Filmajánló: Báthory

Filmajánló: Báthory

Ezúttal a Bathory (Báthory) című filmet ajánljuk olvasóink figyelmébe. Báthory Erzsébet életét Juraj Jakubisko szlovák rendező vitte filmre, koprodukcióban. A filmet 2008 júliusában mutatták be Karlovy Vary Filmfesztiválon, és 2 éven át forgatták.
Mészáros Márta is foglalkozott a film ötletével, s ő már évekkel korábban elkészítette saját forgatókönyvét, de azt, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál nem támogatták. Így hát fiókban maradt, mert a filmet itthon senki sem finanszírozta.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ami azt illeti, a szlovák rendező filmforgatása sem volt éppen zökkenőmentes. A magyar társ-producerek közül az egyik (Berger József a Mythberg producere, aki a tervben jó egy évig volt benne) végül ki is szállt. Így Miskolczi Péter maradt, mint magyar producer 10%-os beleszólással.
Berger azt nyilatkozta: „Miután a cseh és szlovák producerek nem akartak Magyarországon annyit forgatni, mint kezdetben tervezték, a magyar színészek sem maradhattak benne, ezért lett számomra érdektelen a dolog. A kért összeg és az igénybe vett szolgáltatások aránya így már nem állt egységben, és így a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) sem pályázhattunk. Pedig magyar díszlettervező is sokat dolgozott benne, meg rengeteg terepszemlét tartottunk. Végül csak a történészünket fizették ki, Dr. Várkonyi Gábort, aki az ELTE-n tanít. De ez ilyenkor benne van a pakliban. Bizonytalannak tűnt a magas költségvetés összeállása, ez a félelmem később igazolódott is: több év alatt jött össze a kívánt pénz.
Jakubisko és a felesége voltak a fő producerek, ez főleg nekik éri meg, nem azoknak, akiknek nincs rálátása. Ilyenkor a biztonság a fontos. Az akkori vállalás értelmében ez 25 százalék volt. Ahogy figyelemmel kísértem a következő években a film alakulását, jó néhány fejfájástól megmenekültem. Kelet-európai filmes portálról jöttek az információk sorban, hogy perek vannak, nincsen kifizetve a stáb, és az összes producer, akivel kezdtük, kiszállt. Nem csoda, mert ez egy hihetetlenül magas költségvetésű filmnek számít a térségben, amit nehéz úgy eladni, hogy behozza az árát.”

Miskolczi Péter, a produkció második magyar társ-producere, aki a hárommilliárd forintból készülő filmnek már csak a tíz százalékát állta, és aki végig benne maradt a vállalkozásban, ezeket mondta: „A cseh bonyodalmakról én is csak olvastam, hogy elloptak kópiákat, és cserébe pénzt kértek.” „Az angol fél miatti húzódásról már a produkció tájékoztatott – folytatta a producer -, művészi, szerkesztési, vágási gondjaik voltak. Egyébként a szlovák rendező – aki az egyik legismertebb hazájában – is oka lehet a hosszabb munkának, lévén maximalista: erős látásmódú képzőművész, aki maga rajzolta a terveket, és a filmet életműve megkoronázásának szánta.” „A filmben Kende János volt az egyik kameraman, Patkós Júlia a díszlettervező. Rajtuk kívül a stábban a maszkmester és a fodrász volt egyedül magyar, emellett a technikai szolgáltatást nyújtottuk mi, például a jelmezeket”

Bár a film elkészülte rengeteg problémát vetett fel, és sok bonyodalom forrása volt, ennek ellenére azt gondoljuk, Báthory Erzsébet életéről készült filmek közül, talán ez a felfogás áll legközelebb a valósághoz. Nem öncélúak a jelentek, nem esik hatásvadász túlzásokba, korhű a megjelenítés, nem csak az öltözetek és események, de az akkortájt jellemző épületbelsők is.

Egészében elmondhatjuk ez a film, mely lebilincselő élménnyel ajándékozza meg a nézőt, egyúttal a történeti hűséggel tanít is.

Egy hozzászóló megjegyezte: „Szégyen, hogy egy ilyen szép történelmi filmet nem mi készítettünk a nagyjainkról! Bezzeg a tömény butaság, a mónikasók, VV-k, az agyhalál az megy.”

Ebben sok igazsága lehet.
Mindent egybe vetve a Báthory, igényesen elkészített, a korhű jelmezekre, kellékekre is hangsúlyt helyező alkotás, amellett, hogy lebilincselő szórakozást is nyújt egyben.
A film arra késztet bennünket, jobban megismerjük Báthory Erzsébet életét. Valamint, a személyéből merítő más filmfeldolgozásokra jellemző fülledt erotika, vámpír-borzongatás, és szadizmus álcája mögé nézzünk, és az ilyen mozik által sugallt olcsó hatásvadászatot elutasítva magunk derítsük ki, milyen volt valójában Báthory Erzsébet történelmünk egyik tragikus sorsú alakja.

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: FILM, Szegedi Bori, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.