Parkolási bírság helyett

Pár napja csak, hogy Arturas Zuokas nevét megismerte a világ.

Ki ő? Jelenleg ő Vilnius polgármestere.
Sokaknak talán nem is cseng ismeretlenül, az 1968. februári születésű Zuokas neve. Korábban az Independent Television News Ltd, újságírójaként Irakban dolgozott, az első Öböl háborúban. Majd a politikában tűnt fel.

Zuokas a Litvániai Liberális Unió párt kampány menedzsereinek egyike volt a 2000. évi seimas-i választásokon, ahol pártja a második helyen végzett. Azt követően, hogy pártja szövetségeket kötött, – melynek eredményeként az akkori vilniusi polgármesterből miniszterelnök lett -, Rolandas Paksas megüresedett helyére került Zuoakis. – egyébként 32 évesen Zuoakis lett a legfiatalabb polgármester Vilnius történelmében.

A liberális polgármester most egy, a biciklisávon tilosban parkolást ellenző, érdekes videóval lepte meg a nagyérdeműt.

Mint megtudtuk, Arturas Zuokas, (43) drasztikus fellépésre szánta el magát, miután feldühödött a luxusautósok egyre szaporodó illegális parkolásán a litván fővárosban.

Azt mondta: „Szerettem volna azt a világos üzenetet küldeni az embereknek, hogy a nagy és drága autók sem parkolhatnak bárhol, és nem hagyhatják figyelmen kívül a gyalogosok és bringások jogait”.

A polgármester szóvivője, Rasa Razgaitis elismerte, hogy a jelenet megrendezett volt. „Az autó speciálisan került erre a klipre.”

Azt mondta, tervbe vettek egy új törvényt az illegális parkolás megállítására. Ez bemutató volt csupán, hogy „felhívja a közvélemény figyelmét, és hogy a vilniusi lakosok is sürgessék városunkban, hogy csak a kijelölt parkoló lehessen parkírozni.”

De azok, akik megszegik a szabályokat, nem valószínű, hogy ennyire agresszív eljárással találják szembe magukat, mint a videón bemutatott helyzet. A valóságban a jogsértő autósok bírsággal, vagy a jármű elvontatásával számolhatnak – mondta Razgaitis asszony.

Nálunk, amikor a babakocsival a járda helyett az úttestre – már ahol van járda és úttest – kényszerül a kismama, mert a járdán nem fér el a parkoló autóktól, lehet, hogy eszébe jut, milyen kár neki nincs egy BTR-e…

Audie – Szabad Riport Tudósító iroda

Reklámok
Galéria | Kategória: Audie, KÉK, SZERZŐK
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.