéphetik, a kerekei pedig barázdát vágnak a zsenge gyepfelületben, melyet aztán elsimítani nem lehet, és sokáig tart, míg regenerálódik. Ha elvirágzottak a tavaszi díszcserjék, pl. az aranyvessző és a babarózsa, akkor metsszük őket vissza, így jövőre sok virágunk lesz, de a később virágzókkal (orgona, japánbirs, gyöngyvessző) még várjunk, különben a jövő évi virágzást veszélyeztetjük, ezeket csak akkor metsszük, ha ifjítani szükséges.

KakukkfűSokan nevelnek krizantémot a kertben az őszi sírdíszítésre, ezeket a palántákat is most kell beszerezni. Aprólékos munka a nevelése, nem érdemes egy-két tővel foglalkozni, inkább többet neveljünk. Ha van fóliapalástunk, az nagy előny, hiszen az őszi fagyok kárt tehetnek benne, akárcsak a gerberában és a fréziában. A meztelen csiga sok kárt okoz rendszeres öntözés és csapadékos időjárás esetén, ellene alkalmas a porrá zúzott égetett mész, amit az esti órákban kell a növények közé szórni. A csigák és a tetvek nem szeretik a zsálya, a kakukkfű és az izsóp közelségét sem, így ezeket a gyógy- és fűszernövékenyeket ültessük a virágok és a zöldségek közé is. Az izsóp emellett magára csalogatja a káposztalepkéket is, így azok nem a kultúrnövényt károsítják.

Zöldségeskert

A zöldségeskertet újra felkapáljuk, mert az elfekvőben lévő gyommagok fokozatosan kelnek ki. A kapálás és gyomlálás májusban nagyon fontos, mert a langyos esők hatására gyors növekedésnek indulnak a növények. A zöldségeskertbe is kikerülnek a palánták.

A februári cikkben letölthető egy könyv az öngyógyító kiskertről, ha még nem ismernénk, feltétlenül szerezzük be és használjuk fel a tanácsait, ha vegyszermentesen szeretnénk termeszteni, hiszen sok növény riasztja a másik kártevőit, pl. a hagyma a sárgarépalegyet és fordítva, illetve a fokhagyma az uborka és a paradicsom gombáit. A csombor főleg Erdélyben használt, jó illatú, szárazságtűrő, csípős ízű fűszernövény, a fekete levéltetveket űzi el a babról. Teába és borspótló fűszernek használják, de a borssal szemben a csípősségén kívül egyéb aromaanyagokkal is kiegészül, elősegíti a zsíros ételek emésztését és csökkenti a hüvelyes ételek puffasztó hatását is – az ókorban az istenek eledelének tartották. A kapor szinte minden növény csírázó- és ellenálló képességére jó hatással van, legjobb, ha egyenesen a vetőmagok közé keverjük. A körömvirág és a büdöske ellensége a fonálférgeknek, a sarkantyúka viszont magára vonzza a levéltetveket, így azok kevésbé károsítják a zöldségeskertünket. A turbolya C-vitaminban gazdag, vértisztító gyógynövény, magját a vetőmagok közé érdemes keverni, mert szinte minden kártevőt elűz, a lisztharmattól kezdve a hangyákon, csigákon át a tetvekig. Sok lenne minden gyógynövényt felsorolni, olvassuk el a könyv ide vonatkozó fejezetét!

Borsóültetvény, hátul újhagyma

A megüresedett nevelőágyakba uborkát (a fürtös fajtákat 100×25 cm-re, az erősebb növésűeket 130×30 cm-es kötésben) és paprikát (50-60 cm sor- és 15-30 cm tőtávolságra) ültetünk. Fóliával takarjuk le vetés után őket, hogy a termést meggyorsítsuk, és a kései vagyok ellen védjük őket, de nappal a takarást vegyük le Ha elmúltak a fagyok, a sorba vetett uborkát 20 cm tőtávolságra egyeljük. Ha hálóra futtatjuk, és öntözésnél ügyelünk rá, hogy csak a tövét locsoljuk, kevésbé lesz hajlamos a peronoszpórára (ez a paradicsomra is igaz). Az uborkánk mellé ültessünk bazsalikomot is, mert megóvja azt a lisztharmattól, illetve odacsalja a méheket, amelyek a beporzást végzik. Május elején vetjük a babot, a zöldbabot 14 naponként, hogy a folyamatos, friss termés biztosítva legyen. Zöldbabból a zöld hüvelyű fajtát érdemes választani, mert zsengébb, kevésbé szálkásodó, mint a sárga, de persze ez ízlés dolga. Földbe kerül a tök is: 2×2 m-es kötésben előkészítjük a fészkeket, majd 5-6 kg érett trágyát oszlatunk el bennük. Egy fészekbe 5-6 mag kerül, 5-8 cm távolságra egymástól. Május közepe táján palántázzuk a zellert, a nagy gumóra 0,5×0,5 m-es területet hagyunk, a kisebbeknek a 0,4×0,4- m-es is elég lesz (de érdemes szinte minden ágyásba ültetni a növények közé is, mert nagyon hatékony kártevőriasztó). Ahogy kelnek a zöldségek, gyomlálunk, porhanyósítjuk a talajt és folyamatosan egyelünk. Elvetjük a fejes salátát és a káposztaféléket (vigyázzunk, vízhiány esetén növekedésük leáll, tőlevelük lehull), majd a karalábét is. Hónapos retket is folyamatosan ültetünk, hogy mindig kerüljön friss az asztalra, de majd vigyázzunk az öntözéssel, mert ha túl sok vizet kap, szétrepedhetnek a gumók. A fejletteket azonnal szedjük ki, mert hamar pudvásodnak.

Krumpli, retek és saláta

Május közepe táján még ültethetünk a korai zöldborsó helyére másodveteménynek gyökérzöldségeket vagy retket, és a csemegekukoricával sem vagyunk még elkésve.

Havasi Csenge – Jövőnk.info

Reklámok
Galéria | Kategória: KERT, OTTHON | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.