Tennivalók a kertben – Március

Rövid kis vázlat az e havi tennivalókra.

Ha februárban nem kerültek a földbe a korai magvak, márciusban feltétlenül vessük el a gyökérzöldségeket. Állandó helyére vessük a borsót, a spenótot, a retket és a póréhagymát. Retekből és spenótból egyszerre keveset vetünk, majd két hét múlva megismételjük a vetést, hogy fokozatosan érjenek. A talajt vetés előtt legalább 10 nappal előbb készítsük elő: négyzetméterenként 5 kg érett komposztot adagoljunk, s az eperről se feledkezzünk meg. A burgonya ültetéséről, s egyéb korai fajtákról a Vetés című cikkben írtunk.

Megtisztítjuk az évelő virágok ágyasát, eltávolítjuk az elszáradt részeket. A virágoskertben kitakarjuk a rózsákat, majd két hét múlva metsszük őket. Trágyát szórunk a tövükbe s bekapáljuk. Az évelő virágainkból kialakíthatunk szabályos vagy szabálytalan virágágyat, színek, magasság vagy virágzási idő szerint, hogy egész évben legyen nyíló virágunk.

Óriás növésű az évelők között a mákkóró és a medvetalp, valamint az őszirózsa, a szarkaláb, az aranyvessző, a kúpvirág (van rövidebb szárú változata is) és az évelő napraforgó. Középmagas évelő a lángvirág, az imola, a margaréta, a csillagfürt, a kokárdavirág. A liliomokat is ebben a hónapban ültetjük át.

A szokványos fajok nagy részét 10 cm mélyre helyezzük a talajba, de a tigrisliliomot ennek a duplájába kell tenni. A szobanövényeket is márciusban a legjobb átültetni.

Havasi Csenge – Jövőnk.info

Reklámok
Galéria | Kategória: KERT, OTTHON | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.