Tennivalók a kertben – Április

A virágoskertben megmetsszük a fás szárúak tél alatt elfagyott ágait az egészséges részekig. Az évelő virágokat és sziklakerti pozsgásokat tőosztással szaporítjuk, hogy ne legyenek összezsúfolva és a telet esetleg át nem vészelők helye se maradjon kopár. Osztjuk, majd előhajtatjuk a virágok gumóit, s többek közt a kardvirágot is az ágyásába ültetjük.

Ha van rá lehetőség, savanyú kémhatású talajba kerüljenek a hangafélékhez tartozó virágok, például a havasszépe (másképp hangarózsa, havasi rózsa). A frissen elültetett rózsákat metsszük, majd földdel takarjuk. Ültessünk rügyezés előtt álló fenyőféléket és örökzöld loblevelűeket, s liliomfát is érdemes, mert pompás, hatalmas virágaival, melyeket a levelei megjelenése előtt bont ki, minden kert egyik legszebb tavaszi dísze lehet.

Zöldségeskertünkről se feledkezzünk meg. Április elején már átmelegedett annyira a talaj, hogy kiültethetjük a melegágyból a szabad földbe a káposztaféléket, de csak olyan mélyre, mint ahogy eddig voltak, ellenkező esetben a fejek nagyon megnyúlnának. A növekedés alatt a talajt porhanyósítsuk és rendszeresen, de mérsékelten öntözzünk -a helytelen, rendszertelen öntözés következtében a gumók megrepedhetnek. A fejeskáposzta nyári és őszi fajtáit is áprilisban vetjük az ágyásokba. A fejlett palántákat később átültetjük a zöldségeskert felszabadult helyeire. A nyáron leszedésre szánt karfiolt is ebben a hónapban vetjük, de a hőségre való tekintettel ügyeljünk arra, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek sűrű, tömör rózsát növesztenek.

Havasi Csenge – Jövőnk.info

Reklámok
Galéria | Kategória: KERT, OTTHON | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.