Megelőzhető-e az infarktus és a rák, forró italok fogyasztásával?

Időről-időre felbukkan egy körlevél, mely a szívinfarktus és a meleg víz ivásának összefüggést taglalja.

Azt állítva, hogy a hideg ital megszilárdítja zsírokat az ételben, amit éppen elfogyasztottunk, s ez, az emésztési folyamatok lassulását idézi elő.
Abban a pillanatban, amikor a megdermedt zsír reakcióba lép a gyomorsavakkal, szétesik és felszívódnak a beleken keresztül, mint ahogy ezt egy egyszerű étel teszi. Ez a dermedt zsír a belek falán lerakódik és kialakítja a feltételeket rákra és infarktusra.”

Bár ez elég hihetően hangzik, mégsem így van, a gyomorban a hideg nem szilárdítja meg a zsírokat, mert a gyomornedv meleg, és ez kiegyenlíti a különbséget, mielőtt a belekbe továbbhaladna a gyomortartalom.

A gyomor bár az emésztő rendszerünk része, méghozzá az elején, maga az emésztés, táplálék lebontás, kiválasztás, és felszívódás csak ezt követően történik az emésztőcsatornában. (vékonybélben, vastagbélben az epe, máj, hasnyálmirigy, stb. szervek segítségével.)

 Tehát elmondhatjuk, hogy a hideg ital ivása nem egészségtelen – azzal a megjegyzéssel, hogy a szélsőségesen hideg és forró italok, ételek, viszont okozhatnak kárt, akár már a szájüregben, torokban.

 Majd pedig ezzel folytatja: „Talán el kellene sajátítanunk a Kínaiak és a Japánok szokásait, akik evés közben forró teát isznak, nem pedig hideg vizet!

Azon túlmenően, hogy Japánban lényegesen magasabb a gyomorrák előfordulása, épp a hivatkozott szokás okán, még egy információ Dr. Döbrössy Lajos, „A daganatos betegségek helyzete és várható alakulása” című tanulmányából:

„A daganatok előfordulását olyan népcsoportokban figyelik meg, akik egy olyan másik országba költöztek, ahol a fizikai, biológiai és kulturális környezet, vagy akár a jellemző genetikai készlet is különbözik az anyaországitól. Ennek megfelelően különböznek a daganatos megbetegedési és halálozási viszonyok is. A klasszikus példát a Kaliforniába kivándorolt japánok szolgáltatják, akiknek az életmódja idővel hasonul a befogadó országéhoz. Közöttük már egy-két évtized múltával csökkenni kezd a Japánban nagyon gyakori gyomorrák előfordulása, a vastagbélráké emelkedik és magasabb a Japánban ritka emlőrák előfordulása is.”

 Azt javasoljuk az ilyen, és hasonló körlevelek küldőinek, hogy továbbküldés előtt vegyék a fáradtságot, és nézzenek utána azok igazságtartalmának, már ha valóban segítő szándék vezérlik őket.

 Fehér Farkas

Reklámok
Galéria | Kategória: EGÉSZSÉG, Fehér Farkas, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.