Vigyázzunk kutyáinkra!

Minden bizonnyal, a tél eddigi leghidegebb éjszakáit éljük meg ezen a héten. A tegnap esti holdfényben ezüstösen szikrázott a hó, a falvak és városok külterületein sok helyen úgy üvöltöttek a kutyák, mint a farkasok.

Fájdalmukat és egyedüllétüket üvöltötték az ég felé. Az erős fagy fizikai fájdalmat okozott nekik, ami nem lenne törvényszerű, ha tudnának rendesen védekezni ellene. Ha testük megkapná azt a lehetőséget, hogy felkészüljön és védekezzen a hideg ellen. – Ám a ritkás szőr alatt sok esetben csak csontsovány test van, ami nem fűt belülről és jó néhány kutyának egy ilyen kemény fagyos éjszaka, a fagyhalál éjszakája.

***

A kutyások között az a mondás járja; hogy sokkal jobb dolguk van a külvárosi, vagy falusi kerti kutyáknak, mint a lakásban tartott ebeknek.

Ám ez messze nem így van. A kerti kutyával tized annyit sem foglalkozik a gazdája, mint a lakásban tartott társaival. Még a lelkiismeretes gazdák is hajlamosak lazábban felfogni a kutyatartás felelősségteljes kötelezettségeit ha kert, pláne, ha nagy telek áll a rendelkezésükre.

Ám számtalan helyen előfordul vidéken, de a pesti külvárosokban is, hogy minősíthetetlenül rossz körülmények között tartanak kutyákat. Nem egyszer foglalkoztunk már ezzel a problémával, a megoldásba bevonva polgármestert, rendőrt, (nem mindig sikerrel) – és volt olyan is, hogy kissé radikálisan oldottuk meg a kérdést.

Mindenesetre egy jóérzésű ember nem tudja ökölbe szorított kéz nélkül elviselni azt, ahogyan ezeken a helyeken bánnak a kutyákkal. Tartják vashordóban, méteres láncon, betongyűrűben, vagy széldeszkákból összeütött apró vityillóban.

Eledelük vízben áztatott kenyér, esetleg némi csont a gazda asztaláról. A gazda szegénysége is megteszi a magáét, ha pénztelenség mellett még lelkiismeretlen is. Tudunk olyanról, hogy a legnagyobb hidegben sem jut az állatnak csak főtt krumpli levében némi száraz kenyér.

Pedig ilyenkor kell a ‘belső fűtés’, a zsíros, minél több hússal teli eledel, ha már az állat nincs meleg helyen.

***

Igen, meleg helyen. Némi tanács annak sem árt, aki felelősségteljesen tartja kutyáját, – mert most van a krízis, a fagyhalál veszélye minden nap ott leselkedik kutyáink fölött. Még akkor is, ha jól tartjuk őket. Ilyenkor hibázni nem lehet.

Legjobb tehát, ha a kerti kutyát is éjszakára beengedjük a házba. Ha ezt nem akarjuk, akkor is egy olyan melegebb helyre, mint például sufni, istálló, ahol ha nincs is szobahőmérséklet, de legalábbis 0 fok körül van, amit a kutya még vidáman kibír.

Ha a kutya kennelben van, a kutyaház fala vastag legyen, és hőszigetelő. Matrac, szivacs, szőnyeg, ne legyen benne, mert a gazda nagy bosszúságára kirángatja, kitépi a házból. Nem kell ilyenkor azt mondani, hogy hülye kutya nem tudja mi a jó neki, nagyon is tudja. A bundájáról a hó leolvad, és belefolyik a matracba, szivacsba, szőnyegbe, és onnan nem párolog el, folyamatosan kellemetlen hideg érzést okozva. Persze, hogy kitépi és meg akar szabadulni tőle.

Legjobb, ha a kutyaház aljzata vastag puha fából van, ami egyrészt jó hőszigetelő, másrészt könnyen megszárad a hó és a víz után.

Ezekben a hideg napokban dupla mennyiségű, jó minőségű eledel legyen kutyáink előtt. A tápot nem javasoljuk, az nem fűti annyira a testet, mint a főtt hús, ballaszttal. Mert ha lehet, főzzünk ilyenkor kutyáinknak, ha máskor nem, legalább most!

A kennelben pedig ne felejtsük el, naponta forró vízzel felolvasztani a csontig fagyott ivóvizet!

***

A rosszul tartott kutyákra a duplán leselkedik a halál, vagy a súlyos betegség veszélye. Mint már feljebb említettük, a rossz tartási körülmények, – lánc, vashordó, sovány eledel, -ilyen időben egyenlőek a kutya halálával. Ráadásul, kemény kínok között. A fagy és az éhség, nagyon, de nagyon fájdalmas.

És, ha az ilyen szerencsétlen kutyát titokban jobb körülmények közé nem tudjuk helyezni, akkor ugyancsak titokban segítsünk neki. De lehetőleg ne vegye észre a hanyag gazdája, ha egy-egy szalonna gerezdet, vagy kutyaszalámit adunk az állatnak, mert abból majdnem biztos, hogy ordítozás lesz. Amitől nem kell félni, de a kutya ihatja meg annak is a levét.

Vigyázzunk tehát elsősorban a saját kutyáinkra, de ha kell és lehetőségünk van rá, akkor a hanyagabb, (és még finoman fogalmaztunk – a szerk.) emberek kutyáira is!

Egy kérdés maradt csak nyitva. Ilyen farkasordító hidegben hogyan lehet segíteni az egyre több kóborló kutyán? Hiszen az állatbarátok befogadó képessége is véges, anyagi lehetőségeik is egyre korlátozottabbak.

A Jobbik és a Fidesz által megszavazott kutyaadó, (ebrendészeti hozzájárulás) embertelen sorsra kárhoztat sok kutyát. Az állatvédők, különösképpen a radikális állatvédők nem felejtik el azoknak a neveit, akiknek ez a kegyetlen adóforma a fejéből kipattant. Egyszer minden cselekedetért fizetni kell.

Fort András – Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: Fort András, SZERZŐK, ZÖLD
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.